Διεθνή

ΗΠΑ: Στερεύει η δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία μετά το μπλόκο των Ρεπουμπλικανικών

ΗΠΑ: Στερεύει η δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία μετά το μπλόκο των Ρεπουμπλικανικών
Η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ (Centcom), η οποία επιβλέπει τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ότι 1 εκατ. σφαίρες κατασχέθηκαν από πλοίο με προορισμό την Υεμένη τον Δεκέμβριο

Πάνω από 1 εκατ. σφαίρες που κατασχέθηκαν από το Ιράν έστειλαν τη Δευτέρα οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία, ενώ η δυτική βοήθεια προς τη χώρα φαίνεται να «στερεύει».

Η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ (Centcom), η οποία επιβλέπει τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ότι οι σφαίρες κατασχέθηκαν από πλοίο με προορισμό την Υεμένη τον Δεκέμβριο.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας προειδοποίησαν πρόσφατα ότι οι γραμμές παραγωγής τους δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με τον ρυθμό με τον οποίο η Ουκρανία χρησιμοποιεί τα πυρομαχικά.

Η Centcom ανακοίνωσε ότι οι ιρανικές σφαίρες μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία τη Δευτέρα. Τα πυρομαχικά κατασχέθηκαν αρχικά από τις αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις από ένα πλοίο χωρίς σημαία με το όνομα MARWAN 1 στις 9 Δεκεμβρίου, ανέφερε.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέκτησε την κυριότητά τους τον Ιούλιο μέσω μιας διαδικασίας με την οποία ένα περιουσιακό στοιχείο μπορεί να κατασχεθεί εάν ο ιδιοκτήτης του θεωρείται ότι εμπλέκεται σε εγκληματική δραστηριότητα.

Σε αυτή την περίπτωση, η αξίωση ασκήθηκε κατά του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, ενός κλάδου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων που έχει επιφορτιστεί με τη διατήρηση της κυβέρνησης της χώρας.

Σε ανακοίνωσή της, η Centcom ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι «δεσμευμένες να συνεργαστούν με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να αντιμετωπίσουν τη ροή ιρανικής θανατηφόρας βοήθειας στην περιοχή με κάθε νόμιμο μέσο».

Η Τεχεράνη έχει επίσης κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι προμηθεύει τη Μόσχα με όπλα, κυρίως drones, για χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εναλλακτικοί τρόποι βοήθειας

Η μεταφορά των ιρανικών πυρομαχικών έρχεται ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν αναζητά εναλλακτικούς τρόπους για να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία εν μέσω της εντεινόμενης αντίθεσης των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.

Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες ότι τα χρήματα που διατίθενται επί του παρόντος στην Ουκρανία έχουν σχεδόν εξαντληθεί, αλλά η πίεση από μέλη της Ρεπουμπλικανικής δεξιάς έχει μέχρι στιγμής εμποδίσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων να εγκρίνει πρόσθετους πόρους.

Την Τρίτη, η Ρεπουμπλικανική δεξιά κατάφερε να ανατρέψει τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι, μια κίνηση που θα καθυστερήσει οποιαδήποτε ψηφοφορία για περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία μέχρι να εγκατασταθεί ένας αντικαταστάτης, κάτι που δεν θα συμβεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Κάθε μελλοντικός πρόεδρος που θα φέρει ψηφοφορία για το θέμα στο βήμα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει παρόμοια αντίθεση.

Πηγή: bbc.com / skai.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης