Ενέργεια

Oι τιμές της χονδρεμπορικής στο περισκόπιο της κυβέρνησης

Oι τιμές της χονδρεμπορικής στο περισκόπιο της κυβέρνησης

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση Σκυλακάκη και Στάσση – Ρεπορτάζ της Χ. Λιάγγου στην Καθημερινή με ημερομηνία 14/9/2023

Στο στόχαστρο της ΡΑΑΕΥ έχουν μπει οι τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά. Η αρμόδια Αρχή επικεντρώνει την έρευνά της στις προσφορές των παραγωγών και αυτό που κατ’ αρχήν έχει εντοπίσει είναι ότι παρατηρούνται προσφορές σε πολύ υψηλές τιμές κυρίως τις βραδινές ώρες όταν πέφτει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών και οι θερμικές μονάδες όπως και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ πρέπει να αυξήσουν την ισχύ που δίνουν στο σύστημα για να καλυφθεί η ζήτηση.

Για τα πρώτα αυτά ευρήματα της έρευνας έχει ενημερωθεί ανεπίσημα από τη ΡΑΑΕΥ η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, η οποία αγωνιά για την πορεία των τιμών ρεύματος την χειμερινή περίοδο και κυρίως για το διάστημα μετά τον Δεκέμβριο που αναμένεται η κατάργηση τόσο του πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά (μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων) όσο και των οριζόντιων επιδοτήσεων στην λιανική τιμή ρεύματος. Το ζήτημα της διαμόρφωσης της τιμής ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά απασχόλησε μάλιστα κατά το μεγαλύτερο μέρος της την προχθεσινή σχεδόν τρίωρη συνάντηση του υπουργού κ. Θεόδωρου  Σκυλακάκη με τον επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργο Στάσση.  Ο υπουργός φέρεται να ζήτησε από τη ΔΕΗ  στοιχεία για την διαμόρφωση της αλυσίδας του κόστους παραγωγής τόσο των υδροηλεκτρικών όσο και των θερμικών μονάδων για να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια συγκράτησης της χονδρεμπορικής τιμής που αποτελεί και τη βάση διαμόρφωσης της τελικής τιμής ρεύματος για τους καταναλωτές.

Η ΡΑΑΕΥ από την πλευρά της με την ολοκλήρωση της έρευνας αναμένεται να καλέσει κατ αρχήν σε ακρόαση τους παραγωγούς πριν προβεί σε αποφάσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν τίθεται θέμα νομιμότητας σε σχέση με το ύψος των προσφορών των ηλεκτροπαραγωγών αφού το θεσμικό πλαίσιο δεν προβλέπει ¨ταβάνι». Η άποψη όμως που επικρατεί στις αρμόδιες Αρχές είναι ότι το ¨νόμιμο δεν είναι και ηθικό» ειδικά στις παρούσες συνθήκες των υψηλών τιμών και της οικονομικής στενότητας των νοικοκυριών που βάλλονται από το γενικότερο κύμα ακρίβειας. Υπό αυτή την έννοια, η έρευνα εστιάζεται στο μέγεθος της απόκλισης των προσφορών στην χονδρεμπορική αγορά από το πραγματικό κόστος παραγωγής .

Η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος παραμένει μία από τις ακριβότερες αγορές της Ευρώπης και αυτός είναι ο λόγος που χρειάστηκε να διαθέσει τα μεγαλύτερα κονδύλια για επιδοτήσεις την περίοδο της ενεργειακής κρίσης για να περιορίσει τις επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του Eευρωπαϊκού Ρυθμιστή Ενέργειας (ACER) , η χώρα μας κατατάσσεται πρώτη στην Ευρώπη στις επιδοτήσεις για το 2022 και το 2023 με μέτρα που έφτασαν το 8,5% του ΑΕΠ. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 η Ελλάδα ήταν τρίτη πανευρωπαϊκά στο οικιακό κόστος ρεύματος ως μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος, χωρίς τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις και το πρώτο εξάμηνο του 2023,  η τέταρτη. Με την κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων από τις αρχές του 2024 , σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Κομισιόν, οι τιμές για την πλειοψηφία των καταναλωτών θα εκτοξευτούν στα ύψη γι αυτό και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ρίχνει από τώρα το βάρος στη συγκράτηση των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης