Ενέργεια

Η τηλεθέρμανση στο επίκεντρο της συνάντησης Σκλυλακάκη – Στάσση

Η τηλεθέρμανση στο επίκεντρο της συνάντησης Σκλυλακάκη – Στάσση
Στο επίκεντρο μεταξύ άλλων οι αλλαγές που προτίθεται να προωθήσει το ΥΠΕΝ στη λειτουργία της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας

Η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση ολοκληρώθηκε πριν από περίπου μιάμιση ώρα.

Στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα της τηλεθέρμανσης, ενώ η Πτολεμαϊδα 5 δε θα μπορέσει να λειτουργήσει πριν την Άνοιξη του 2024.

Στη σύσκεψη παρέστησαν στελέχη της ΔΕΗ.

Νωρίτερα το worldenergynews.gr κατέγραφε: Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα συζητήσουν για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας κατά τη νέα χειμερινή περίοδο που αρχίζει επισήμως σε ένα μήνα από τώρα και συγκεκριμένα στις 15 Οκτωβρίου.

Η ατζέντα της συνάντησης

Πάντως κατά τη συνάντηση πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθούν προς συζήτηση τα μείζονα θέματα της ενεργειακής αγοράς όπως οι αλλαγές που προτίθεται να προωθήσει το ΥΠΕΝ στη λειτουργία της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και βεβαίως το project που προωθεί εδώ και μήνες ο κ. Στάσσης για την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας.

Σε ότι αφορά την τηλεθέρμανση η ΔΕΗ θα κληθεί και στη νέα χειμερινή περίοδο 2023-2024 να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών μέσω των μονάδων της του λιγνιτικού σταθμού Αγίου Δημητρίου ενώ ακόμη δεν έχει προχωρήσει την κατακύρωση του διαγωνισμού για την μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας που σχεδιάζει να εγκαταστήσει στον παλαιό λιγνιτικό σταθμό της Καρδιάς.

Εν αναμονή της κατακύρωσης του διαγωνισμού

Εδώ και αρκετούς μήνες αναμένεται η κατακύρωση του σχετικού διαγωνισμού στον οποίο προσωρινός ανάδοχος έχει αναδειχθεί το σχήμα ΑΚΤΩΡ – ΗΛΕΚΤΩΡ. Η ΔΕΗ είχε προγραμματίσει την έναρξη κατασκευής του έργου εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση, ενώ σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της επιχείρησης η ολοκλήρωση της κατασκευής της νέας μονάδας προβλέπεται 22 μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τον ανάδοχο.

Μάλιστα τον Ιούνιο το ΥΠΕΝ έδωσε «πράσινο φως» στους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς τροποποιώντας προηγούμενη απόφαση του 2011. Στην εγκριτική απόφαση περιλαμβάνεται κατʼ αρχάς το σχέδιο για την κατασκευή στον ΑΗΣ του Σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), ο οποίος θα υποστηρίξει τη λειτουργία του συστήματος τηλεθέρμανσης της ευρύτερης περιοχής μετά και την παύση λειτουργίας των τοπικών λιγνιτικών μονάδων. Η μονάδα θα λειτουργεί με βασικό καύσιμο αέριο, ενώ θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 105,34 MWe και θερμική ισχύ τουλάχιστον 65 MWth.

Ο προϋπολογισμός του έργου που σχεδιάζει η ΔΕΗ ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ. Επιπλέον η ΔΕΗ διατηρεί και μονομερές δικαίωμα προαίρεσης επιπλέον 7 ετών συντήρησης, με προϋπολογισμό στα 19,7 εκατ. ευρώ.

O νέος σταθμός ΣΗΘΥΑ, ο οποίος θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το φυσικό αέριο, θα κατασκευαστεί για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας με θερμική ενέργεια των συστημάτων τηλεθέρμανσης στους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου) έπειτα από την απόσυρση των ατμοηλεκτρικών λιγνιτικών μονάδων της περιοχής, στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης. Υπενθυμίζεται ότι στον ΑΗΣ Καρδιάς βρίσκονταν εγκατεστημένες τέσσερις λιγνιτικές μονάδες, που έχουν πλέον «σβήσει». Η τελευταία, η μονάδα IV, αποσύρθηκε τον Μάιο του 2021.

Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι τον περασμένο Μάιο με απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη είχε υπογραφεί η πρόσκληση για ένα άλλο έργο που αγορά στην τηλεθέρμανση και συγκεκριμένα το έργο του δικτύου τηλεθέρμανσης στον Νομό Κοζάνης προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ. Το βασικό έργο αφορά στην κατασκευή των αγωγών διασύνδεσης της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης Κοζάνης με το ενιαίο σύστημα τηλεθερμάνσεων εντός του ΑΗΣ/ΔΕΗ Καρδιάς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης