Ενέργεια

Acer: Το κόστος των Μηχανισμών Στήριξης της ΕΕ θα φτάσει τα 7,4 δισ. ευρώ το 2023(Montel)

Acer: Το κόστος των Μηχανισμών Στήριξης της ΕΕ θα φτάσει τα 7,4 δισ. ευρώ το 2023(Montel)

Επηρεάζεται από το υψηλό κόστος της Γαλλίας και της Ιταλίας

Το κόστος του Μηχανισμού Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) προβλέπεται να φθάσει τα 7,4 δισ. ευρώ το 2023 (αυξημένο κατά 40% από τα 5,2 δισ. ευρώ που καταβλήθηκαν το 2022) ανακοίνωσε την Τετάρτη 04/10/2023 η ρυθμιστική υπηρεσία ενέργειας της ΕΕ Acer.Ο Μηχανισμός Στήριξης αφορά τις αποζημιώσεις σε μονάδες του ευρωπαϊκού συτήματος, γνωστότερα στην Ελλάδα ως ΑΔΙ.


Αυτή η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο υψηλότερο κόστος για τους μηχανισμούς στήριξης της Γαλλίας και της Ιταλίας, ανέφερε η Acer στην τελευταία της έκθεση για την ασφάλεια του εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, το κόστος του 2022 ήταν υπερδιπλάσιο από τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ που καταβλήθηκαν το 2020, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Acer που βασίζονται σε δεδομένα που παρέχονται από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

Οι 8 χώρες της ΕΕ που χρησιμοποιούν μηχανισμούς αμοιβής δυναμικότητας

Υπάρχουν 8 χώρες της ΕΕ που χρησιμοποιούν επί του παρόντος μηχανισμούς αμοιβής δυναμικότητας για να πληρώσουν παραγωγούς, απόκριση από την πλευρά της ζήτησης ή μονάδες αποθήκευσης που θα είναι διαθέσιμες όταν χρειάζεται για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού.

Είναι το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Σουηδία και καλύπτουν συλλογικά τα 2/3 της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ.

Η Πορτογαλία και η Ισπανία εξακολουθούν επίσης να πραγματοποιούν ορισμένες στοχευμένες πληρωμές χωρητικότητας βάσει συμβάσεων παλαιού τύπου από προηγούμενους μηχανισμούς που δεν είναι πλέον ενεργοί.

Οι κυβερνήσεις επιτρέπεται να διαθέτουν μηχανισμούς δυναμικότητας μόνο εάν υπάρχει σαφής ανησυχία σχετικά με την ύπαρξη αρκετής διαθέσιμης ικανότητας παραγωγής για τη διασφάλιση των προμηθειών.

Το κόστος χρηματοδοτείται από τους χρήστες του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, είτε μέσω τιμολογίων ή τελών δικτύου, είτε από προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.


Οφέλη από τα ορυκτά καύσιμα

Περίπου 174 GW υποστηρίχθηκαν από μηχανισμούς χωρητικότητας το 2022, από 136 GW το 2021, δήλωσε η Acer.

Υπολογίστηκε ότι το 57% της υποστήριξης του μηχανισμού δυναμικότητας κατευθύνθηκε σε ορυκτά καύσιμα, όπως σταθμοί παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο και άνθρακα.

Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ισπανία έχουν υπογράψει μακροπρόθεσμες συμβάσεις δυναμικότητας, που σημαίνει ότι ορισμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και φυσικού αερίου έχουν υποστήριξη μέχρι το 2035, δήλωσε η Acer.

Μόνο περίπου 5 GW υποστηριζόμενης χωρητικότητας ήταν απάντηση... από την πλευρά της ζήτησης και αποθήκευση μπαταρίας.

Συνέστησε ότι οι μηχανισμοί χωρητικότητας θα πρέπει να αποφεύγουν τον κίνδυνο εγκλωβισμού στα ορυκτά καύσιμα, δεδομένου του στόχου της ΕΕ να έχει μια οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Ζήτησε επίσης ισχυρότερα κίνητρα και κυρώσεις για να διασφαλιστεί ότι η ικανότητα που υποστηρίζεται από τέτοιους μηχανισμούς είναι διαθέσιμη όταν χρειάζεται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης