Ενέργεια

Γερμανικό δημόσιο: Κοντά στην εξαγορά του Ολλανδού διαχειριστή TenneΤ για 20 δισ που αποχωρεί

Γερμανικό δημόσιο: Κοντά στην εξαγορά του Ολλανδού διαχειριστή TenneΤ για 20 δισ που αποχωρεί

Η Tennet, μεγαλύτερος εκδότης πράσινων ομολόγων της Ευρώπης,  φεύγει από την γερμανική αγορά - Ανοίγει ο δρόμος για την πράσινη μετάβαση

 

Η Γερμανία πλησιάζει σε συμφωνία για την αγορά του μεγαλύτερου ηλεκτρικού της δικτύου από την ολλανδική κρατική εταιρεία TenneΤ Holding BV εντός εβδομάδων, μια κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διευκόλυνση της μετάβασης της χώρας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Τα μέρη που εμπλέκονται στη συναλλαγή ήρθαν πιο κοντά σε βασικές λεπτομέρειες σε συνάντηση την Τετάρτη, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα σύμφωνα με το Reuters. Η αποτίμηση θα μπορούσε να βρίσκεται στο χαμηλότερο άκρο ενός εύρους 20 έως 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που συζητήθηκε προηγουμένως, είπαν.

Και οι δύο χώρες στοχεύουν να επιτύχουν μια κατ' αρχήν συμφωνία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων και να την εγκρίνει το ολλανδικό κοινοβούλιο πριν από την έναρξη της διακοπής στα τέλη Οκτωβρίου και πριν από τις γενικές εκλογές στις 22 Νοεμβρίου.

Εκπρόσωπος της TenneT είπε ότι οι συζητήσεις με το γερμανικό κράτος εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η σχεδιαζόμενη εξαγορά είναι μέρος των προσπαθειών της Γερμανίας να εδραιώσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς το δίκτυο χρειάζεται επενδύσεις που οι σημερινοί Ολλανδοί ιδιοκτήτες θεωρούν απίθανο να προσφέρουν.

Περισσότερος έλεγχος θα βοηθήσει επίσης τη Γερμανία να επιτύχει τον στόχο της για κλιματική ουδετερότητα έως το 2045, κάτι που απαιτεί μια μαζική αναμόρφωση του δικτύου της χώρας για να συνδέσει τον υπεράκτιο άνεμο που παράγεται στο βορρά με τη βιομηχανική καρδιά της στο νότο.

Χρηματοδότηση και αναβάθμιση

Η TenneT ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι διερευνά την πώληση της γερμανικής επιχείρησής της στο Βερολίνο επειδή ο ιδιοκτήτης της, η ολλανδική κυβέρνηση, αναζητά εναλλακτικές λύσεις για τη χρηματοδότηση της επιχείρησης. Σημείωσε ότι «τόσο η ολλανδική όσο και η γερμανική κυβέρνηση προτιμούν να χρηματοδοτούν, να ελέγχουν και να κατέχουν το εθνικό τους δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας».

Η χώρα θα χρειαστεί να δαπανήσει περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον για την αναβάθμιση του δικτύου, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Αυτή η επένδυση είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί για τη Γερμανία για να προσπαθήσει να αποκτήσει το δίκτυο σε χαμηλότερη τιμή.

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία TenneT χωρίς πρόσθετο ομοσπονδιακό χρέος, με αξιωματούχους να σχεδιάζουν αντ 'αυτού να δανειστούν τα κεφάλαια μέσω της κρατικής τράπεζας KfW για να αποφευχθεί η παραβίαση του συνταγματικού φρένου στο χρέος, ανέφερε το Bloomberg νωρίτερα φέτος.
Τόσο η TenneT όσο και οι κυβερνήσεις έχουν ήδη αναλάβει πολλές οικονομικές δεσμεύσεις για να στηρίξουν την πώληση και μια καθυστέρηση θα μπορούσε να καταλήξει δαπανηρή, αυξάνοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της συμφωνίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης