Ενέργεια

Η Νορβηγία ενισχύει την ασφάλεια πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά από υποψία δολιοφθοράς σε αγωγό

Η Νορβηγία ενισχύει την ασφάλεια πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά από υποψία δολιοφθοράς σε αγωγό

Αποστολή στρατιωτών για να προστατεύσει την ενεργειακή υποδομή

Η αστυνομία στη δυτική Νορβηγία έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας και τις περιπολίες στις υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά την ύποπτη δολιοφθορά του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας στη Βαλτική Θάλασσα, όπως αποκάλυψε εκπρόσωπος της αστυνομίας στη νορβηγική εφημερίδα Bergensavisen (BA).


«Έχουμε αυξήσει την εστίασή μας στην προληπτική περιπολία σε εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή μας», δήλωσε ο Helge Blindheim ο οποίος είναι διευθυντής επιχειρήσεων στην αστυνομική περιφέρεια Δυτικής Αστυνομίας στο Μπέργκεν, όπου βρίσκονται πολλές εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον Blindheim, η περιφέρεια της Δυτικής αστυνομίας στη σκανδιναβική χώρα παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Μετά το σαμποτάζ στο Nord Stream πέρυσι, η Νορβηγία απέστειλε στρατιώτες από την Εσωτερική Φρουρά της για να προστατεύσει την ενεργειακή υποδομή ως τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης.

Η ανάπτυξη των στρατιωτών έγινε αφού η νορβηγική αστυνομία ζήτησε βοήθεια από τον στρατό για την αποφυγή επεισοδίων. Η ασφάλεια και η φύλαξη κρίσιμων πολιτικών και στρατιωτικών υποδομών είναι ένα από τα βασικά καθήκοντα της Εσωτερικής Φρουράς, δήλωσε ο Νορβηγικός Στρατός τον Οκτώβριο του 2022.

Μετά από διαρροή ύποπτων αφύσικων αιτιών που έκλεισε τον υπεράκτιο αγωγό Balticconnector μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας αυτό το Σαββατοκύριακο, η Νορβηγία δεν έχει ακόμη καταφύγει σε παρόμοια μέτρα.

Ένα χρόνο μετά τις εκρήξεις του αγωγού Nord Stream, το φάσμα της δολιοφθοράς σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές στην Ευρώπη επιστρέφει.

Η Φινλανδία πιθανολογεί ότι έγινε σαμποτάζ
Η Φινλανδία θεωρεί ότι ζημιά στον αγωγό δεν οφείλεται σε φυσιολογικά αίτια, αλλά σε εξωγενείς παράγοντες χωρίς όμως να εκφράζει βεβαιότητα για το συγκεκριμένο ισχυρισμό.

«Βάσει πληροφοριών από τη Φινλανδική Συνοριακή Φρουρά, η Gasgrid Finland έδωσε την αξιολόγησή της από εμπειρογνώμονες σύμφωνα με την οποία η ζημιά δεν προκλήθηκε από την κανονική διαδικασία μεταφοράς φυσικού αερίου», δήλωσε την Τρίτη 10/10/2023 η φινλανδική κυβέρνηση.

«Είναι πιθανό η ζημιά τόσο στον αγωγό αερίου όσο και στο καλώδιο δεδομένων να προκλήθηκε από εξωτερική δραστηριότητα. Τι ακριβώς προξένησε τη ζημιά δεν είναι ακόμη γνωστό. Η έρευνα συνεχίζεται σε συνεργασία μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας. Επίσης το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να βοηθήσει», δήλωσε την ίδια ημέρα ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinisto.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης