CleanTechnica: Το σκληρό δίδαγμα από την αποτυχία μιας βρετανικής δημοπρασίας - Οι επενδυτές δεν είναι δεδομένοι

CleanTechnica: Το σκληρό δίδαγμα από την αποτυχία μιας βρετανικής δημοπρασίας - Οι επενδυτές δεν είναι δεδομένοι
H αποτυχία της βρετανικής δημοπρασίας για τα υπεράκτια αιολικά έργα αποτέλεσε ένα σκληρό δίδαγμα για τον κλάδο της αιολικής ενέργειας

Toν περασμένο Σεπτέμβριο, η τελευταία δημοπρασία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου απέτυχε. Οι ειδικοί στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας πιστεύουν ότι η αποτυχία αυτή θα πρέπει να χρησιμεύσει ως κομβική στιγμή για τον κλάδο των υπεράκτιων αιολικών.
Παρά τις σαφείς και επίμονες προειδοποιήσεις από ειδικούς του κλάδου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου επέμειναν σε όρους που οδήγησαν τη δημοπρασία σε ναυάγιο. Δεν εμφανίστηκε κανένας πλειοδότης.

«Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα αντλήσει ένα δίδαγμα από αυτό: η αιολική ενέργεια είναι φθηνή, αλλά δεν είναι δωρεάν και οι επενδυτές δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι. Βλέπουμε αυτές τις προκλήσεις να αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις», παρατήρησε ο Ben Backwell, Διευθύνων Σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας.

Η αποτυχία της βρετανικής δημοπρασίας συνέβη λίγο πριν ολοκληρωθεί το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC) στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Οι πρώτες επιβεβαιωμένες πληροφορίες έφτασαν στις 5 Σεπτεμβρίου, ενώ νεώτερες πληροφορίες στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, επικεντρώθηκαν στο ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου «δεν κάνει αρκετά για να υποστηρίξει την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών έργων». Ένα παράδειγμα είναι η έλλειψη σαφών κατευθύνσεων σχετικά με τους μελλοντικούς στόχους ανάπτυξης αιολικών έργων.

Μη ρεαλιστικά ανώτατα όρια τιμών

Όπως διαπίστωσε η CleanTechnica, τα ανώτατα όρια τιμών στη φετινή δημοπρασία ήταν χαμηλότερα από αυτά του προηγούμενου γύρου. Έτσι οι εταιρείες δυσκολεύτηκαν να υποβάλλουν προσφορές που ήταν ταυτόχρονα ανταγωνιστικές και κερδοφόρες.

Το κόστος ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών έργων αυξάνεται τα τελευταία χρόνια λόγω του πληθωρισμού και των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτό έκανε ακόμη πιο δύσκολο για τις εταιρείες να ανταποκριθούν στα ανώτατα όρια τιμών της κυβέρνησης.

Το δίδαγμα για τις νέες αγορές υπεράκτιων αιολικών έργων 

Το ναυάγιο της δημοπρασίας του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να το λάβουν ωστόσο υπόψη τους όλες οι χώρες του κόσμου, ειδικά οι περιοχές που βρίσκονται στην Ασία-Ειρηνικό (APAC) και τη Λατινική Αμερική οι οποίες τρέφουν ισχυρές φιλοδοξίες για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών έργων. Αντί να αναπαράγουν τα λάθη που έγιναν στη Βρετανία, αυτές οι περιοχές πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων και του κλάδου ώστε να επισπεύσουν την υιοθέτηση λύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στις Φιλιππίνες, για παράδειγμα, οι προσπάθειες της κυβέρνησης επικεντρώνονται στην άμεση συμμετοχή όλων των τομέων για να διασφαλιστεί η επιτυχία του έργου. Αυτό το σύστημα με το οποίο εξασφαλίζεται η υποστήριξη «ολόκληρης της κοινωνίας, ολόκληρης της κυβέρνησης» περιγράφεται στο εκτελεστικό διάταγμα Νο. 21 ή το «Πολιτικό και Διοικητικό Πλαίσιο για την Ανάπτυξη της Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας».

Στο Βιετνάμ, η κεντρική διαχείριση του ενεργειακού τομέα είναι ζωτικής σημασίας για τη ταχεία ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Αναλυτές του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας λένε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εταιρείες ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών έργων είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις για να δημιουργήσουν τις υποδομές που απαιτούνται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον κλάδο, για ισχυρή βιομηχανική ανάπτυξη και για σύμφωνη με τις κλιματικές ανάγκες ανάπτυξη, προειδοποιώντας ότι «αυτή η συνεργασία πρέπει να οικοδομηθεί με μια αμοιβαία αναγνώριση των κοινών προκλήσεων που σχετίζονται με το κόστος, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις βιομηχανικές στρατηγικές».

Παραβιάστηκαν «κόκκινες σημαίες»

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Global Offshore Wind, την επόμενη δεκαετία προβλέπεται να εγκατασταθεί υπεράκτια αιολικής ισχύς 380 GW. Η επίτευξη αυτού του δυναμικού απαιτεί όμως ένα απαράμιλλο επίπεδο συνεργασίας, τόσο μεταξύ των κυβερνήσεων και του κλάδου όσο και μεταξύ των διαφόρων περιφερειών. Η αποτυχία της δημοπρασίας του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμεύει ως ένα οδυνηρό δίδαγμα ότι η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών σε μεγάλη κλίμακα εξαρτάται από τις κοινές προσπάθειες όλων των συντελεστών.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έδωσε σημασία στις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των εταιρειών για πληθωριστικές πιέσεις και αυξημένο κόστος κεφαλαίου, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το ότι η δημοπρασία απέτυχε. Η αποτυχία της αποτελεί ωστόσο μια τεράστια χαμένη ευκαιρία, ιδιαίτερα καθώς η υπεράκτια αιολική ενέργεια παραμένει πολύ φθηνότερη από το φυσικό αέριο», τόνισε περαιτέρω ο Backwell.

Οπισθοδρόμηση για την καθαρή ενέργεια

Η αποτυχία της δημοπρασίας των έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί οπισθοδρόμηση για τις φιλοδοξίες της χώρας για καθαρή ενέργεια. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δεσμευτεί να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 και η υπεράκτια αιολική ενέργεια αποτελεί βασικό μέρος αυτού του σχεδίου.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ανταγωνίζεται με άλλες αγορές σε όλο τον κόσμο για επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια. Χρειάζεται λοιπόν πολιτικές που θα προσελκύουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας, όχι μια κούρσα των τιμολογίων προς τα κάτω που καθιστά αδύνατες τις επενδύσεις. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι έτοιμη να παίξει μείζονα ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, αλλά είναι ζωτικής σημασίας οι κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τη βιομηχανία και τους επενδυτές για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες», κατέληξε ο Backwell.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας κάλεσε, με ανακοίνωσή του την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να διδαχθεί από τα λάθη της τελευταίας δημοπρασίας και να δημιουργήσει ένα πιο υποστηρικτικό περιβάλλον για τα υπεράκτια αιολικά έργα. Τέλος, προέτρεψε και τις άλλες κυβερνήσεις να αποφύγουν τα ίδια λάθη με το Ηνωμένο Βασίλειο και να ορίσουν ρεαλιστικά ανώτατα όρια τιμών για τις υπεράκτιες δημοπρασίες αιολικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης