Ενέργεια

EnergySage: Έχουν μειωθεί οι τιμές της ηλιακής ενέργειας

EnergySage: Έχουν μειωθεί οι τιμές της ηλιακής ενέργειας
Οι 5 μεγαλύτερες αγορές ηλιακής ενέργειας των ΗΠΑ έχουν χαμηλότερες τιμές

Η αγορά οικιακής ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης και ο ενημερωτικός ιστότοπος EnergySage δημοσίευσε την αναφορά πληροφοριών της αγοράς για τον Ιούνιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023, υπογραμμίζοντας μια μεταβαλλόμενη αγορά με αυξημένα επιτόκια.

Η αναφορά παρακολουθεί εκατομμύρια σημεία δεδομένων με βάση τις συναλλαγές αγορών ιδιοκτητών σπιτιού στην αγορά της.


Πτώση στις τιμές ηλιακής ενέργειας

Οι αναφερόμενες τιμές ηλιακής ενέργειας έχουν πλέον ανέβει για δύο συνεχόμενα χρόνια, αν και πιο σταδιακά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η EnergySage είπε ότι η μέση τιμή της ηλιακής ενέργειας ήταν 2,90 $ ανά W, αυξημένη κατά 1,8% το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η εταιρεία είπε ότι τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου δείχνουν ότι οι τιμές ηλιακής ενέργειας έχουν αρχίσει να μειώνονται (έπεσαν περίπου 3,5% μέχρι στιγμής).

Οι τιμές έφτασαν στο κάτω μέρος το πρώτο εξάμηνο του 2021 στα 2,67 $ ανά Watt.

Οι τιμές αποθήκευσης ενέργειας αυξήθηκαν επίσης κατά 1% το πρώτο εξάμηνο του 2023. Πάνω από το 50% των τιμών ηλιακής ενέργειας στο EnergySage περιελάμβαναν μπαταρία, μια τάση που συνεχίζει να αυξάνεται σταθερά.

Οι αντίθετοι άνεμοι έπληξαν σκληρά τον οικιακό ηλιακό τομέα φέτος, με μεγάλες δημόσιες εταιρείες στο χώρο όπως η Sunrun, η Enphase και η SolarEdge να μειώνονται κατά 50% ή περισσότερο το 2023.


Ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση

Η αύξηση των επιτοκίων και οι απότομες περικοπές στις αποζημιώσεις για εξαγωγές ηλιακής ενέργειας ή μέτρησης καθαρής ενέργειας, έχουν αποσβέσει τα επιτόκια εγκατάστασης.

«Ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν κατά καιρούς ταραχώδες για τις βιομηχανίες ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης στις ΗΠΑ, παραμένουμε αισιόδοξοι: η ηλιακή ενέργεια και η αποθήκευση έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές στο παρελθόν, επιβιώνουν και μάλιστα υπερέχουν ανεξάρτητα από τις εκπτώσεις φόρων και τα κίνητρα που λήγουν, αλλαγή των πολιτικών net metering, αλλαγή τιμολογίων, ζητήματα εφοδιαστικής αλυσίδας και ελλείψεις εργατικού δυναμικού», δήλωσε ο Vikram Aggarwal (διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της EnergySage).

Η EnergySage είπε ότι οι τυπικές προσφορές δανείων έχουν μετατοπιστεί από τα επιτόκια 2,99% το δεύτερο εξάμηνο του 2022 σε επιτόκια 4,99% για ένα δάνειο 25 ετών το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αυτό οδηγεί σε ένα μέσο μηνιαίο κόστος 30 $ περισσότερο για ένα δάνειο 30.000 $.

Για τα προϊόντα, τα ηλιακά πάνελ της EnergySage με τις περισσότερες προσφορές ήταν τα Qcells, ενώ η Enphase ήταν ο πάροχος με τις υψηλότερες τιμές τόσο για αποθήκευση ενέργειας όσο και για μετατροπείς. Μπήκαν στην πρώτη δεκάδα της λίστας με τις περισσότερες προσφορές ή κέρδισαν σημαντικό μερίδιο αγοράς ήταν οι ηλιακοί συλλέκτες Waaree και οι μπαταρίες FranklinWH.

Η μέση εκτιμώμενη περίοδος απόσβεσης για οικιακή ηλιακή ενέργεια είναι 8,3 χρόνια, κατά μέσο όρο 10,4 kW.

Αυτό έχει βελτιωθεί ελαφρώς από τη μέση ανοδική απόδοση της επένδυσης των 8,7 ετών. Μια τυπική ηλιακή συστοιχία μπορεί να παράγει τοπική, προβλέψιμο κόστος και καθαρή ενέργεια για 20 έως 30 χρόνια ή περισσότερο.


Οι τιμές των μεγαλύτερων αγορών ηλιακής ενέργειας

Οι πέντε μεγαλύτερες αγορές ηλιακής ενέργειας είχαν κατά μέσο όρο χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με τον εθνικό διάμεσο.

Ειδικότερα: Καλιφόρνια κατά μέσο όρο 2,89 $/W, Τέξας 2,59 $/W, Φλόριντα 2,45 $/W, Νέα Υόρκη 3,30 $/W, Νεβάδα 2,55 $/W.

Η Καλιφόρνια ήταν η μόνη αγορά της δεκάδας που είχε αυξήσεις τιμών σε μέση τιμή ανά W το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η Καλιφόρνια είχε επίσης το μικρότερο μέσο μέγεθος συστήματος της χώρας στα 8,05 kW, ενώ η διάμεση τιμή ήταν 10,4 kW και το Αρκάνσας είχε

μεγαλύτερο μέσο μέγεθος συστήματος στα 14,88 kW.

Με την πάροδο του χρόνου, οι αναφερόμενες ονομασίες ισχύος πάνελ έχουν αυξηθεί στην αγορά EnergySage.

Εννέα από τα δέκα εισαγωγικά στο πρώτο εξάμηνο του 2023 περιελάμβαναν πάνελ 390 W ή μεγαλύτερα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2020, σχεδόν οι μισές τιμές στην αγορά ήταν 330 W ή λιγότερο.

Η έκθεση σημείωσε μια απότομη αύξηση των καταναλωτών που δείχνουν ενδιαφέρον για αποθήκευση προκειμένου να αυτοτροφοδοτούν την ηλιακή παραγωγή, υποδηλώνοντας ότι τα χαμηλότερα ποσοστά καθαρής μέτρησης αποθαρρύνουν την εξαγωγή τοπικής, καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχεδόν το 40% των καταναλωτών ανέφεραν την αυτοπρομήθεια ως λόγο για να λάβουν μια προσφορά αποθήκευσης, από λιγότερο από 20% το 2022. Η εφεδρική ισχύς για διακοπές και η εξοικονόμηση σε χρεώσεις κοινής ωφελείας αναφέρθηκαν επίσης ως οι κορυφαίοι λόγοι για τη συμπερίληψη της αποθήκευσης ενέργειας σε μια προσφορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης