Το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε 21 άδειες αποθήκευσης άνθρακα σε 14 εταιρείες

Το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε 21 άδειες αποθήκευσης άνθρακα σε 14 εταιρείες

Θα μπορούσαν να αποθηκεύσουν έως και 30 MM μετρικούς τόνους CO2/έτος έως το 2030, που ισοδυναμεί με το 10% των εκπομπών του Ηνωμένου Βασιλείου το 2021

 

Η Μεταβατική Αρχή της Βόρειας Θάλασσας (NSTA) έχει χορηγήσει 21 άδειες σε 14 εταιρείες στο πλαίσιο του πρώτου γύρου αδειοδότησης αποθήκευσης άνθρακα στη Βρετανία σύμφωνα με το offshore-mag.com.

Αυτά καλύπτουν εξαντλημένους ταμιευτήρες πετρελαίου και φυσικού αερίου και αλατούχους υδροφορείς στη Βόρεια Θάλασσα και την Θάλασσα της Ανατολικής Ιρλανδίας που εκτείνονται σε συνολική έκταση 12.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Δυνητικά, οι τοποθεσίες θα μπορούσαν να αποθηκεύσουν έως και 30 MM μετρικούς τόνους CO2/έτος έως το 2030, που ισοδυναμεί με το 10% των εκπομπών του Ηνωμένου Βασιλείου το 2021.

Η Shell, η Perenco και η Eni απέκτησαν όλες άδειες στα ανοιχτά της ακτής του Νόρφολκ στη νότια Βόρεια Θάλασσα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος του σχεδιαζόμενου Bacton Energy Hub - ένα έργο αποθήκευσης άνθρακα, υδρογόνου και υπεράκτιων αιολικών, σχεδιασμένο να παρέχει ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο Λονδίνο και την νοτιοανατολική Αγγλία.

Άλλες τοποθεσίες βρίσκονται ανοικτά των ακτών του Aberdeen, του Teesside και του Liverpool.

Η NSTA εκτιμά ότι θα χρειαστούν έγκαιρα έως και 100 άδειες αποθήκευσης για την επίτευξη των μηδενικών στόχων της κυβέρνησης. Η Αρχή θα αξιολογήσει τις ευκαιρίες σε άλλες τοποθεσίες πριν αποφασίσει πότε θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος.

Χρηματοδότηση

Έχει ήδη χορηγήσει έξι άδειες και η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα 20 δισεκατομμύρια £ (24,87 δισεκατομμύρια δολάρια) υποστήριξης για να βοηθήσει αυτά τα έργα να προχωρήσουν. Το Hynet στα βορειοδυτικά και το σύμπλεγμα της ανατολικής ακτής επιλέχθηκαν ως Track 1 και τα έργα Acorn και Viking CCS στη νότια Βόρεια Θάλασσα ως συμπλέγματα Track 2.

Η διαδικασία προσδιορισμού της αλληλουχίας συστάδων έχει σχεδιαστεί για να δώσει στη βιομηχανία τη βεβαιότητα που χρειάζεται για να προχωρήσει στην αποθήκευση άνθρακα.

Ο διευθυντής βιωσιμότητας και πολιτικής της Offshore Energies UK, Mike Tholen, δήλωσε: «Έχουμε μια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου με τη σωστή τεχνογνωσία, δεξιότητες και ανθρώπους που χρειάζονται για να γίνει μια βρετανική ιστορία επιτυχίας και αυτές οι άδειες είναι ένα ακόμη βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Εάν το κάνουμε σωστά, όχι μόνο θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά θα μας τοποθετήσει ως παγκόσμιους ηγέτες στον χώρο χαμηλών εκπομπών άνθρακα – δημιουργώντας ευκαιρίες για τους Βρετανούς και τις επιχειρήσεις και παίζοντας με τις βιομηχανικές μας δυνάμεις…

Οι εταιρείες που επενδύουν σε νέες ευκαιρίες, όπως η αποθήκευση άνθρακα, θα απαιτήσουν τις ταμειακές ροές από μια σταθερή και προβλέψιμη επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου για να χρηματοδοτήσουν αυτές τις τεχνολογίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε συνεχή υποστήριξη από την κυβέρνηση σε ολόκληρο το ενεργειακό τοπίο και μακροπρόθεσμες, ανταγωνιστικές ενεργειακές πολιτικές που προσελκύουν τις επενδύσεις και την καινοτομία που θα χρειαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι λύσεις χτίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, για το Ηνωμένο Βασίλειο.»

Η Harbour Energy είπε ότι της έχουν χορηγηθεί τέσσερις άδειες αποθήκευσης άνθρακα στη νότια Βόρεια Θάλασσα. Δύο βρίσκονται δίπλα και δυτικά της άδειας αποθήκευσης άνθρακα Viking CCS: η εταιρεία λειτουργεί το δίκτυο μεταφοράς και αποθήκευσης CO2 της Viking CCS σε συνεργασία με την bp.

Οι νέες άδειες θα μπορούσαν να αυξήσουν τη συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης του Viking πάνω από 50%. Η Harbor έχει επίσης μερίδιο 30% στο έργο Acorn CCS που λειτουργεί από την Storegga στη βορειοανατολική Σκωτία, το οποίο εξασφάλισε δύο επιπλέον άδειες αποθήκευσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης