Ενέργεια

Στα 4 δισ τον χρόνο ο λογαριασμός για την πράσινη μετάβαση - Τι προβλέπει η νέα Οδηγία για την περίοδο 2025 -30

Στα 4 δισ τον χρόνο ο λογαριασμός για την πράσινη μετάβαση - Τι προβλέπει η νέα Οδηγία για την περίοδο 2025 -30

Νέα προγράμματα επιδοτήσεων μελετά η κυβέρνηση - Μετά το 2026 η εφαρμογή τους

 

Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 11,7% έως το 2030 αποτελεί πλέον δεσμευτικό στόχο για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς εντός του επομένου εικοσαήμερου ενεργοποιείται η νέα Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση. Στην περίπτωση της χώρας μας και με βάση τα στοιχεία του τελευταίου σχεδίου του ΕΣΕΚ ο στόχος που τίθεται επιδιώκει να διατηρήσει σταθερή έως και το 2030 την τελική ενεργειακή κατανάλωση στα 15,4 περίπου εκατ. τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου, δηλαδή λίγο πιο κάτω από το επίπεδο του έτους 2021.


Αυτό σημαίνει μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης από 5% έως 7% συγκριτικά με το σενάριο αναφοράς του 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου εκτιμάται ότι απαιτούνται περίπου 4 δισ. ευρώ το χρόνο την περίοδο 2025-2030 για την «πράσινη μετάβαση», δηλαδή την εξοικονόμηση και αποδοτικότερη χρήση ενέργειας, φτωχών και ευάλωτων νοικοκυριών.
Αυτό προβλέπει το σχέδιο αναθεώρησης του ΕΣΕΚ και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αναζητεί νέα προγράμματα επιδοτήσεων για αντλίες θερμότητας, ενεργειακά αποδοτικότερες ηλεκτρικές συσκευές, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κ.ά. Νέα προγράμματα που θα πρέπει να εφαρμοστούν μετά το 2026 οπότε και τελειώνουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Διαδικασία εφαρμογής

Τώρα σε ότι αφορά τη νέα Οδηγία Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΕ) 2023/1791, η οποία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στις αρχές του έτους και δημοσιεύθηκε χθες στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, θα τεθεί σε ισχύ σε 20 ημέρες. Μετά την έναρξη ισχύος της, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο τα περισσότερα από τα στοιχεία της οδηγίας.
Η δημοσίευση σηματοδοτεί το τελικό βήμα στη νομοθετική διαδικασία που ξεκίνησε με την πρόταση της Επιτροπής τον Ιούλιο του 2021, ως μέρος του πακέτου «Fit for 55», το οποίο συμπληρώθηκε από το σχέδιο REPowerEU τον Μάιο του 2022.
Η νέα οδηγία εισάγει μια σειρά μέτρων για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ενεργειακής απόδοσης, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης της αρχής «πρώτα η ενεργειακή απόδοση» στις ενεργειακές και μη ενεργειακές πολιτικές.

Ποιές αλλαγές φέρνει η οδηγία

Οι αλλαγές από τις προηγούμενες οδηγίες 2018/2002 και 2012/27/ΕΕ περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

• Θέσπιση ενός νομικά δεσμευτικού στόχου της ΕΕ για μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ κατά 11,7% έως το 2030 (σε σχέση με το σενάριο αναφοράς του 2020). Αυτό περιλαμβάνει για κάθε κράτος μέλος την απαίτηση να ορίζει την ενδεικτική εθνική συνεισφορά του με βάση αντικειμενικά κριτήρια που αντικατοπτρίζουν τις εθνικές συνθήκες.

• Αύξηση της ετήσιας εξοικονόμησης ενέργειας από 0,8% (προς το παρόν) σε 1,3% το 2024-2025, 1,5% το 2026-2027 και 1,9% από το 2028 και μετά.

• Υποχρέωση των κρατών μελών να δώσουν προτεραιότητα στους ευάλωτους πελάτες και την κοινωνική στέγαση στο πλαίσιο των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

• Καθιέρωση ετήσιου στόχου μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας κατά 1,9% για το δημόσιο τομέα συνολικά.

• Επέκταση της ετήσιας υποχρέωσης ανακαίνισης κτιρίων 3% σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.

• Εισαγωγή μιας διαφορετικής προσέγγισης, βασισμένης στην κατανάλωση ενέργειας, για τις επιχειρήσεις που θα πρέπει να διαθέτουν σύστημα ενεργειακής διαχείρισης ή να πραγματοποιούν ενεργειακούς ελέγχους.

• Προώθηση τοπικών σχεδίων θέρμανσης και ψύξης σε μεγαλύτερους δήμους.

• Προοδευτική αύξηση της αποδοτικής κατανάλωσης ενέργειας στην παροχή θερμότητας ή ψύξης, καθώς και στην τηλεθέρμανση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης