ΗΠΑ: Ήρθε η ώρα της παραγωγής πράσινου υδρογόνου με ανταγωνιστικό κόστος

ΗΠΑ: Ήρθε η ώρα της παραγωγής πράσινου υδρογόνου με ανταγωνιστικό κόστος

Η αμερικανική Plug Power δείχνει το δυναμικό του πράσινου υδρογόνου

 

Η Plug Power Inc. θα παράγει υγρό υδρογόνο φέτος στην Πολιτεία της Τζόρτζια για να τροφοδοτήσει τον τομέα των μεταφορών. Η παραγωγή της θα ξεκινήσει με 15 τόνους την ημέρα και θα αναβαθμιστεί σε 30 τόνους ημερησίως. Η εταιρεία θα προμηθεύεται πράσινη ενέργεια από έναν τοπικό αγροτικό συνεταιρισμό ηλεκτρικής ενέργειας για να το κάνει.

Η εταιρεία διαθέτει κι άλλες εγκαταστάσεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, και στοχεύει να παράγει περισσότερους από 1.200 τόνους καθαρού υδρογόνου την ημέρα έως το 2030 — επίπεδα κρίσιμης σημασίας για την προώθηση της τεχνολογίας και την επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων του 2050.

Η ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου σε προσιτή τιμή πλησιάζει. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τιμές της πράσινης ενέργειας συνεχίζουν να μειώνονται, ενώ παρέχονται σημαντικά κίνητρα για τη μείωση των επιπέδων αερίων του θερμοκηπίου. Το πράσινο υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές δεν είναι ρυπογόνο.

«Έχουμε δεσμευτεί να κατασκευάσουμε δίκτυα υδρογόνου στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη», δήλωσε ο Andy Marsh, διευθύνων σύμβουλος της Plug Power, σε μια συνέντευξη.

Συγκριτικά κόστη γκρι και πράσινου υδρογόνου

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε πράσινο υδρογόνο με ηλεκτρόλυση με κόστος 2 δολάρια το κιλό – στα ίδια επίπεδα με το κόστος γκρι υδρογόνου που παράγεται με χρήση φυσικού αερίου. Έχουμε αναπτύξει αυτά τα προϊόντα εδώ και μια δεκαετία και πλέον γνωρίζουμε καλύτερα τα θέματα του κόστους τους».

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ προβλέπει ότι το κόστος παραγωγής του πράσινου υδρογόνου θα μειωθεί στο 1 δολάριο το κιλό έως το 2030 – ενώ χάρη στις χρηματοδοτήσεις που παρέχει ο Νόμος για τη Μείωση του πληθωρισμού, μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο. Ως εκ τούτου, η οικονομία του υδρογόνου μπορεί να ανεβάσει ταχύτητα, φτάνοντας έως και τη χρήση 500-800 εκατομμύρια τόνων ετησίως έως το 2050 και να καλύψει 15% ως 20% της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης. Σήμερα βρίσκεται είναι στους 115 εκατομμύρια τόνους.

Το κόστος κεφαλαίου και το λειτουργικό κόστος είναι ουσιαστικά το ίδιο για το πράσινο και το γκρι υδρογόνο — τουλάχιστον για την Plug Power. Το σημερινό κόστος του γκρι υδρογόνου εξαρτάται από τις τιμές του φυσικού αερίου και του ατμού μεθανίου. Το κόστος του πράσινου υδρογόνου εξαρτάται από τις τιμές των ΑΠΕ και τα κεφάλαια για την κατασκευή μιας μονάδας.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι ο ηλεκτρολύτης, ο οποίος παράγει το ηλεκτρικό ρεύμα που διασπά το μόριο του νερού και διαχωρίζει το υδρογόνο από το οξυγόνο. Η Plug Power λέει ότι ο ηλεκτρολύτης και η αναμόρφωση μεθανίου με ατμό κοστίζουν περίπου το ίδιο. Αλλά οι τεχνολογίας των ηλεκτρολυτών βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη με αποτέλεσμα την πτώση τω τιμών, που προβλέπεται σύντομα να είναι στα 1,50 δολάρια ανά γραμμάριο.

«Όσοι είναι δύσπιστοι απέναντι στο πράσινο υδρογόνο δεν έχουν δει τα βασικά οικονομικά στοιχεία», λέει ο Marsh. «Τα υπάρχοντα έργα μας αποτελούν θετικές αποδείξεις».

Πού λειτουργεί καλύτερα το καθαρό υδρογόνο;

Τα ηλιακά έργα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια που εάν δεν καταναλωθεί αμέσως, πρέπει να αποθηκευτεί σε μια μπαταρία και να χρησιμοποιηθεί σε έναν ηλεκτρολύτη. Αυτό δημιουργεί το πράσινο υδρογόνο που αποθηκεύεται σε έναν κύλινδρο ή μια δεξαμενή. Από εκεί, πηγαίνει σε μια κυψέλη καυσίμου, η οποία το χρησιμοποιεί για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Το γκρι υδρογόνο χρησιμοποιείται στη διύλιση πετρελαίου και στην παραγωγή λιπασμάτων: σπάει τα βαρύτερα πετρέλαια για να τα καταστήσει ελαφρύτερα και βοηθά στην παραγωγή λιπασμάτων αμμωνίας.

Αλλά το πράσινο υδρογόνο έχει μεγάλες δυνατότητες χρήσης στις μεταφορές και την ηλεκτρική ενέργεια. Σκεφτείτε ότι η Amazon και η Walmart χρησιμοποιούν περονοφόρα ανυψωτικά με υδρογόνο. Η Toyota και η Hyundai επενδύουν σε αυτοκίνητα που κινούνται με υδρογόνο ενώ η FedEx έχει ένα φορτηγό που λειτουργεί με υδρογόνο στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης που μπορεί να διανύσει 240 χιλιόμετρα με το γέμισμα μιας δεξαμενής.

Οι δυνατότητες

Πρόσφατα το Συμβούλιο Υδρογόνου και η McKenzie εξέδωσαν μια έκθεση που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το καθαρό υδρογόνο μπορεί να μειώσει σωρευτικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 80 γιγατόνους παγκοσμίως έως το 2050. «Αυτό είναι οκτώ φορές περισσότερο από τις εκπομπές της Κίνας το 2019. Επίσης ισοδυναμεί με το 11% του συνόλου της μείωσης των εκπομπών που απαιτούνται για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 έως 1,8 βαθμούς Κελσίου».

Η έκθεση διαπιστώνει συν τοις άλλοις ότι το υδρογόνο θα μπορούσε να καλύψει το 18% της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας έως το 2050. Το Υπουργείο Ενέργειας λέει ότι υπάρχουν έργα προγραμματισμένων εγκαταστάσεων ηλεκτρολύτη 3,7 γιγαβάτ από τον Μάιο του 2023. Εάν πράγματι γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις οι ΗΠΑ μπορούν να παράγουν 12 εκατομμύρια μετρικούς τόνους καθαρού υδρογόνου ετησίως προς χρήση έως το 2030. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η συνολική ανακοινωθείσα χωρητικότητα ηλεκτρολύτη, εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει σε 230 γιγαβάτ το 2030.

Η Plug Power διαθέτει ήδη ένα πράσινου υδρογόνου στο Τενεσί, ικανό να παράγει 20 τόνους την ημέρα. Παρόμοια έργα θα αρχίσουν να λειτουργούν επίσης το 2024 στη Λουιζιάνα, το Τέξας και την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, παράγοντας 15, 45 και 74 τόνους υδρογόνου ημερησίως, αντίστοιχα. Η Καλιφόρνια θα ανοίξει ένα έργο το 2025, που θα παράγει καθημερινά 30 τόνους πράσινου υγρού υδρογόνου.

Στην Ευρώπη

Αλλά και στην Ευρώπη ανοίγουν εργοστάσια υδρογόνου, για παράδειγμα στο Βέλγιο και την Ισπανία. Τη μεγαλύτερη επένδυση στο υδρογόνο ετοιμάζεται να κάνει όμως η Φινλανδία  που έχει ανακοινώσει ότι θα παράγει 850 τόνους ημερησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

«Δεν υπάρχει μία και μόνη απάντηση στην κλιματική αλλαγή», λέει ο Marsh. «Το υδρογόνο ταιριάζει καλύτερα στους δύσκολους τομείς: την κατασκευή πράσινου χάλυβα και σκυροδέματος και τα φορτηγά που κάνουν μεγάλες αποστάσεις».

Εάν ο κόσμος θέλει να πετύχει τους στόχους του για το κλίμα, είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγή πράσινου υδρογόνου – που αποτελεί συνάρτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαμηλού κόστους, της εξέλιξης του ηλεκτρολύτη και των οικονομικών κινήτρων. Τα έργα της Plug Power αποτελούν παράδειγμα των δυνατοτήτων που υπάρχουν με πιο ευνοϊκό κόστος από ό,τι πιστεύεται ευρέως.

www.wordlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης