Ενέργεια

Οι εταιρείες τσιμέντου θα επενδύσουν τεράστιες ποσότητες σε ΑΠΕ την επόμενη διετία

Οι εταιρείες τσιμέντου θα επενδύσουν τεράστιες ποσότητες σε ΑΠΕ την επόμενη διετία
Πιθανολογείται ότι η ανανεώσιμη ενέργεια θα αντιπροσωπεύει το 40-42% του ενεργειακού συνόλου

Η κεφαλαιουχική δαπάνη για επενδύσεις πράσινης ενέργειας από μεγάλες εταιρείες τσιμέντου για την προγραμματισμένη προσθήκη πράσινης ενέργειας 537 MW, συμπεριλαμβανομένου του ηλιακού συστήματος και του συστήματος ανάκτησης θερμότητας αποβλήτων (WHRS), αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 5.500 crore Rs τα επόμενα δύο χρόνια, όπως ανέφερε το πρακτορείο ICRA.

Οι υπολογισμοί βασίζονται σε κόστος εγκατάστασης ανά MW 12-13 crore για το WHRS και 4-4,5 crore για τις ηλιακές εγκαταστάσεις.

«Τέτοιες επενδύσεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ετήσια εξοικονόμηση 2.000 crore Rs στο κόστος ενέργειας για αυτές τις εταιρείες, όταν οι προγραμματισμένες δυνατότητες πράσινης ενέργειας τους γίνουν πλήρως λειτουργικές», δήλωσε η Anupama Reddy (Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Συνομάδας της ICRA).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ανανεώσιμη ενέργεια είναι πιθανό να αντιπροσωπεύει το 40-42% του συνολικού μείγματος ενέργειας έως τον Μάρτιο του 2025 σε σύγκριση με περίπου 35% τον Μάρτιο του 2023, για τις εταιρείες τσιμέντου.

Οι σημαντικότεροι παίκτες τσιμέντου στη χώρα στοχεύουν να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 15-17% τα επόμενα 8-10 χρόνια αυξάνοντας το μερίδιο του μικτού τσιμέντου, το οποίο χρησιμοποιεί λιγότερο κλίνκερ (βασική πρώτη ύλη για την παρασκευή κάθε τύπου τσιμέντου που του προσδίδει τις υδραυλικές ιδιότητες) και κατά συνέπεια λιγότερο καύσιμο, αυξάνοντας το μερίδιο της κατανάλωσης πράσινης ενέργειας μέσω συνδυασμό ηλιακής, αιολικής και WHRS δυναμικότητας.


Στους μεγαλύτερους καταναλωτές άνθρακα είναι οι τσιμεντοβιομηχανίες

Η βιομηχανία τσιμέντου είναι υψηλής έντασης ενέργειας και είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές άνθρακα (ως πρωτογενές καύσιμο), μόνο πίσω από τον σίδηρο, τον χάλυβα και τη θερμική ενέργεια.

Οι απαιτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας της βιομηχανίας τσιμέντου παραδοσιακά καλύπτονταν από το κρατικό δίκτυο μαζί με δεσμευμένους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς με βάση τον άνθρακα.

Επιπλέον, τα εργοστάσια τσιμέντου χρησιμοποιούν σημαντικές ποσότητες άνθρακα κατά τη διαδικασία κλινκεροποίησης εκπέμποντας αέρια θερμοκηπίου, τα οποία επηρεάζουν δυσμενώς το περιβάλλον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης