Ενέργεια

H Energean συνεχίζει κανονικά την τροφοδοσία του Ισραήλ μετά την διακοπή του Tamar

H Energean συνεχίζει κανονικά την τροφοδοσία του Ισραήλ μετά την διακοπή του Tamar
Η Energean είναι και παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην ανάληψη ευθύνης για την ενεργειακή ασφάλεια του Ισραήλ

Η παραγωγή της Energean συνεχίζεται κανονικα καθώς τα κοιτάσματά της είναι βορειότερα και πλησίον της ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες το Leviathan σταμάτησε τις εξαγωγές στην Αίγυπτο και και τροφοδοτεί το Ισραήλ. Ο ελληνικός όμιλος συνεχίζει κανονικά την παραγωγή και τροφοδοσία του Ισραήλ από το Karish υποστηρίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια του Ισραήλ

Τι αναφέρει η Energean

Η Energean είναι και παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην ανάληψη ευθύνης για την ενεργειακή ασφάλεια του Ισραήλ σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Συνεχίζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στον ισραηλινό λαό και την κυβέρνηση και η καρδιά μας είναι με τα θύματα.

Η βόρεια περιοχή του Ισραήλ - όπου εδρεύει η Energean - δεν δέχεται επίθεση επί του παρόντος, επομένως, η παραγωγή, η προμήθεια και η εργασία στις υπεράκτιες περιοχές είναι σε εξέλιξη.

Είμαστε και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα και είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε οποιοδήποτε σενάριο και θα ενημερώσουμε όποτε κριθεί απαραίτητο.

 

Ισραήλ: Αναστολή παραγωγής στο κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενδέχεται να διαταχθεί ο ενεργειακός τομέας της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

Το Ισραήλ ανέστειλε την παραγωγή στο κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar στα ανοιχτά της νότιας ακτής του και θα αναζητήσει εναλλακτικές πηγές καυσίμων για να καλύψει τις ανάγκες του, δήλωσε τη Δευτέρα 09/10/2023 το υπουργείο Ενέργειας μετά από τρεις ημέρες βίας στην περιοχή.

Η Chevron, η οποία εκμεταλλεύεται το κοίτασμα, επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει οδηγίες από το υπουργείο να κλείσει το κοίτασμα, το οποίο αποτελεί σημαντική πηγή φυσικού αερίου για τις γεννήτριες και τη βιομηχανία του Ισραήλ.

Μέρος του φυσικού αερίου της Tamar εξάγεται επίσης στη γειτονική Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Η κίνηση έρχεται αφότου ένοπλοι της Χαμάς διέσχισαν το φράχτη από τη Γάζα το Σάββατο 07/10/2023 στην πιο θανατηφόρα εισβολή στο ισραηλινό έδαφος από τις επιθέσεις της Αιγύπτου και της Συρίας στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια.

«Μετά την κατάσταση, το αμυντικό κατεστημένο του Ισραήλ διέταξε την προσωρινή αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου από το κοίτασμα Ταμάρ.
Οι ενεργειακές ανάγκες της οικονομίας θα καλύπτονται από εναλλακτικά καύσιμα. Η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει εναλλακτικά καύσιμα για την τροφοδοσία των σταθμών της.», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το υπουργείο Ενέργειας ανέφερε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εξουσιοδότησε τον Υπουργό Ενέργειας, Γισραέλ Κατς να διατάξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον ενεργειακό τομέα του Ισραήλ τις επόμενες δύο εβδομάδες, εάν κριθεί απαραίτητο.

Μια τέτοια κίνηση θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να διαθέσει φυσικό αέριο στους καταναλωτές σε περίπτωση που προκύψουν ελλείψεις εφοδιασμού, ανέφερε.


To Tamar

Το Tamar βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα (15,5 μίλια) από την πόλη Ashdod κατά μήκος της νότιας ακτής της Μεσογείου του Ισραήλ.

Η πλατφόρμα, η οποία είναι ορατή από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας σε μια καθαρή μέρα, βρίσκεται εντός εμβέλειας πυραύλων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το μεγαλύτερο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ, το Leviathan, συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, δήλωσε η Chevron.

Το Ισραήλ έγινε σημαντικός περιφερειακός προμηθευτής φυσικού αερίου με την έναρξη της παραγωγής στο κοίτασμα Tamar πριν από μια δεκαετία, την οποία ακολούθησαν πολλές άλλες εξελίξεις φυσικού αερίου.

Η παραγωγή της Tamar αυξήθηκε κατά 18% το 2022 στα 10,25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η Chevron κατέχει μερίδιο 25% στην Tamar, ενώ η Isramco (ISRAp.TA) κατέχει το 28,75%, η Mubadala Energy των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων 11%, η Union Energy 11%, η Tamar Petroleum  16,75%, η Dor Gas 4% και Το Everest κατέχει το 3,5%.

Tριπλασιασμός παραγωγής για την Energean στο α΄εξάμηνο

Όπως είναι γνωστό τον τριπλασιασμό της παραγωγής της σε ετήσια βάση, με αιχμή το φυσικό αέριο, ανακοίνωσε η Energean  στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το α’ εξάμηνο του 2023 . Η ημερήσια παραγωγή του ομίλου έφθασε στις 105,9 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (82% σε φυσικό αέριο), έναντι 35,4 χιλ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου (73% σε φυσικό αέριο) κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το 2022.

Η μεγάλη αύξηση της παραγωγής έχει ως επίκεντρο το FPSOEnergean Power, το οποίο αναπτύσσει το κοίτασμα Karish στο Ισραήλ, παράγοντας ημερησίως 570 εκατ. κυβικά πόδια ημερησίως, δηλαδή ποσότητα που αναλογεί σε περισσότερα από 6 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.



www.worldenergynews.gr



















www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης