Ενέργεια

Για ποιο νέο φιλόδοξο σχέδιο ο Elon Musk ζητά 100 εκατ. δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση;

Για ποιο νέο φιλόδοξο σχέδιο ο Elon Musk ζητά 100 εκατ. δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση;

H Tesla θα κατασκευάσει μεγα-σταθμούς φόρτισης για το ηλεκτρικό της ημιφορτηγό Semi

Η Tesla έκανε ισχυρή αίσθηση όταν παρέδωσε το 2022, κατόπιν παραγγελιών, το πλήρως ηλεκτρικό ημιφορτηγό της, που εύστοχα ονόμασε Semi. Και τώρα η εταιρεία μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από την αμερικανική κυβέρνηση για την κατασκευή μεγα-σταθμών φόρτισης για αυτά τα ημιφορτηγά μεταξύ Καλιφόρνια και Τέξας.

Μεγασταθμοί φόρτισης για το ηλεκτρικό φορτηγάκι της Tesla

Η αυτοκινητοβιομηχανία ζήτησε 100 εκατομμύρια δολάρια από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την κατασκευή εννέα σταθμών φόρτισης για το Semi, σύμφωνα με την CleanTechnica και το Bloomberg. Οι σταθμοί θα είναι στρατηγικά τοποθετημένοι μεταξύ της Βόρειας Καλιφόρνια και των νότιων συνόρων του Τέξας. Κάθε σταθμός θα διαθέτει έως και οκτώ φορτιστές 750 κιλοβάτ, πράγμα που σημαίνει ότι οκτώ Semis θα μπορούσαν να φορτιστούν ταυτόχρονα σε κάθε έναν από τους εννέα σταθμούς.

Η εταιρεία ζήτησε επίσης από τους αξιωματούχους της Πολιτείας του Τέξας να στείλουν αιτήματα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για λογαριασμό της για να ενθαρρύνουν την έγκριση της χρηματοδότησης.

Το πρωτότυπο ημιφορτηγό Semi αποκαλύφθηκε το 2017, αλλά το όχημα δεν είχε κυκλοφορήσει στους δρόμους μέχρι το 2022, όταν η PepsiCo παρέλαβε 15 από τα οχήματα.

Το Semi είναι το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό δεκαεξάτροχο που βγαίνει στην αγορά, σύμφωνα με την CleanTechnica. Για να επιβραδύνει την επικίνδυνη υπερθέρμανση του πλανήτη μας, είναι απαραίτητο ο στόλος των βιομηχανικών αυτοκινήτων να στραφεί προς τα οχήματα καθαρής ενέργειας όπως το Semi για να περιορίσει την ρύπανση από τη μεταφορά των προϊόντων του.

Οι μεταφορές προϊόντων στις ΗΠΑ καταναλώνουν 1 δισεκ. βαρέλια πετρελαίου ετησίως 

Το 2015, 49,5 εκατομμύρια τόνοι αγαθών αποστέλλονταν κάθε μέρα από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες — ποσότητα που ισοδυναμεί με 56 τόνους ανά άτομο ετησίως και απαιτεί την κατανάλωση πάνω από 1 δισεκατομμύριο βαρελιών πετρελαίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Τα συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία καλύπτουν βεβαίως και τις μεταφορές προϊόντων που γίνεται σιδηροδρομικώς και με φορτηγίδες μέσω ποταμών, ωστόσο η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος διευκρινίζει ότι τα φορτηγά είναι κυρίως που συντελούν στην επικίνδυνη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τα οχήματα καθαρής ενέργειας όπως το Semi θα δώσουν στις εταιρείες τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα αγαθά τους αποφεύγοντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων που συμβάλλουν άμεσα στην επικίνδυνη υπερθέρμανση του πλανήτη μας. Η έγκριση χρηματοδότησης για το σχέδιο της Tesla αναμένεται να δοθεί αργότερα μέσα στο 2023, αν και δεν είναι σαφές εάν η εταιρεία θα επενδύσει δικά της κεφάλαια στο σχέδιο κατασκευής των σταθμών φόρτισης αν η κυβέρνηση Biden απορρίψει το αίτημά της.

www.worldenergynews.com

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης