Ενέργεια

Μacron: Ως το τέλος του έτους θα ανακτήσουμε των έλεγχο της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος

Μacron: Ως το τέλος του έτους θα ανακτήσουμε των έλεγχο της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος
Το σχέδιο είχε ως στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η Γαλλία θα παραμείνει ανταγωνιστική στη γεωργία και τη βιομηχανία, είπε ο Macron

O Emmanuel Macron παρουσίασε ένα εθνικό «οικολογικό σχέδιο» για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη Γαλλία κατά 55% και τον τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων έως το 2030, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο Guardian.

Μιλώντας μετά από ένα ειδικό υπουργικό συμβούλιο στα Ηλύσια, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι θα διατεθούν επιπλέον 10 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα των 50 σημείων, το οποίο περιέγραψε ως «οικολογία στη Γαλλία». Το σχέδιο είχε ως στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η Γαλλία θα παραμείνει ανταγωνιστική στη γεωργία και τη βιομηχανία, είπε ο Macron.

«Θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τον Οκτώβριο τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που θα είναι σύμφωνες με την ανταγωνιστικότητά μας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτό θα εφαρμοστεί τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις. «Εως το τέλος του έτους θα ανακτήσουμε των έλεγχο της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος σε γαλλικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε, απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης που τον κατηγορούν ότι άφησε το τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος να φθάσει στα ύψη

Παράλληλα, σημείωσε ότι: «Είναι σημαντικό η χώρα να μειώσει την εξάρτησή της από τα λεγόμενα ορυκτά καύσιμα, τον άνθρακα, τη βενζίνη και το φυσικό αέριο, τα οποία δεν παράγουμε πια, αλλά από τα οποία εξαρτόμαστε». Στόχος, πρόσθεσε, ήταν να μειωθεί αυτή η εξάρτηση από 60% σε 40% έως το 2030.

«Η προτεραιότητα που έχουμε θέσει είναι ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2027 θα έχουμε τελειώσει εντελώς τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», είπε.

Οι προτεραιότητες

Άλλα μέτρα στο σχέδιο περιλαμβάνουν την επιτάχυνση της παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, νέα έργα για υπεράκτια αιολικά πάρκα, το άνοιγμα πολλών εργοστασίων ηλεκτρικών μπαταριών στη βόρεια Γαλλία, υδρογόνο, μπαταρίες λιθίου, και κρατική επένδυση 700 εκατ. ευρώ στο περιφερειακό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες για 50 από τις πιο βρώμικες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη Γαλλία πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία για τη μείωση της ρύπανσης κατά 45% πριν από το 2030.

Ο Macron είπε ότι το κράτος θα ανακτήσει τον έλεγχο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας τον επόμενο μήνα. Είπε ότι οι άνθρωποι θα ενθαρρυνθούν να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις όπως οι αντλίες θερμότητας, υποσχόμενοι να τριπλασιάσουν την παραγωγή αντλιών τα επόμενα τρία χρόνια και να εκπαιδεύσουν 30.000 νέους εγκαταστάτες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης