Ενέργεια

Η Exxon σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της Pioneer αξίας 60 δισ.δολ.

Η Exxon σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της Pioneer αξίας 60 δισ.δολ.

 Η εξαγορά θα είναι η μεγαλύτερη της Exxon από τη συμφωνία της με την Mobil 81 δισ. δολαρίων το 1998

 

Η Exxon Mobil βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά της Pioneer Natural Resources σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να αποτιμήσει τον παραγωγό της λεκάνης σχιστόλιθου Permian σε περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η εξαγορά θα ήταν η μεγαλύτερη της Exxon από τη συμφωνία της με την Mobil 81 δισ. δολαρίων το 1998 και θα επεκτείνει το αποτύπωμά της σε μια από τις πιο κερδοφόρες περιοχές του πετρελαίου των ΗΠΑ.

Η Pioneer, η οποία είχε αγοραία αξία από την Πέμπτη 50 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στη λεκάνη της Permian μετά τη Chevron και την ConocoPhillips . Η λεκάνη, που εκτείνεται σε μέρη του Τέξας και του Νέου Μεξικού, είναι η πιο περιζήτητη για την ενεργειακή βιομηχανία των ΗΠΑ λόγω του σχετικά χαμηλού κόστους εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Εάν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν επιτυχώς, θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Exxon και της Pioneer τις επόμενες ημέρες.

Η Exxon, η οποία έχει αγοραία αξία 436 δισ. δολαρίων, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου των ΗΠΑ με μέσο όρο 3,8 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boed) από τις παγκόσμιες δραστηριότητές της.

Πέρυσι κατέγραψε κέρδη ρεκόρ 55,7 δισ. δολαρίων χάρη στις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και έκλεισε τη χρονιά με 29,6 δισ.δολάρια σε μετρητά.

Ορισμένα από αυτά τα κέρδη έχουν μειωθεί φέτος καθώς οι τιμές της ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μειώθηκαν λόγω των ανησυχιών για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση που επιβαρύνει τη ζήτηση καυσίμων.

Παραγωγή πετρελαίου

Η εξαγορά της Pioneer θα έδινε στην Exxon πιο εδραιωμένη γη παραγωγής πετρελαίου στην οποία μπορεί να βασιστεί για να αυξήσει την παραγωγή όταν χρειάζεται, αντί να διακινδυνεύσει τα μετρητά της για την ανάπτυξη μη αποδεδειγμένης έκτασης.

«Είναι απολύτως λογικό», δήλωσε ο Bill Smead, επικεφαλής επενδύσεων της Smead Capital Management, μιας επενδυτικής εταιρείας που διαχειρίζεται κεφάλαια 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Αναπληρώνεις τα αποθέματά σου χωρίς να τρυπάς στο έδαφος».

Η Exxon παρήγαγε περίπου 620.000 boed στη λεκάνη Permian το δεύτερο τρίμηνο, ρεκόρ για την εταιρεία. Ωστόσο, αυτό μειώθηκε από την παραγωγή της Pioneer στη λεκάνη, η οποία ήταν κατά μέσο όρο 711.000 boed την ίδια περίοδο.

Η πιθανή συμφωνία πρόκειται να προσελκύσει πολιτικό και ρυθμιστικό έλεγχο, αφού ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε την Exxon τον Φεβρουάριο ότι επιτυγχάνει μεγάλα κέρδη σε βάρος των καταναλωτών.

Άλλες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου στράφηκαν επίσης στη διαπραγμάτευση επειδή θεωρούν ότι είναι επικίνδυνο να προχωρήσουν σε νέες γεωτρήσεις. Η Chevron Corp για παράδειγμα, συμφώνησε τον Μάιο να εξαγοράσει την παραγωγό σχιστόλιθου PDC Energy Inc σε μια συναλλαγή μετοχών και χρεών αξίας 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Pioneer έχει ενισχυθεί μέσω της σύναψης συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων των εξαγορών των ανταγωνιστών της DoublePoint Energy για 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και της Parsley Energy για 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Η εταιρεία με έδρα το Ντάλας ηγείται από τον βετεράνο του κλάδου Scott Sheffield, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα συνταξιοδοτηθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους και θα τον διαδεχθεί ο διευθύνων σύμβουλός του Richard Dealy.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης