Ενέργεια

Ρουμανία: Έναρξη κατασκευής έργου 4 δισ. ευρώ για να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίου της Ευρώπης

Ρουμανία: Έναρξη κατασκευής έργου 4 δισ. ευρώ για να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίου της Ευρώπης

Με το έργο του Neptun Deep Offshore Gas, στοχεύει να εξάγει περίπου 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου

Αναστάτωση έχει προκαλέσει και ίσως προξενήσει μεγαλύτερη η Ρουμανία με την εφαρμογή ενός φιλόδοξου σχεδίου στον ενεργειακό τομέα που θα την ανεβάσει στην κορυφή των παραγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όπως δημοσιεύει η ιστοσελίδα euronews.com.

Ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες ενστάσεις από τους υποστηρικτές της προστασίας του περιβάλλοντος και δεν αποκλείεται να αντιδράσει η Ρωσία διότι ο αγωγός που κατασκευάζεται θα έχει επιπτώσεις σε αυτήν.  


Αγωγός φυσικού αερίου

Η Ρουμανία έχει ξεκινήσει να φτιάχνει αγωγό φυσικού αερίου που θα κοστίσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ αποσκοπώντας να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός του προαναφερόμενου καυσίμου στην ΕΕ.

Με το έργο του Neptun Deep Offshore Gas, στοχεύει να εξάγει περίπου 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Ήδη έχει υπογραφεί η παραγγελία του αγωγού φυσικού αερίου Tuzla-Podisor ο οποίος θα συνδέσει το Neptun με τον αγωγό Brua που προμηθεύει αέριο την Ουγγαρία και την Αυστρία.

«Tο έργο αυτό ενισχύει τη Ρουμανία και επομένως την εξάρτηση της ΕΕ από το φυσικό αέριο για δεκαετίες μπροστά». δήλωσε o Simon DeKeyrel (αναλυτής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής).


Απειλή για κλίμα και βιοποικιλότητα

Με το που το πήραν χαμπάρι οι ακτιβιστές άρχισαν να εκδηλώνουν την αντίθεσή τους.

Θεωρούν ότι θα βλάψει το φυσικό περιβάλλον και το ζωικό «βασίλειο».

«Ο μεγαλύτερος και πιο επιζήμιο αντίκτυπο του έργου θα ήταν ο κλιματικός αντίκτυπός του. Αναμένουμε ότι αυτό το έργο θα οδηγήσει σε φυγόδικες εκπομπές μεθανίου (όπως τα περισσότερα έργα αυτού του είδους), τόσο στο επίπεδο του ανιχνευτή αερίου όσο και στα επίπεδα μεταφοράς, διότι η Ρουμανία έχει μερικές από τις παλαιότερες υποδομές στην ΕΕ.

Αυτό το μεθάνιο είναι πολύ πιο επικίνδυνο από CO2. Έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να ζεσταθεί το κλίμα», δήλωσε στο Euronews η Alin Tanase από τη Greenpeace Romania.

Εκτός από τις σημαντικές κλιματικές επιπτώσεις του, το έργο Neptun Deep αποτελεί σημαντική απειλή για τη βιοποικιλότητα. Υποστηρίζει ότι θα προκαλέσει διαταραχές στα ψάρια, τα θαλάσσια θηλαστικά και τα χερσαία είδη καθώς και τα ενδιαιτήματα τους.


Άλλη διαφωνία

Ο DeKeyrel διατείνεται ότι «Τα κεφάλαια της ΕΕ δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να διατεθούν στους αγωγούς που υποστηρίζουν την ανάπτυξη ενός νέου πεδίου αερίου στην ΕΕ, όπως συμβαίνει με τον αγωγό Tuzla-Podisor»,


Διαφωνία για τις εκπομπές CO
2  

Η Bankwatch (παρακολουθεί έργα που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο και προωθεί περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις) εκτιμά ότι ο Neptun Deep θα εκπέμπει 18 εκατομμύρια μετρικούς κύβους σε ετήσια βάση, σχεδόν όσο και ο συνολικός ετήσιος τομέας ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα όμως με το PETCU «αυτές οι εκπομπές δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων επειδή είναι έμμεσες εκπομπές, που προκύπτουν από την καύση του αερίου, όχι από την άμεση κατασκευή και την υποδομή».

Ωστόσο, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο Neptun Deep είναι απαραίτητος για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και της ΕΕ, καθώς θα αποδυναμώσει την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπερασπίστηκε επίσης το έργο και τη χρήση χρημάτων της ΕΕ, λέγοντας στο Euronews ότι «ο αγωγός φυσικού αερίου Tuzla-Podisor ενισχύει τη διαφοροποίηση του ρουμανικού ενεργειακού μίγματος και ως εκ τούτου μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών».


Φήμες ότι η Ρωσία θα αντιταχθεί σε τέτοιο έργο

Έντονη ανησυχία επικρατεί για την ενδεχόμενη αντίδραση της Ρωσίας.

«Αναμένεται ότι η Ρωσία θα είναι αντίθετη σε αυτά τα έργα φυσικού αερίου», έγραψε στα τέλη Ιουλίου το Συμβούλιο του Ατλαντικού (ThinkTank), αναφερόμενο σε όλες τις υπεράκτιες πρωτοβουλίες από χώρες με πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρουμανία ελπίζει να προμηθεύσει φυσικό αέριο στην Αυστρία και την Ουγγαρία μέσω του αγωγού Brua. Αμφότερες οι χώρες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό φυσικό αέριο, άρα αυτό το έργο θα μπορούσε να επηρεάσει τις Ρωσορουμανικές σχέσεις.

Το 2023, η Ουγγαρία αύξησε τις εισαγωγές του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ οι εισαγωγές της Αυστρίας επέστρεψαν στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ρουμανίας (EEZ) συνορεύει τώρα με τη Ρωσία. Η εφαρμογή της προστασίας από το ΝΑΤΟ σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στο EEZ είναι αβέβαιη, αφήνοντας χώρο για παρεμβολές του Κρεμλίνου.


Χρηματοδότηση του έργου

Το Ταμείο Εκσυγχρονισμού της ΕΕ (πρόγραμμα χρηματοδότησης που υποστηρίζει 10 κράτη μέλη με χαμηλότερο εισόδημα για την επίτευξη της ουδετερότητας του κλίματος) έχει επενδύσει 85 εκατομμύρια ευρώ στον αγωγό Tuzla -Podisor από εκτιμώμενο συνολικό κόστος ύψους 478 εκατ. ευρώ.

«Μέχρι τώρα, η Ρουμανία ήταν το μοναδικό κράτος μέλος του δικαιούχου που ζήτησε τη χρηματοδότηση έργων μετάδοσης φυσικού αερίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας (EIB) στην Euronews. Το EIB έχει εκπρόσωπο στην επιτροπή επενδύσεων του Ταμείου Εκσυγχρονισμού, αλλά ο ρόλος του στο ταμείο εκσυγχρονισμού είναι περιορισμένος και σαφώς καθορισμένος.

Ωστόσο, η EIB είχε ήδη παράσχει χρηματοδότηση για τον αγωγό Tuzla-Podisor χρησιμοποιώντας τα δικά του κεφάλαια μέσω δύο δανείων: € 50 εκατ. Το 2018 και 100 εκατ. Ευρώ το 2019.

Ο εκπρόσωπος της EIB εξήγησε ότι αυτές οι συμφωνίες δανείου «εγκρίθηκαν και υπογράφηκαν πριν από την εφαρμογή της νέας πολιτικής δανεισμού ενέργειας της Τράπεζας, η οποία σηματοδότησε το τέλος της χρηματοδότησης από την EIB από μη επισημασμένα έργα ορυκτών καυσίμων». Ωστόσο, τα πρώτα € 50 εκατομμύρια εκταμιεύθηκαν τον Ιούλιο του 2023.

Η βαθιά εκχύλιση Neptun θα αυξήσει αναμφισβήτητα το μερίδιο του αερίου στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της Ρουμανίας. Το 2022, αυτό ανήλθε στο 17,6%, καθιστώντας την τέταρτη μεγαλύτερη πηγή μετά από υδροηλεκτρική ενέργεια (25%), πυρηνική (20%) και άνθρακας (18,5%).

Ωστόσο, η ακριβής αύξηση του μεριδίου φυσικού αερίου παραμένει ασαφής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης