Γαλλία: Verkor και Nidec συνεργάζονται για την παραγωγή συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών 10 GWh ως το 2030

Γαλλία: Verkor και Nidec συνεργάζονται για την παραγωγή συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών 10 GWh ως το 2030
Η Verkor χτίζει ένα γιγα-εργοστάσιο ιόντων λιθίου στη Γαλλία

Verkor, μια εταιρεία που κατασκευάζει ένα γιγα-εργοστάσιο ιόντων λιθίου στη Γαλλία, και η εταιρεία ολοκλήρωσης συστημάτων Nidec ASI θα παράγουν από κοινού συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS) 10 GHW έως το 2030.

Σύμφωνα με τη μια δεσμευτική συμφωνία, η Verkor θα αναπτύξει, θα κατασκευάσει και θα προμηθεύσει κυψέλες και στοιχεία μπαταριών, ενώ η Nidec ASI θα αναπτύξει τα συστήματα διαχείρισης μπαταριών και θα ενσωματώσει τα στοιχεία αυτά σε πακέτα, δέσμες και κιβώτια. Στη συνέχεια, η Nidec ASI θα διανείμει το τελικό προϊόν σε «εξειδικευμένους παίκτες αποθήκευσης ενέργειας», με την πιστοποίηση και τις δοκιμές να έχουν ήδη ξεκινήσει ως μέρος της συνεργασίας.
Τον πρώτο χρόνο, η Verkor θα παρέχει 450 MWh κυψελών και στοιχείων, και αναμένει ότι η παραγωγή της θα αυξηθεί σε 3GWh μέχρι το τέλος της συμφωνίας, όλα από το γιγα- εργοστάσιό της στη Δουνκέρκη.

Η εγκατάσταση στοχεύει στην έναρξη της παραγωγής με 16 GWh κατ’ έτος το 2025, και σε αύξησή της σε 50 GWh έως το 2030, επομένως αυτή η συμφωνία αντιπροσωπεύει ένα σχετικά μικρό κομμάτι της χωρητικότητάς της. Μεγάλο μέρος αυτών των συστημάτων θα διατεθεί στον γαλλικό όμιλο αυτοκινήτων Renault.

Ποια είναι η Nidec

Αν και η ανακοίνωση της Verkor αναφέρεται απλά στη Nidec, αξίζει να έχουμε υπόψη μας ότι η Nidec ASI είναι ο βραχίονας λύσεων ενέργειας του ιαπωνικού ομίλου Nidec Corporation και παρέχει συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών. Δημιουργήθηκε όταν η Nidec εξαγόρασε την ιταλική εταιρεία Ansaldo Sistemi Industriali (ASI) το 2012.

Ο Benoit Lemaignan, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Verkor, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε αυτή τη συνεργασία που ενώνει δύο βασικούς παίκτες του ενεργειακού οικοσυστήματος για να παρέχει νέες, εξαιρετικά καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις στους πελάτες των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS)».

Ο Dominique Llonch, Διευθύνων Σύμβουλος της Nidec Industrial Solutions πρόσθεσε: «Η συνεργασία με την Verkor θα ενισχύσει τη στρατηγική θέση της Nidec στην αγορά συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών, καθώς θα έχει τη δυνατότητα να υποστηρίζει αποτελεσματικά τους πελάτες μέσω μιας ευρύτερης επιλογής προσαρμοσμένων λύσεων για διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης και ανάγκες λόγω της ποικιλίας των μπαταριών προς διάθεση».

Nidec: Μέσα στους 10 κορυφαίους προμηθευτές συστημάτων αποθήκευσης

Η Nidec ήταν στους 10 κορυφαίους προμηθευτές συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών της IHS Markit το 2021 και συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων της Ευρώπης, με τις εγκαταστάσεις παραγωγής και συναρμολόγησης που διαθέτει.

Πέρυσι, η Nidec ASI ανακοίνωσε μια μεγάλη παραγγελία εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών στην Ιταλία, συνολικής ισχύος 5,4 GWh για έναν πελάτη που δεν κατονομάστηκε, άρχισε να αναπτύσσει ένα έργο 40 MW στη Σουηδία τον Ιανουάριο του 2023 και εξασφάλισε μια παραγγελία 40 MW/120 MWh από ένα ορυχείο στη Νότια Αφρική τον Ιούνιο. Διαθέτει εγκαταστάσεις συναρμολόγησης ολοκληρωμένων συστημάτων στη Γερμανία και την Ιταλία.

Η Verkor υποστηρίζεται από πολλούς επενδυτές, όπως η γαλλική τράπεζα Société Générale, η γερμανική βιομηχανία Siemens και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης