Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Φινλανδία: «Εξωτερική δραστηριότητα» κατέστρεψε τον αγωγό φυσικού αερίου

Φινλανδία: «Εξωτερική δραστηριότητα» κατέστρεψε τον αγωγό φυσικού αερίου

Ο αγωγός φυσικού αερίου Balticconnector έκλεισε νωρίς την Κυριακή λόγω ανησυχιών ότι υπήρχε διαρροή αερίου από μια τρύπα στον αγωγό μήκους 77 χιλιομέτρων

 

Yποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου και ένα καλώδιο τηλεπικοινωνιών που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα υπέστησαν ζημιές σε κάτι που μπορεί να ήταν σκόπιμη ενέργεια, ανακοίνωσε την Τρίτη η φινλανδική κυβέρνηση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ μοιράζεται τις πληροφορίες του για τις ζημιές και είναι έτοιμο να υποστηρίξει τους ενδιαφερόμενους συμμάχους.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Balticconnector έκλεισε νωρίς την Κυριακή λόγω ανησυχιών ότι υπήρχε διαρροή αερίου από μια τρύπα στον αγωγό μήκους 77 χιλιομέτρων (48 μίλια). Η φινλανδική εταιρεία Gasgrid είπε ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες ή περισσότεροι για να επισκευαστεί.

"Είναι πιθανό ότι η ζημιά τόσο στον αγωγό φυσικού αερίου όσο και στο καλώδιο επικοινωνίας είναι αποτέλεσμα εξωτερικής δραστηριότητας. Η αιτία της ζημιάς δεν είναι ακόμη σαφής, η έρευνα συνεχίζεται σε συνεργασία μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας", δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinisto την Τρίτη.

"Η πτώση της πίεσης στον αγωγό ήταν αρκετά γρήγορη, κάτι που θα έδειχνε ότι δεν πρόκειται για μια μικρή παραβίαση. Όμως η αιτία παραμένει ασαφής", δήλωσε ένας αξιωματούχος της ενέργειας της Βαλτικής με γνώση της κατάστασης, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ο αγωγός μεταξύ Inkoo στη Φινλανδία και Paldiski στην Εσθονία διασχίζει τον Φινλανδικό Κόλπο, έναν βραχίονα της Βαλτικής Θάλασσας που εκτείνεται ανατολικά στα ρωσικά ύδατα και καταλήγει στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης.

Καμία πιθανή αιτία για τη διακοπή δεν μπορεί να αποκλειστεί προς το παρόν, συμπεριλαμβανομένης της δολιοφθοράς, δήλωσε τη Δευτέρα ένας εκπρόσωπος της εσθονικής εταιρείας διαχείρισης συστήματος φυσικού αερίου Έλερινγκ.

Το 2022, οι μεγαλύτεροι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream που διασχίζουν τη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας υπέστησαν ζημιές από εκρήξεις που οι αρχές είπαν ότι ήταν σκόπιμες πράξεις δολιοφθοράς.

Προβλέψη για ελλείψεις

Ο αγωγός Balticconnector άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2019 για να βοηθήσει στην ενοποίηση των αγορών φυσικού αερίου στην περιοχή, δίνοντας στη Φινλανδία και στα κράτη της Βαλτικής Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας μεγαλύτερη ευελιξία στον εφοδιασμό.

Η Elering και η Gasgrid δήλωσαν και οι δύο ότι δεν αναμένουν ελλείψεις φυσικού αερίου ακόμη και αν ο αγωγός παρέμενε εκτός λειτουργίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η Φινλανδία μίσθωσε πέρυσι μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) για να λαμβάνει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), αντικαθιστώντας τις προμήθειες από τη Ρωσία που διακόπηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Μεγάλο μέρος των εισαγωγών LNG της Φινλανδίας προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν τα στοιχεία της LSEG.

Το σκάφος Exemplar FSRU, που βρίσκεται στο Inkoo, προμήθευε αέριο στην Εσθονία μέσω του Balticconnector.

Η Φινλανδία έχει έναν δεύτερο τερματικό σταθμό εισαγωγής LNG στη Hamina και «η συνέχεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο είναι εξασφαλισμένη την ερχόμενη χειμερινή περίοδο», ανέφερε ο εθνικός φορέας Gasgrid σε δήλωση.

Η φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Elisa ανέφερε ότι το κατεστραμμένο καλώδιο χρησιμοποιήθηκε κυρίως για εφεδρικούς σκοπούς και ότι οι υπηρεσίες της εταιρείας δεν είχαν διακοπεί.

Σκανδιναβικές και Βαλτικές γειτονικές χώρες πρόσφεραν επίσης βοήθεια.

«Η Σουηδία στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων μας από τη Σκανδιναβία-Βαλτική και είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια σχετικά με τις ζημιές στις υποθαλάσσιες υποδομές μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ σε ανάρτησή του στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter.
Ο πρόεδρος της Λετονίας Edgard Rinkevics εξέφρασε την «αλληλεγγύη και την υποστήριξή» στη Φινλανδία και την Εσθονία

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης