Αφιέρωμα ΑΠΕ + Αποθήκευση ενέργειας

Bίκτωρας Παπακωνσταντίνου

Γενικός Διευθυντής MORE

Στη MORE αναπτυσσόμαστε διαρκώς επενδύοντας στη βιωσιμότητα και στον ενεργειακό μετασχηματισμό

Στη MORE αναπτυσσόμαστε διαρκώς επενδύοντας στη βιωσιμότητα και στον ενεργειακό μετασχηματισμό

Οι επενδυτικές προοπτικές της MORE και η σημασία της ενεργειακής αυτάρκειας

Το να πετύχουμε ταυτόχρονα την οικονομική ανάπτυξη, την προστασία των πιο αδύναμων οικονομικά ομάδων και την προστασία του περιβάλλοντος μας δεν είναι στόχοι που αλληλοσυγκρούονται.

Οι λύσεις είναι δίπλα μας, απαιτούν οπωσδήποτε δουλειά και αλλαγή του τρόπου που σκεφτόμαστε, είναι όμως εφικτές. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι βασικό συστατικό των λύσεων αυτών.

Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από σημαντική οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια σε διεθνή κλίμακα, αλλά κι από μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις που χρήζουν άμεσης και δραστικής αντιμετώπισης. Λίγες φορές στην ιστορία της ανθρωπότητας κλήθηκε μια γενιά να λάβει τόσο σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του κόσμου στον οποίο ζούμε.

Η οικονομική ανάπτυξη είναι βασικό ζητούμενο, ιδιαίτερα στη χώρα μας. Η ανάπτυξη απαιτεί ολοένα και περισσότερη ενέργεια: η βιομηχανία, η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός και οι υπηρεσίες βασίζονται στην αύξηση της παρεχόμενης ενέργειας σε ανταγωνιστικό κόστος.

Ταυτόχρονα, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι προτεραιότητες ζωτικής σημασίας.

Ο συγκερασμός των στόχων αυτών είναι το μεγάλο μας στοίχημα.

Είναι χρέος μας να εξασφαλίσουμε επάρκεια ενέργειας, μη εξαρτώμενης από εισαγωγές, σε χαμηλό κόστος και χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον. Είναι χρέος να δώσουμε στα παιδιά μας μια καλύτερη ζωή στη χώρα μας και έναν κόσμο καθαρότερο από αυτόν που βρήκαμε.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται με σιγουριά και ισχυρά εχέγγυα η MORE. Άλλωστε ο Όμιλος Motor Oil, μια ενεργειακή δύναμη και μητρική εταιρεία της MORE οδηγεί τον πράσινο μετασχηματισμό με όραμα και συνέπεια. H επένδυση στη βιωσιμότητα και στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας αποτελεί κεντρικό αναπτυξιακό πυλώνα στον σχεδιασμό της Motor Oil, η οποία έχει δρομολογήσει το μεγαλύτερο πλάνο ενεργειακής μετάβασης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, που αγγίζει τα €4δισ.

Από τη μεριά μας, ως ΜORE έχουμε αναλάβει κυρίαρχο ρόλο στην πράσινη μετάβαση, με στόχο η εταιρεία να εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή στον τομέα της καθαρής ενέργειας.

Γι’ αυτό το λόγο, η επένδυση στις ΑΠΕ και η υλοποίηση έργων ενισχυτικών της βιωσιμότητας συνιστά κομβικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής μας. Πέρα από το γεγονός ότι εμπεριέχουν τεχνολογίες ενέργειας με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα στη χώρα μας η αξιοποίηση του δυναμικού μας σε καθαρές μορφές ενέργειας είναι σε θέση να συνεισφέρει καθοριστικά στην επίτευξη της ενεργειακής μας αυτάρκειας, αφού διαθέτουμε πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό.

Στη MORE δίνουμε ξεχωριστή βαρύτητα στην καινοτομία και στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών δυνατοτήτων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η εταιρεία αναπτύσσεται ραγδαία, πραγματοποιώντας μεγάλα και κομβικά έργα, σε διάφορα πεδία του τομέα της Ενέργειας. Έχοντας ως εγγυήσεις επιτυχίας, την αξιοπιστία  και την εμπιστοσύνη που εμπνέει ο Όμιλος Motor Oil, σε επίπεδο σταθερότητας, οικονομική ευρωστίας, αλλά και επένδυσης στην καινοτομία, η MORE έχει αναδειχθεί πλέον σε πρωταγωνιστή στο πεδίο της πράσινης ανάπτυξης και σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία διαθέτει αυτή τη στιγμή εγκατεστημένη ισχύ 772 ΜW και μαζί με τα υπό κατασκευή έργα της, συνολικά 856 MW, προσεγγίζοντας τον επόμενο στόχο της για εγκατεστημένη ισχύ 1GW. Η εγκατεστημένη ενέργειά της είναι ικανή να τροφοδοτήσει με πράσινη ενέργεια περίπου μισό εκατ. νοικοκυριά.

Η παρουσία μας και οι αναπτυξιακές μας προοπτικές ενδυναμώνονται ακόμη περισσότερο μέσω εξαγορών.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των στρατηγικών επενδυτικών κινήσεων, η MORE  θα διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης περισσότερων από 3 GW, αποτελώντας παράλληλα έναν από τους μεγαλύτερους ΦΟΣΕ στην Ελλάδα.

Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αποτελείται, κατά βάση, από αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα, με τον σχεδιασμό της εταιρείας να περιλαμβάνει την επέκταση της παρουσίας της και στο πεδίο των συστημάτων αποθήκευσης. Παράλληλα, ξεχωριστή σημασία θα δοθεί το προσεχές διάστημα και στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, τα οποία αποτελούν την ανερχόμενη δύναμη όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες.

Κεντρική μας στόχευση για το μέλλον είναι να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στην διαφοροποιημένη ενέργεια, αναγνωρίζοντας ότι οι ΑΠΕ αποτελούν επενδύσεις στρατηγικής σημασίας, λειτουργώντας υπεύθυνα απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και στο οικοσύστημα που μας περιβάλλει.

Η ενεργειακή αυτονομία και ασφάλεια είναι ανάγκη να καταστεί απτή πραγματικότητα και στην MORE εργαζόμαστε συστηματικά προς αυτήν την κατεύθυνση, προσηλωμένοι στην ανάπτυξη μονάδων και υπηρεσιών, οι οποίες προωθούν αποκλειστικά τη βιωσιμότητα και την αειφορία.

Αντλώντας από την μακρά εμπειρία 50 χρόνων του Ομίλου Motor Oil και βασιζόμενοι στο άρτια καταρτισμένο και εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό μας, αντικρίζουμε το αύριο με αυτοπεποίθηση, αφού οι προοπτικές και οι ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας είναι πολλές και ενδιαφέρουσες.

*Ο Βίκτωρας Παπακωνσταντίνου είναι Γενικός Διευθυντής της MORE

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης