Ενέργεια

Γερμανία: Πολιτικές διχογνωμίες για την έξοδο από τον άνθρακα - «Δεν προλαβαίνουμε το 2030»

Γερμανία: Πολιτικές διχογνωμίες για την έξοδο από τον άνθρακα - «Δεν προλαβαίνουμε το 2030»
Οι στόχοι της Γερμανίας στις ΑΠΕ με χρονοδιαγράμματα

Οι νομοθέτες του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας λένε ότι παραμένουν προσηλωμένοι στη σταδιακή κατάργηση της ενέργειας από άνθρακα έως το 2030, όπως μεταδίδει το Montel.

Ο συγκεκριμένος στόχος είναι οχτώ χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, αλλά αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω διαφορών στην προσέγγιση των τριών κυβερνώντων κομμάτων. Στην παρούσα φάση, η ηλεκτροπαραγωγή από καύση άνθρακα ανέρχεται στα 34,5 GW, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή BNA. Αυτό θα καταργηθεί σταδιακά έως το 2038 βάσει νόμου, αν και η κυβέρνηση πιέζει να σύρει αυτήν την ημερομηνία έως το 2030. Οι ενεργειακές εταιρείες στη Δύση έχουν συμφωνήσει, αλλά πολιτικοί και πάροχοι ενέργειας στα ανατολικά λένε ότι χρειάζονται μέχρι το 2038.

Η πολιτική της Γερμανίας στις ΑΠΕ

Η τρέχουσα πολιτική απαιτεί η Γερμανία να λαμβάνει το 80% της ακαθάριστης κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030. Η Γερμανία στοχεύει να δει σχεδόν τετραπλάσια αύξηση της ηλιακής ισχύος στα 215 GW το 2030, διπλασιασμό της χερσαίας αιολικής ισχύος στα 115 GW και σχεδόν τετραπλασιασμό αύξηση της υπεράκτιας αιολικής ισχύος στα 30 GW.

Αυτός ο στόχος είναι εφικτός, υποστηρίζει η Ingrid Nestle, βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, που ελέγχει το υπουργείο Οικονομίας. Λέει ότι νέοι νόμοι, τόσο θεσπισμένοι όσο και προγραμματισμένοι, θα πρέπει να ανοίξουν το δρόμο για τον στόχο του 2030.

Οι ανησυχίες

Παράλληλα, αρκετοί πολιτικοί είναι προβληματισμένοι για τη διακοπή της πυρηνικής ενέργειας σε μια εποχή που οι τιμές του ρεύματος παραμένουν μεταβλητές και κάποιοι ανησυχούν ότι ένας «παγωμένος» χειμώνας θα μπορούσε να αφήσει τη Γερμανία χωρίς επαρκή πρόσβαση σε τροφοδοτικά.

«Πριν εγκαταλείψουμε ορισμένες τεχνολογίες, πρέπει να τις αντικαταστήσουμε πλήρως με άλλες δυνατότητες και να μην ξαναδημιουργήσουμε το λάθος της εξόδου μας από την πυρηνική ενέργεια», είπε ο Michel Kruse, βουλευτής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (FDP)

Ο υπουργός Οικονομίας, Robert Habeck, πρότεινε την εγκατάσταση περίπου 25 GW νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με αέριο έως το 2030.

«Ως Ελεύθεροι Δημοκράτες, υπερασπιζόμαστε το άνοιγμα στην τεχνολογία», είπε ο Kruse. «Αν ο Habeck θέλει να προωθήσει την έξοδό μας από τον άνθρακα, τότε πρέπει να εξηγήσει πώς θα λειτουργεί το ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος χωρίς να κινδυνεύει η ασφάλεια του εφοδιασμού ή οι τιμές να εκραγούν».

Οι Σοσιαλδημοκράτες, με επικεφαλής τον καγκελάριο Olaf Scholz, υποστηρίζουν τον στόχο εξόδου από τον άνθρακα το 2030 ως «ιδανικό» που πρέπει να υποστηριχθεί με επαρκείς προμήθειες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή προγράμματα μετάβασης στην ενέργεια, δήλωσε η Nina Scheer, βουλευτής του κόμματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης