Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Reuters: Στον αέρα… το σχέδιο Μπάιντεν για υπεράκτια αιολική ενέργεια

Reuters: Στον αέρα… το σχέδιο Μπάιντεν για υπεράκτια αιολική ενέργεια

Κινδυνεύει να μη γίνει λόγω υψηλού κόστους

Ο στόχος της κυβέρνησης Μπάιντεν να έχει 30 γιγαβάτ (GW) υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030 μπορεί να μην είναι εφικτός, είπαν στο Reuters αναλυτές και επαγγελματίες του κλάδου.

Ο λόγος είναι ότι το κόστος αυξάνεται, στοιχείο που κάνει τα έργα πιο ακριβά από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν στοχεύει να κατασκευάσει 30 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030 ως μέρος ενός σχεδίου απαλλαγής από τον άνθρακα του δικτύου.

Αιτίες που κάνουν το έργο ανέφικτο

Ωστόσο, τα επιτόκια, ο πληθωρισμός κόστους και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας καθιστούν τα έργα πιο ακριβά, ενώ ο κλάδος θέλει λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις για επιδοτήσεις από τις τρέχουσες διατάξεις του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.

Σχολιάζοντας τις πιθανότητες των ΗΠΑ να φτάσουν τα 30 GW υπεράκτια αιολική ενέργεια μέχρι το 2030, ο Kris Ohleth (Διευθυντής της Special Initiative on Offshore Wind), δήλωσε στο Reuters,  ότι «Απλώς δεν πρόκειται να είναι σε αυτό το μέγεθος μέχρι το 2030. Είναι αρκετά ξεκάθαρο σε αυτό το σημείο».


Πιέσεις για επιδοτήσεις από μεγάλους κατασκευαστές ενέργειας

Οι μεγάλοι κατασκευαστές ενέργειας και αιολικής ενέργειας πιέζουν τη διοίκηση να διευκολύνει τις απαιτήσεις επιλεξιμότητας για επιδοτήσεις για υπεράκτια αιολική ενέργεια, λέγοντας ότι οι ισχύοντες κανόνες βάσει του IRA καθιστούν πολλές επενδύσεις αντιοικονομικές.

Η Orsted, ηγέτης του δανικού ομίλου στην υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας, η ενεργειακή εταιρεία της Νορβηγίας Equinor και η γαλλική Engie είναι μερικές από τις εταιρείες που δήλωσαν στο Reuters ότι οι τρέχουσες διατάξεις του IRA για εκπτώσεις φόρου εμποδίζουν την ταχεία κατασκευή και ανάπτυξη έργων.

Σε αντίθεση ο IRA με τους προγραμματιστές υπεράκτιων αιολικών έργων

Σύμφωνα με τον IRA, πρόσθετα μπόνους δίνονται στους προγραμματιστές για τοπικό περιεχόμενο στον τομέα της μεταποίησης, για τον εντοπισμό εγκαταστάσεων σε κοινότητες χαμηλού εισοδήματος ή σε εδάφη φυλών και σε κοινότητες που κινούνται με ορυκτά καύσιμα.

Από την πλευρά τους οι προγραμματιστές υπεράκτιων αιολικών έργων, λένε ότι απλά δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τέτοιες απαιτήσεις, επειδή πολλά από τα εξαρτήματα δεν μπορούν να βρεθούν στις ΗΠΑ και δεν κατασκευάζονται επί του παρόντος εκεί.

Η Orsted προειδοποίησε στα τέλη Αυγούστου για έως και 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια (16 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας) απομειώσεων στο χαρτοφυλάκιο έργων της στις ΗΠΑ λόγω καθυστερήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού, υψηλότερων επιτοκίων και πιθανής αδυναμίας να πληρούν τις προϋποθέσεις για πρόσθετες φορολογικές πιστώσεις πέραν του 30%.
Σε ένδειξη της ταλαιπωρημένης υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας, η τελευταία πώληση μίσθωσης, η πρώτη τέτοια πώληση στον Κόλπο του Μεξικού, ήταν αποτυχία τον περασμένο μήνα, προσέλκυσε μόνο μία προσφορά, από τη γερμανική RWE.

Από τρεις περιοχές προς μίσθωση, οι δύο δεν έλαβαν προσφορές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης