Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μήλον της έριδος η χαμηλή τάση - Που διαφωνούν ΔΕΗ και ιδιώτες για τις μετακινήσεις

Μήλον της έριδος η χαμηλή τάση - Που διαφωνούν ΔΕΗ και ιδιώτες για τις μετακινήσεις

 Στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις για τους νέους κανόνες της λιανικής αγοράς

Σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων για τη διαμόρφωση των νέων κανόνων λειτουργίας της λιανικής αγοράς ρεύματος που θα ισχύσουν από τις αρχές του 2024.

Η δυνατότητα μετακίνησης των καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή, χωρίς παράλληλα να σωρεύονται «φέσια» στις εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων. Η ΡΑΑΕΥ θα πρέπει να καταλήξει έως τα μέσα Οκτωβρίου σε κοινά αποδεκτές προτάσεις που θα υποβάλλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να τροποποιηθεί ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ της ΔΕΗ και των ιδιωτών προμηθευτών στο ζήτημα της μετακίνησης των καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή φαίνεται ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Οι μεν ιδιώτες προμηθευτές θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στη μετακίνηση των καταναλωτών, αλλά παράλληλα θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους παρόχους τόσο τους παλαιούς όσο και τους νέους, να δίνουν εντολή αποκοπής στον ΔΕΔΔΗΕ όταν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η ΔΕΗ από την πλευρά της υποστηρίζει ότι θα πρέπει να τεθεί ένα χρηματικό όριο οφειλών πάνω από το οποίο δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση.

Νομικό και επιχειρηματικό ζήτημα

Το ζήτημα είναι νομικό, λόγω σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που ζητεί να επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών, αλλά και βαθιά επιχειρηματικό. Και τούτο διότι πλέον οι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος στοχεύουν στον μεγάλο όγκο των πελατών της ΔΕΗ που είναι τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται στη Χαμηλή Τάση. Σε αυτή την κατηγορία καταναλωτών η ΔΕΗ κατέχει την πρωτεία αφού σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΡΑΑΕΥ εκπροσωπεί 5.592.021 μετρητές με μερίδιο 72,82 %.

Τα προηγούμενα χρόνια οι ιδιώτες προμηθευτές είχαν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στη Μέση Τάση και είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτή την κατηγορία καταναλωτών η ΔΕΗ εκπροσωπεί 9.522 μετρητές με μερίδιο 56,68%. Μάλιστα σε ότι αφορά την κατανάλωση ενέργειας το μερίδιο της ΔΕΗ είναι στο 63,59% στη Χαμηλή Τάση και στο 39,40% στη Μέση Τάση.
Ως εκ τούτου πλέον η Χαμηλή Τάση αναδεικνύεται στο νέο μήλον της έριδος μεταξύ ιδιωτών προμηθευτών και της ΔΕΗ και το ζήτημα της μετακίνησης των καταναλωτών αναδεικνύεται σε μείζον.


Οι προτάσεις των ιδιωτών


Από την πλευρά των ιδιωτών δυο είναι οι βασικές αρχές των προτάσεων που προτίθενται να υποβάλουν εντός της εβδομάδας στη ΡΑΑΕΥ στο πλαίσιο του σχετικού διαλόγου: Ο καταναλωτής πρέπει να μπορεί να μετακινείται ελευθέρα αλλά να γνωρίζει ότι εάν χρωστάει ενδέχεται να μείνει χωρίς ρεύμα.

Έτσι οι ιδιώτες προμηθευτές υποστηρίζουν την ελεύθερη μετακίνηση με την παράλληλη δυνατότητα υποβολής εντολής αποκοπής και από τον παλαιό προμηθευτή εφόσον ο καταναλωτής έχει αφήσει χρέη. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι της ιδιωτικής αγοράς στόχος είναι η δημιουργία μιας διαδικασίας που να είναι εύκολη και κατανοητή στον καταναλωτή, ο οποίος θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν δεν εξυπηρετήσει τις οφειλές του θα βρεθεί αντιμέτωπος με αποκοπή ρεύματος.
Παράλληλα βεβαίως θα πρέπει να καθοριστεί μια διαδικασία ενημέρωσης των καταναλωτών και βεβαίως να του δίνεται η δυνατότητα διακανονισμού.

Παράλληλα με όλα αυτά ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να υιοθετήσει ένα σύστημα επισήμανσης των οφειλετών που θα τους γνωρίζει μόνο εκείνος ώστε να προχωρεί στις αποκοπές εφόσον του δοθεί σχετική εντολή. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της αγοράς δεν είναι δουλειά του ΔΕΔΔΗΕ να γίνει ο «Τειρεσίας» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και άλλωστε είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αποδεχθεί ο ίδιος ο Διαχειριστής.

Σε ότι αφορά τέλος των Τειρεσία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται ότι γίνονται κάποια βήματα ώστε να εφαρμοστεί τουλάχιστον από τις ιδιωτικές εταιρίες του κλάδου και αυτή τη στιγμή εξετάζεται το κόστος μιας τέτοιας υπηρεσίας σε συνδυασμό με το όφελος σε ότι αφορά τη συγκέντρωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης