Ενέργεια

Chevron: Σταματά τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού EMG από το Ισραήλ στην Αίγυπτο

Chevron: Σταματά τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού EMG από το Ισραήλ στην Αίγυπτο
Ο αγωγός μήκους 90 χιλιομέτρων είναι ο κύριος σύνδεσμος μεταξύ του υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Leviathan

Η Chevron διέκοψε τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω ενός μεγάλου υποθαλάσσιου αγωγού μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου και προμηθεύει αέριο μέσω εναλλακτικού αγωγού μέσω της Ιορδανίας, δήλωσαν την Τρίτη βιομηχανικές και κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με το Reuters.

Η απόφαση να σταματήσουν οι εξαγωγές μέσω του αγωγού East Mediterranean Gas (EMG) έρχεται καθώς εντείνονται οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αγωγός EMG εκτείνεται από τη νότια ισραηλινή πόλη Ashkelon, που βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα βόρεια της Γάζας, μέχρι το El-Arish στην Αίγυπτο, όπου συνδέεται με έναν χερσαίο αγωγό.
Ο αγωγός μήκους 90 χιλιομέτρων είναι ο κύριος σύνδεσμος μεταξύ του υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Leviathan που λειτουργεί από τη Chevron και της Αιγύπτου.

Η Chevron αποφάσισε να εκτρέψει το φυσικό αέριο λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής σύγκρουσης.
Το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ επιβεβαίωσε σε δήλωση στο Reuters ότι η Chevron είχε ζητήσει να εξάγει φυσικό αέριο μέσω εναλλακτικού αγωγού που συνδέει το Λεβιάθαν με την Ιορδανία καθώς και την Αίγυπτο, γνωστό ως Arab Gas Pipeline.
Τη Δευτέρα, το Ισραήλ ανέστειλε την παραγωγή στο κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar στα ανοιχτά της νότιας ακτής του, τρεις ημέρες μετά την έκρηξη βίας μετά την αιφνιδιαστική επίθεση των μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ.

Πηγές της ενεργειακής βιομηχανίας δήλωσαν ότι η ποσότητα φυσικού αερίου που εξάγεται από το γιγάντιο κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ στην Αίγυπτο έχει μειωθεί ελαφρώς καθώς οι προμήθειες στην εγχώρια αγορά έχουν προτεραιότητα, αλλά παραμένει κοντά στην ποσόστωση.

Το Leviathan εξάγει μεγαλύτερους όγκους στην Αίγυπτο από ό,τι είχε δεσμευτεί στο πλαίσιο των συμφωνιών πωλήσεων για αρκετές εβδομάδες, ανέφεραν οι πηγές.

«Κάθε μόριο που εξάγουμε, πρώτα ελέγχουμε ότι δεν χρειάζεται στην ισραηλινή αγορά», είπε μια πηγή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης