Ενέργεια

Εντολή Putin για ρυθμιζόμενες τιμές στο μαζούτ σε ορισμένες ρωσικές περιοχές

Εντολή Putin για ρυθμιζόμενες τιμές στο μαζούτ σε ορισμένες ρωσικές περιοχές

 Η Ρωσία αντιμετωπίζει ελλείψεις και υψηλές τιμές καυσίμων τον τελευταίο μήνα

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin διέταξε την κυβέρνηση να παράσχει κρατικούς πόρους για να εξασφαλίσει μια ομαλή περίοδο θέρμανσης, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ρυθμιζόμενων τιμών για το μαζούτ που προμηθεύεται για οικιακή θέρμανση σε ορισμένες περιοχές, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο την Πέμπτη.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει ελλείψεις και υψηλές τιμές καυσίμων τον τελευταίο μήνα. Το μαζούτ έχει μεγάλη ζήτηση για την Αρκτική και άλλες περιοχές, που αντιμετωπίζουν έναν βαρύ χειμώνα.

Το έγγραφο, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει κεφάλαια στο Μούρμανσκ και σε άλλες περιοχές της Αρκτικής για να προετοιμαστούν για την περίοδο θέρμανσης του 2023/2024 και για «την εισαγωγή ρύθμισης τιμών για το μαζούτ που παρέχεται για την περίοδο θέρμανσης». .

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, υπέστη υψηλές εγχώριες τιμές και ελλείψεις βενζίνης και ντίζελ τους τελευταίους μήνες, καθώς οι υψηλές τιμές εξαγωγής καθιστούσαν πλεονεκτικό για τα διυλιστήρια να πωλούν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.

Μείωση τιμών

Η Ρωσία στις 21 Σεπτεμβρίου εισήγαγε απαγόρευση στις εξαγωγές καυσίμων για να καταπολεμήσει τις υψηλές τιμές βενζίνης και ντίζελ καθώς και τις ελλείψεις καυσίμων κατά την περίοδο συγκομιδής. Δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο για την άρση των περιορισμών.

Από τότε που επιβλήθηκε η απαγόρευση, οι τιμές χονδρικής του ντίζελ στο τοπικό χρηματιστήριο μειώθηκαν κατά 21%, ενώ οι τιμές της βενζίνης μειώθηκαν κατά 10%.

Αυτό δεν έχει ακόμη μεταφραστεί στην ίδια κλίμακα μείωσης των τιμών λιανικής, ενώ ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak, ο άνθρωπος του Putin στην επιχείρηση πετρελαίου, είπε ότι η απαγόρευση έχει αρχίσει να αποφέρει θετικά αποτελέσματα.
Η Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία (FAS) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έστειλε οδηγίες σε εταιρείες πετρελαίου με εντολή να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων πετρελαίου.

«Εάν δεν ληφθούν μέτρα από οργανισμούς, η FAS θα τα θεωρήσει ως σημάδια παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης