Ενέργεια

ΗΠΑ: Ρεκόρ το 2ο τρίμηνο για τις προσθήκες αποθήκευσης ενέργειας - Wood Mckenzie

ΗΠΑ: Ρεκόρ το 2ο τρίμηνο για τις προσθήκες αποθήκευσης ενέργειας - Wood Mckenzie

Θα παραμείνει ο κύριος μοχλός της αγοράς έως το 2027

Νέο τριμηνιαίο ρεκόρ σημειώθηκε στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας των ΗΠΑ όπου οι  Αμερικανοί προγραμματιστές πρόσθεσαν το δεύτερο τρίμηνο του 2023, 5.597 μεγαβατώρες (MWh) εγκαταστάσεις, σύμφωνα με νέα έκθεση της Wood Mackenzie και της αμερικανικής Clean Power Association (ACP) η οποία εκπροσωπεί 750 εταιρείες ηλιακής ενέργειας, αιολικής κλίμακας, αποθήκευσης ενέργειας, πράσινου υδρογόνου και μεταφοράς ενέργειας.

Το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι προσθήκες αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα δικτύου πρωτοστάτησαν με το ρεκόρ 5.109 MWh, το οποίο ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ στο τμήμα κλίμακας δικτύου από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 κατά 5%, σύμφωνα με τις WoodMac και ACP.


Σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο

Συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα δικτύου αυξήθηκαν κατά 172% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, με την Καλιφόρνια να κυριαρχεί στην αγορά με 738 μεγαβάτ (MW) και μερίδιο 49% της εγκατεστημένης ισχύος.

«Η αγορά αποθήκευσης ενέργειας βρίσκεται σε ρυθμό για ένα έτος ρεκόρ, καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι μεγαλύτεροι χρήστες ενέργειας στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην αποθήκευση για να βελτιώσουν το δίκτυο και να βελτιώσουν την αξιοπιστία.

Η αγορά έχει ρυθμό να διπλασιάσει σχεδόν τις ετήσιες εγκαταστάσεις παρά τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις καθυστερήσεις διασύνδεσης και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται γρήγορα τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Έρευνας και Αναλύσεων ACP, John Hensley.

Το δεύτερο τρίμηνο σηματοδότησε μια ανάκαμψη στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας στις ΗΠΑ σε κλίμακα δικτύου, μετά τη δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία μείωση που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η οπισθοδρόμηση του πρώτου τριμήνου του 2023 ήταν αποτέλεσμα προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού και καθυστερήσεων στις ουρές διασύνδεσης.


Αιτία ανάκαμψης και προοπτική

«Η ανάκαμψη το δεύτερο τρίμηνο οφειλόταν σε έργα που μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν μετά από καθυστέρηση από τα προηγούμενα τρίμηνα λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, δήλωσε τη Δευτέρα 25/9/2023 η Vanessa Witte (ανώτερη αναλύτρια στην ομάδα αποθήκευσης ενέργειας της Wood Mackenzie).

Η αποθήκευση ενέργειας σε κλίμακα δικτύου θα συνεχίσει να είναι ο κύριος μοχλός της αγοράς στις πενταετείς προβλέψεις έως το 2027, αντιπροσωπεύοντας το 83% των συνολικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με την Wood Mackenzie.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες (BESS) πρόκειται να εκτιναχθεί στα ύψη μέχρι το 2030, δήλωσε η Rystad Energy νωρίτερα φέτος. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) έχει καταλύσει την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της καθαρής τεχνολογίας, η οποία αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα η χωρητικότητα των μπαταριών των ΗΠΑ να ξεπεράσει τα 130 GW έως το 2030, σύμφωνα με τη Rystad Energy.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης