Ενέργεια

Πετρέλαιο: Άνοδος τιμών σε περίοδο ιστορικού χαμηλού για τα αποθέματα της Οκλαχόμα

Πετρέλαιο: Άνοδος τιμών σε περίοδο ιστορικού χαμηλού για τα αποθέματα της Οκλαχόμα

Στα ύψη λόγω μεγαλύτερης ζήτησης από τα διυλιστήρια και της εξίσου υψηλότερης για εξαγωγές

Η ποσότητα αργού πετρελαίου στον κόμβο του Cushing της Οκλαχόμα έχει πέσει στα 22 εκατομμύρια βαρέλια (επικίνδυνα κοντά στο ελάχιστο επίπεδο λειτουργίας), προκαλώντας ανησυχίες για την ποιότητα και την πιθανότητα τα αποθέματα να πέσουν κάτω από το ελάχιστο επίπεδο.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API), την περασμένη εβδομάδα τα αποθέματα πετρελαίου στην προαναφερόμενη περιοχή μειώθηκαν από το υψηλό δύο ετών των 43 εκατομμυρίων βαρελιών τον Ιούνιο σε λιγότερο από 22 εκατομμύρια βαρέλια.

Η σημαντική μείωση ήταν αποτέλεσμα της υψηλότερης ζήτησης από τα διυλιστήρια και της εξίσου υψηλότερης για εξαγωγές, ανέφερε το Reuters.

«Η μείωση των επιπέδων αποθεμάτων που πλησιάζουν σε ιστορικά χαμηλά, οδηγεί τις τιμές WTI υψηλότερα σε μια ήδη στενή αγορά», δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής της Vortexa, Rohit Rathod.

Η κατάσταση των αποθεμάτων στο Cushing θα μπορούσε να γίνει ένας ακόμη παράγοντας υποστήριξης των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου, κυρίως επειδή σε επίπεδο 22 εκατομμυρίων βαρελιών, το πετρέλαιο που εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο στο Cushing γίνεται δύσκολο να αντληθεί.

Ο κόμβος αποθήκευσης έχει χωρητικότητα 98 εκατομμυρίων βαρελιών.

Τα αποθέματα στο Cushing μπορεί ακόμη να αυξηθούν κατά τη διάρκεια της περιόδου συντήρησης του διυλιστηρίου, αλλά δε συμφωνούν όλοι ότι θα ήταν αρκετό για να το καταστήσουν ξανά χρησιμοποιήσιμο.

Τα διυλιστήρια μπορεί να επιλέξουν μια συντομότερη περίοδο συντήρησης εν μέσω ισχυρής ζήτησης καυσίμων.

Η μείωση των εισροών στα διυλιστήρια κατά τη διάρκεια της περιόδου συντήρησης παρατηρείται στα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σε σύγκριση με 1,5 εκατομμύρια bpd αυτή την περίοδο πέρυσι.

Ωστόσο, εάν το επίπεδο των αποθεμάτων δεν αυξηθεί σημαντικά, αυτό θα είχε πρόσθετο ανοδικό αντίκτυπο στις τιμές, ωθώντας το WTI πιο κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Πριν από 9 χρόνια, τα αποθέματα στο Cushing έπεσαν κάτω από τα 20 εκατομμύρια βαρέλια, αλλά αυτό έγινε πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνουν σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου και καυσίμων, οπότε τα αποθέματα αναπληρώθηκαν γρήγορα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης