Ενέργεια

Η SBM Offshore παρέδωσε στη Βραζιλία το δεύτερο πλοίο που θα παράγει ενέργεια

Η SBM Offshore παρέδωσε στη Βραζιλία το δεύτερο πλοίο που θα παράγει ενέργεια
Θα παράγει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η SBM Offshore (παγκόσμιος όμιλος εταιρειών με έδρα την Ολλανδία που πωλεί συστήματα και υπηρεσίες στην υπεράκτια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου) παρέδωσε το FPSO Sepetiba στην Petrobras, τη δεύτερη πλατφόρμα για την ανάπτυξη του πεδίου Mero στη Βραζιλία, όπως δημοσίευσε το offshore-mag.com.

Το FPSO (floating production storage and offloading) είναι επί της ουσίας πλατφόρμα πλωτής αποθήκευσης και εκφόρτωσης παραγωγής και θα λειτουργεί στην Σεπετίμπα μαζί με την Petrobras (πολυεθνική εταιρεία της Βραζιλίας, ενταγμένη στη βιομηχανία πετρελαίου. Εδρεύει στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η Κυβέρνηση της Βραζιλίας κατέχει το 54% των κοινών μετοχών της Petrobras).

 

Τι θα παράγει το καράβι

Το πλοίο, που ναυπηγήθηκε στην Κίνα, έφτασε στη Βραζιλία την περασμένη Παρασκευή 8/9/2023 και θα υποβληθεί σε διάφορες νομικές και τεχνικές διαδικασίες πριν κατευθυνθεί στο Μέρο.

Έχει σχεδιαστεί για να παράγει έως και 180.000 b/d πετρελαίου και 12mmcmcm/d φυσικού αερίου εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή του το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με την Petrobras, αυτό θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο από άποψη όγκου πετρελαίου που θα αναπτυχθεί από τα τελικά τέσσερα FPSO στο πεδίο.

Η συνδυασμένη τους ικανότητα παραγωγής πετρελαίου θα είναι έως και 720.000 b/d.

Σημειώνουμε ότι το κοίτασμα Μέρο είναι ένα κοίτασμα πετρελαίου εξαιρετικά βαθέων υδάτων που βρίσκεται περίπου 180 χλμ. από τη θάλασσα του Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Βραζιλία, στο μπλοκ Libra.


Ποιοι αποτελούν την κοινοπραξία

Το πεδίο ανήκει στην κοινοπραξία Libra, της οποίας ηγείται η Petrobras (38,6%) και περιλαμβάνει τη Shell (19,3%), την TotalEnergies EP Brasil (19,3%), την CNODC (9,65%), την CNOOC (9,65%) και την Pré-sal Petróleo– ΠΨΑ (3,5%).

Η Petrobras (38,6%) λειτουργεί, σε συνεργασία με τη Shell Brasil (19,3%), την TotalEnergies (19,3%), την CNPC (9,65%), την CNOOC (9,65%) με την Pré-Sal Petróleo S.A - PPSA (3,5%), εκπροσωπώντας την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση στη μη εργολαβική περιοχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης