Ενέργεια

Reuters: Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης μέρους των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων λόγω διαφωνιών

Reuters: Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης μέρους των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων λόγω διαφωνιών

Η κρατική ενίσχυση για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής διχάζει τις χώρες

 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταργήσουν ένα κεντρικό μέρος των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, εν μέσω αδιεξόδου μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας σχετικά με την κρατική ενίσχυση για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.

Οι 27 χώρες της ΕΕ αναζητούν κοινή θέση σχετικά με τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, αλλά χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία διαφωνούν εδώ και μήνες για το εάν οι κανόνες θα μπορούσαν να δώσουν σε ορισμένες χώρες ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων.

Το ζήτημα είναι αν οι κυβερνήσεις θα είναι σε θέση να προσφέρουν κρατικά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής σε υπάρχοντες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής - στη συνέχεια να συλλέγουν τα πλεονάζοντα έσοδα που δημιουργούνται από αυτά τα συμβόλαια και να τα ξοδεύουν στην επιδότηση βιομηχανιών.

Η Γαλλία επιθυμεί να εφαρμόσει αυτές τις επιδοτήσεις στον στόλο πυρηνικής ενέργειας της και οι προτεινόμενοι κανόνες έχουν την υποστήριξη από τις κεντρικές και ανατολικές χώρες. Αλλά η Γερμανία και άλλοι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι - προειδοποιώντας ότι αυτό θα μπορούσε να δώσει στις γαλλικές βιομηχανίες ένα πλεονέκτημα έναντι της δικής τους.

Τρεις επιλογές

Ένα προσχέδιο συμβιβασμού, το οποίο είδε το Reuters, ζητούσε από τις χώρες να εξετάσουν τρεις επιλογές - συμπεριλαμβανομένης της πλήρους κατάργησης των κανόνων για αυτές τις επιδοτήσεις από τη μεταρρύθμιση.

Οι άλλες δύο επιλογές, στο έγγραφο που ετοίμασε η Ισπανία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, περιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα που προέρχονται από τις επιδοτήσεις τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και θα επέτρεπαν στις Βρυξέλλες να παρέμβουν και να περιορίσουν τη χρήση αυτών των εσόδων από μια χώρα σε στρέβλωση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.
Σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι χώρες σκέφτονται απλώς να καταργήσουν τους κανόνες, αφού προσπάθησαν να βρουν έναν συμβιβασμό.

Η αποτυχία να περάσει αυτό το μέρος της μεταρρύθμισης δεν θα απαγόρευε στη Γαλλία και σε άλλες χώρες να προσφέρουν συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής σε παραγωγούς. Ωστόσο, θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερη τη χρήση τους και να υπόκειται σε έγκριση από τις Βρυξέλλες βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές εμφανίζονταν "πιο μακριά από ό,τι τον Ιούνιο", αναφερόμενος σε μια συνάντηση όπου οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν σε συμβιβασμό για το νόμο.

Τα σχέδια της Κομισιόν

Η αρχική πρόταση μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υποβλήθηκε τον Μάρτιο, σχεδιάστηκε για να μετακινήσει τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας σε πιο μακροπρόθεσμες συμβάσεις σταθερής τιμής, έτσι ώστε οι καταναλωτές να είναι λιγότερο εκτεθειμένοι σε βραχυπρόθεσμες αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου όπως αυτές που παρατηρήθηκαν πέρυσι.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι Βρυξέλλες πρότειναν ότι η δημόσια στήριξη για νέες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνικούς σταθμούς πρέπει να λάβει τη μορφή συμβάσεων ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής με κρατική υποστήριξη. Είναι η ενότητα που οι χώρες μπορούν να διαγράψουν.

Οι πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόταση την Τετάρτη και έχουν προθεσμία έως τις 17 Οκτωβρίου, όταν οι υπουργοί Ενέργειας συναντηθούν, να προσπαθήσουν να επιτύχουν μια συμφωνία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης