Ενέργεια

Rystad: Η ζήτηση πετρελαίου κορυφώνεται - Στα 60 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2027

Rystad: Η ζήτηση πετρελαίου κορυφώνεται - Στα 60 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2027
Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξήσουν απότομα την παραγωγή με σταθερό πετρέλαιο 90 δολ. - Η στρατηγική τιμών του ΟΠΕΚ είναι απίθανο να διαρκέσει ένα χρόνο
Οι παγκόσμιες τιμές του αργού πετρελαίου θα μπορούσαν να μειωθούν σε περίπου 60 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2027 καθώς η αύξηση της ζήτησης επιβραδύνεται, λένε οι αναλυτές πετρελαίου της Rystad Energy, μειώνοντας στο ένα τρίτο από την τιμή αιχμής του επόμενου έτους καθώς η ζήτηση υποχωρεί.

Οι προοπτικές είναι ένα καθησυχαστικό μήνυμα εν μέσω πρόσφατων αναλυτών της Wall Street που προβλέπουν έως και 150 δολάρια το βαρέλι τα επόμενα δύο χρόνια. Η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη της Rystad βλέπει ότι οι τιμές θα κορυφωθούν το επόμενο έτος στα 91 δολάρια το βαρέλι πριν πέσουν στα 50 δολάρια.

«Η ζήτηση κορυφώνεται», δήλωσε την Πέμπτη ο Claudio Galimberti, επικεφαλής της North America Research της Rystad, σε εκδήλωση στο Χιούστον. «Προβλέπουμε ότι οι τιμές θα μειωθούν τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, κυρίως λόγω της άφθονης προσφοράς».

Ο όμιλος παραγωγών πετρελαίου ΟΠΕΚ+ κατάφερε να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου φέτος μειώνοντας την παραγωγή, αλλά αυτή η στρατηγική δεν μπορεί να πετύχει μακροπρόθεσμα, είπε.

Η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, η οποία ήταν κατά μέσο όρο 3,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) πέρυσι, θα πρέπει να επιβραδυνθεί στα 2,4 εκατομμύρια bpd φέτος, 1,2 εκατομμύρια bpd το 2025 και μόλις 500.000 bpd το 2026, είπε ο Galimberti.

Οι τιμές μετά το 2026 θα αντανακλούν τον ρυθμό της ενεργειακής μετάβασης του κόσμου σε καθαρότερη ενέργεια και το επίπεδο των επενδύσεων στην παραγωγή νέων ορυκτών καυσίμων, πρόσθεσε.

Η Rystad προβλέπει ότι το Brent θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται μετά το 2027, πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, υποθέτοντας ένα βασικό σενάριο όπου η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,9 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα έως το 2050.

Υψηλότερες τιμές για το σχιστολιθικό

Η Rystad προβλέπει ότι η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ θα ανέλθει στα 15 εκατομμύρια bpd έως το 2026, από περίπου 13 εκατομμύρια bpd σήμερα.

Η τρέχουσα στρατηγική του ΟΠΕΚ για την αγορά ήταν αποτελεσματική επειδή η ελαστικότητα προσφοράς των ΗΠΑ δεν είναι τόσο υψηλή όσο πριν από 10 χρόνια, δήλωσε ο πρώην διευθυντής της Shell που συνέβαλε στην ανάπτυξη των Σεναρίων Ενεργειακής Μετάβασης του πετρελαϊκού γίγαντα. Αλλά η αποτελεσματικότητά του θα τελειώσει εάν οι παραγωγοί σχιστόλιθου των ΗΠΑ πραγματοποιήσουν περισσότερες γεωτρήσεις.

Εάν οι τιμές του Brent παραμείνουν κατά μέσο όρο στα 80 δολάρια το βαρέλι μετά το 2026, οι παραγωγοί σχιστόλιθου θα ξαναρχίσουν τις επενδύσεις, είπε ο Galimberti. Και όταν συμβεί αυτό, ο σχιστόλιθος θα μπορούσε να παραδώσει έως και 18 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μειώνοντας την επιρροή του ΟΠΕΚ στις τιμές.

«Αυτή είναι μια στρατηγική που μπορεί να ακολουθήσει ο ΟΠΕΚ για ένα χρόνο, αλλά όχι για επτά χρόνια». «Εάν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν υψηλές, ο σχιστόλιθος των ΗΠΑ θα ήταν ο ξεκάθαρος νικητής», είπε ο Galimberti.

Μέτρια ανἀπτυξη

Η Rystad αναμένει μικρή ανάπτυξη στη βιομηχανία σχιστόλιθου των ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα με 60-70 γεωτρήσεις να προστεθούν μέχρι το επόμενο έτος, ανεβάζοντας το σύνολο σε 634 εξέδρες.

Αυτό θα εξακολουθούσε να είναι 70 εξέδρες λιγότερο από τα επίπεδα αιχμής των ΗΠΑ, καθώς οι εταιρείες συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στις αποδόσεις των μετόχων μέσω μερισμάτων και εξαγορών, σύμφωνα με τον επικεφαλής έρευνας σχιστόλιθου της εταιρείας συμβούλων, Alexandre Ramos-Peon.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης