Διεθνή

DW: Σε επιφυλακή το Βερολίνο με φόντο το Ισραήλ

DW: Σε επιφυλακή το Βερολίνο με φόντο το Ισραήλ
Πορεία υπέρ του Ισραήλ στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, φόβοι για αντισημητικές επιθέσεις, ταξιδιωτική οδηγία από το υπΕξ -Το Βερολίνο παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις.
«Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο».Αυτό δήλωσε στη γερμανική ραδιοφωνία DLF και ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Βερολίνο, Ρον Πρόσορ. Μια μεγάλη πορεία αλληλεγγύης βρίσκεται σε εξέλιξη στη γερμανική πρωτεύουσα, μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου μετά από κάλεσα γερμανο-ισραηλινών φορέων και μεγάλων εβραϊκών ενώσεων της Γερμανίας, με αυξημένη αστυνομική παρουσία.

Την πορεία στηρίζει και ο δήμος του Βερολίνου, με τον Χριστιανοδημοκράτη δήμαρχο της πόλης Κάι Βέγκνερ να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης υπέρ του Ισραήλ. Στην πορεία συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι γερμανικών φορέων καθώς και αρκετά μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου. Μάλιστα το βράδυ του Σαββάτου η Πύλη του Βρανδεμβούργου είχε φωτιστεί στα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ με το Αστέρι του Δαβίδ.

Την ίδια ώρα όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Στην περιοχή Νόικελν του Βερολίνου σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου επεισόδια μικρής εμβέλειας σε πορεία υπέρ των Παλαιστινίων και κατά του Ισραήλ.

Φόβοι για αντισημιτικές επιθέσεις

Ταυτόχρονα όμως αυξάνεται η ανησυχία στη Γερμανία και για επιθέσεις σε συναγωγές και άλλους εβραϊκούς φορείς στη Γερμανία, σύμφωνα με τον επιτετραμμένο της γερμανικής κυβέρνησης για θέματα αντισημιτισμού Φέλιξ Κλάιν. Όπως τονίζει, μιλώντας στο Γερμανικό Δίκτυο Συντακτών, «ο αντισημιτισμός που σχετίζεται με το Ισραήλ δεν αποτελεί γκρίζα θεωρία αλλά πραγματικό κίνδυνο για τους Εβραίους». Από χθες έχουν μάλιστα έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας σε συναγωγές και άλλους χώρους με έντονο εβραϊκό στοιχείο.

Σε ύψιστη επιφυλακή βρίσκεται και το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο Γερμανίας, το οποίο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Ισραήλ αλλά και τις ενδεχόμενες προεκτάσεις του πολέμου εκτός συνόρων.

Το γερμανικό υπ. Εξωτερικών από την πλευρά εξέδωσε ήδη ταξιδιωτική προειδοποίηση, με την οποία καλεί τους Γερμανούς να αποφεύγουν ταξίδια στο Ισραήλ εξαιτίας της «συγκεχυμένης κατάστασης» στην περιοχή, η οποία ενδέχεται να επιδεινωθεί. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου ανάμεσα στους απαχθέντες από την Χαμάς βρίσκονται και πολίτες με γερμανικό διαβατήριο.

Τι θα γίνει με τα κονδύλια για τους Παλαιστινίους;

Στο μεταξύ τις τελευταίες ώρες έχει ξεκινήσει και μια άλλη συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση του πλαισίου για αποστολή κονδυλίων ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους. Η επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της γερμανικής βουλής Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν από τους Φιλελευθέρους ζητά την επανεξέταση των γερμανικών κονδυλίων που προορίζονται για τη Λωρίδα της Γάζας.

Υπέρ μιας επανεξέτασης της γερμανικής οικονομικής στήριξης των Παλαιστινίων τάσσεται και ο υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντντερ, ενώ ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών για θέματα Άμυνας Ρόντεριχ Κίζεβετερ αναφέρει ότι η Γερμανία θα πρέπει να διακόψει την σχετική παροχή βοήθειας, που ξεπερνά τα 340 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο Ανταποκρίτρια της Ελληνικής Σύνταξης της DW στο Βερολίνο

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης