ΗΠΑ: Κίνδυνος για τις επενδύσεις καθαρής ενέργειας από πιθανή διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης

ΗΠΑ: Κίνδυνος για τις επενδύσεις καθαρής ενέργειας από πιθανή διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης
Φόβοι ότι θα πάνε πίσω…

Ένα κυβερνητικό κλείσιμο θα μπορούσε να επιβραδύνει τις επενδύσεις καθαρής ενέργειας των ΗΠΑ, καθώς θα μπορούσε να καθυστερήσει τα κίνητρα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων βάσει του Νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) για τον οποίο η κυβέρνηση εξακολουθεί να ρυθμίζει τις λεπτομέρειες, σύμφωνα με τον ανώτερο σύμβουλο του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Καινοτομία και την Εφαρμογή Καθαρής Ενέργειας, John Podesta.

Ο IRA που εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2022, διαθέτει σχεδόν 370 δισεκατομμύρια δολάρια σε προβλέψεις για το κλίμα και την καθαρή ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων πιστώσεων επενδύσεων και παραγωγής για ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, αποθήκευση ενέργειας, κρίσιμα ορυκτά, χρηματοδότηση για την ενεργειακή έρευνα και πιστώσεις για την παραγωγή τεχνολογίας καθαρής ενέργειας, όπως ανεμογεννήτριες και ηλιακούς συλλέκτες.

Ωστόσο, πολλοί προγραμματιστές και κατασκευαστές εξακολουθούν να περιμένουν οδηγίες σχετικά με το ποιες συγκεκριμένες τεχνολογίες (συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανιών υδρογόνου και καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα) θα πληρούν τις προϋποθέσεις για φορολογικές εκπτώσεις στο πλαίσιο του IRA.


Ανησυχία για υπηρεσίες που δε θα λειτουργούν

Σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας της κυβέρνησης (έμειναν 5 ημέρες εάν το Κογκρέσο δεν καταλήξει σε συμβιβαστική συμφωνία) οι υπηρεσίες που αναμένεται να διευκρινίσουν τις διατάξεις για την έκπτωση φόρου στον νόμο του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, θα σταματήσουν να λειτουργούν και θα καθυστερήσουν περαιτέρω όλες τις διαδικασίες.

«Θα είναι τεράστιο πρόβλημα» εάν η κυβέρνηση κλείσει, δήλωσε την Τρίτη 26/9/2023 ο Podesta.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κρίσιμα καθήκοντα όπως το Υπουργείο Οικονομικών να παίρνει την καθοδήγηση που είναι πραγματικά σημαντική, όπως μεταδίδει το Bloomberg.


Διχασμένο το Κογκρέσο των ΗΠΑ   

Από νωρίς την Τετάρτη 27/9/2023, το Κογκρέσο των ΗΠΑ συνέχισε να είναι διχασμένο ως προς τους τρόπους αποτροπής ενός κυβερνητικού κλεισίματος, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί εξακολουθούσαν να διαφωνούν για την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση.

Εάν δεν αποτραπεί η διακοπή λειτουργίας, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χάσουν τη δυναμική στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, όπως ακριβώς ο IRA έχει πυροδοτήσει μια βιασύνη για τοποθεσίες ανάπτυξης και έδωσε ώθηση στην κατασκευή εξοπλισμού καθαρής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρά τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας και των τιμολογίων που δεν σχετίζονται με τον IRA και παρότι οι προγραμματιστές εξακολουθούν να περιμένουν σαφήνεια σε ορισμένες από τις διατάξεις του IRA, τα οφέλη του ορόσημου νόμου για το κλίμα έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται, λένε οι ενώσεις καθαρής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης