Ενέργεια

QatarEnergy: Απαραίτητο το φυσικό αέριο και μετά το 2050

QatarEnergy: Απαραίτητο το φυσικό αέριο και μετά το 2050
Θα συνεχίσει να χρειάζεται στο μέλλον ως το πιο καθαρό ορυκτό καύσιμο

Καθώς ο κόσμος εντείνει τις προσπάθειές του για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές με στόχο να φτάσει στο μηδέν… μέχρι το 2050, ο Διευθύνων Σύμβουλος της QatarEnergy (κρατικός ενεργειακός «γίγαντας» του Κατάρ) και ο Υπουργός Ενέργειας της ασιατικής χώρας, έχουν επισημάνει το ρόλο του φυσικού αερίου στο εξελισσόμενο ενεργειακό τοπίο, παρουσιάζοντάς το ως βασικό στοιχείο στην ενεργειακή μετάβαση.

Παράλληλα  πρόσφατη έκθεση από το Συμβούλιο Ενεργειακών Βιομηχανιών, περιγράφει ότι το Κατάρ έχει 18 έργα υπό ανάπτυξη στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου

Αμφότεροι υπογράμμισαν τη σημασία της εναρμόνισης της ενεργειακής ασφάλειας, της οικονομικής προσιτότητας και της βιωσιμότητας στην προσπάθεια για μια δίκαιη και ρεαλιστική ενεργειακή μετάβαση στη διάρκεια της Υπουργικής Ολομέλειας που διεξήχθη στο πλαίσιο της Εβδομάδας Πράσινου Μετασχηματισμού του Τόκιο.

Επρόκειτο για σειρά εκδηλώσεων που επικεντρώνονται στην καθαρή ενέργεια με στόχο την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της ενεργειακής ασφάλειας και των αντιμέτρων για την κλιματική αλλαγή, με ταυτόχρονη προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.


Σύμπνοια Υπουργού και
QatarEnergy για το μέλλον του φυσικού αερίου

Ο Υπουργός Ενέργειας Του Κατάρ και το υψηλόβαθμο στέλεχος της QatarEnergy συμφώνησαν για το ρόλο που θα παίξει τα επόμενα χρόνια το φυσικό αέριο.

Ο Saad Sherida Al-Kaabi (Υπουργός) τόνισε ότι «μια ισορροπημένη ενεργειακή μετάβαση απαιτεί την ενσωμάτωση φυσικού αερίου στην παρούσα και τη μελλοντική μας ενέργεια.

Το φυσικό αέριο θα είναι απαραίτητο, ειδικά λόγω της αξιοπιστίας του ως βασικού φορτίου για πολλά έθνη και για πολλά χρόνια μετά το 2050».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι απόψεις που διατύπωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της QatarEnergy κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου - Έκθεσης LNG2023 στο Βανκούβερ.

Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε ότι το αέριο θα συνεχίσει να χρειάζεται στο μέλλον ως το καθαρότερο ορυκτό καύσιμο για το βασικό φορτίο που απαιτείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για την τροφοδοσία βιομηχανικών και εργοστάσια παραγωγής.

«Αν και η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αξιόπιστη, δεν μπορούν να είναι η μόνη λύση, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η διαλείπουσα φύση τους. Εκεί είναι που το φυσικό αέριο, ως καθαρότερο, οικονομικά αποδοτικό και έτοιμο προς χρήση συστατικό της ενεργειακής μετάβασης, γίνεται ζωτικής σημασίας. Εμείς στο κράτος του Κατάρ, αναγνωρίζουμε τη βαρύτητα της κλιματικής αλλαγής και αναλαμβάνουμε με συνέπεια ενέργειες αντί να δίνουμε δεσμεύσεις», πρόσθεσε ο Αλ-Κάαμπι στην Υπουργική Ολομέλεια στην Ιαπωνία.


Στα σκαριά… 18 έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αξίας 60,2 δις.

Μια πρόσφατη έκθεση από το Συμβούλιο Ενεργειακών Βιομηχανιών (EIC) περιγράφει ότι το Κατάρ έχει 18 έργα υπό ανάπτυξη στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, με εκτιμώμενη κεφαλαιουχική δαπάνη (CAPEX) 60,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ως αποτέλεσμα, ο ενεργειακός τομέας του κράτους του Περσικού Κόλπου βρίσκεται σε θέση για περαιτέρω ανάπτυξη, ενισχύοντας τη θέση της χώρας ως ο κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο. Το Κατάρ σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή LNG από 77 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως (mtpa) σε 126 εκατομμύρια mtpa έως το 2027.

 

Μεγάλος ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κατάρ για το LNG

 Σύμφωνα με τον Wood Mackenzie, ο ανταγωνισμός για την παροχή του επόμενου κύματος ανάπτυξης LNG θα είναι σκληρός, αν και το Κατάρ και οι ΗΠΑ (με το 40% της παγκόσμιας προσφοράς μεταξύ τους), είναι οι πρώτοι.

Οι δύο αυτοί γίγαντες LNG διαθέτουν αφθονία φυσικού αερίου χαμηλού κόστους, ανταγωνιστικές τιμές και έξυπνη εμπορική συνεργασία. Επομένως το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς τους αναμένεται να ξεπεράσει το 60% έως το 2040.


ΑΠΕ: Το αντίδοτο στην κλιματική αλλαγή

Στην Ιαπωνία ο Al-Kaabi αναφέρθηκε στη σημασία της εξερεύνησης καθαρότερων λύσεων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως υποστήριξε: «Το καθήκον μας είναι διπλό: να προωθήσουμε την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διατηρώντας παράλληλα μια ισχυρή ικανότητα βασικού φορτίου.

Προτρέπω αυτήν την αξιότιμη συνέλευση να δώσει προτεραιότητα σε βασικούς παράγοντες ζωτικής σημασίας για μια βιώσιμη μετάβαση: ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, γεφύρωση του χάσματος ενεργειακής φτώχειας που επηρεάζει δισεκατομμύρια ζωές, διασφάλιση δίκαιης ενεργειακής πρόσβασης, ενίσχυση των επενδύσεων και αποφασιστική απομάκρυνση από τον άνθρακα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης