Ενέργεια

Το ρώσικo LNG επιστρέφει σε Ελλάδα και Ευρώπη - Εισάγαμε 4 TWh στο 9μηνο του 2023

Το ρώσικo LNG επιστρέφει σε Ελλάδα και Ευρώπη - Εισάγαμε 4 TWh στο 9μηνο του 2023

Το μεριδιό του ρωσικού LNG αυξήθηκε στο 9μηνο του 2023 στο 45% και επέστρεψε στα προ κρίσης επίπεδα.

 

Ιστορικό ρεκόρ άγγιξε η συμμετοχή του ρωσικού αερίου στο μίγμα εισαγωγών στην εγχώρια αγορά το Σεπτέμβριο, η οποία έφτασε στο 72%, ενώ ανατροπή παρατηρείται και σε επίπεδο 9μηνου σε σχέση με τα περσινά μερίδια.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία της αγοράς, το μερίδιο του ρωσικού αερίου στο συνολικό μίγμα της εσωτερικής αγοράς από το 35,7% το 9μηνο του 2022 και 14,3% στο σύνολο του έτους (μείωση κατά 68,3% σε σχέση με το 2021) αυξήθηκε στο 9μηνο του 2023 στο 45% και επέστρεψε στα προ κρίσης επίπεδα.

Ο παράγοντας που ανέτρεψε τα δεδομένα που διαμόρφωσε στην αγορά φυσικού αερίου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η απόφαση της Ευρώπης για πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο έως το 2027 , είναι η αντεπίθεση της Ρωσίας με τις προμήθειες LNG σε τιμές πολύ χαμηλές τιμές για να αποσπάσει μερίδια και να υποκαταστήσει την απώλεια εσόδων από τον περιορισμό των εξαγωγών προς την Ευρώπη αερίου μέσω των αγωγών.

Δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας στην Ελλάδα η Ρωσία

Για πρώτη φορά το 9μηνο του 2023 η Ρωσία αναδείχτηκε στον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG ατην χώρα μας, βάζοντας στο ελληνικό σύστημα φορτία 4 TWh, από μηδενικές ποσότητες μέχρι πέρυσι και εκτοπίζοντας μερίδια άλλων παραγωγών όπως οι ΗΠΑ , οι οποίες αν και παραμένουν στην πρώτη θέση, περιόρισαν τις ποσότητες που έβαλαν στο ελληνικό σύστημα στις 10 TWh, από 18,67 TWh το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η Ελλάδα δεν είναι όμως η μοναδική αγορά που κατέστησε τη Ρωσία στη δεύτερη θέση των προμηθευτών LNG.

Μέσα στο πρώτο επτάμηνο του 2023 οι εισαγωγές LNG από τη Ρωσία στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 40% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, πριν δηλαδή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG σήμερα στην Ευρώπη και σύμφωνα με την Global Witness το κόστος του ρωσικού LNG που εισήγαγε η Ευρώπη στο επτάμηνο του 2023 ανήλθε σε 5,29 δισ. ευρώ. “Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν εργαστεί τόσο σκληρά για να απογαλακτιστούν από το ρωσικό αέριο που διοχετεύεται μέσω αγωγών μόνο για να το αντικαταστήσουν με το αντίστοιχο που αποστέλλεται¨ σχολίασε στους FT, o Jonathan Noronha -Cant, ανώτερος αξιωματούχος της Global Witness για τα ορυκτά καύσιμα. "Δεν έχει σημασία αν προέρχεται από αγωγό ή σκάφος- σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες στέλνουν ακόμα δισεκατομμύρια στο πολεμικό σεντούκι του Βλαντιμίρ Πούτιν " είπε.

Μειώθηκαν οι εξαγωγές το 9μηνο

Η αύξηση του μεριδίου του ρωσικού αερίου δεν είναι η μοναδική αλλαγή στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου στο 9μηνο του 2023 έχουν περιοριστεί δραματικά κατά 35% , μετά από μία αύξηση της τάξης του 294,73% πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα. Ενα ποσοστό αυτής της μείωσης πάντως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς δεν αφορά αμιγώς εξαγωγές αφού πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα δεν είχε τεθεί σε λειτουργία ο IGB και οι συμβατικές ποσότητες αζέρικου αερίου 1 δισ. κμ αερίου της Βουλγαρίας, έφταναν στο βουλγαρικό σύστημα από τον Tap, μέσω του Σιδηροκάστρου και εμφανιζόταν ως εξαγωγές, ενώ από τον Οκτώβριο πέρυσι μεταφέρονται μέσω του IGB.

Η κατανάλωση στην εγχώρια αγορά μειώθηκε στο 9μηνο του έτους πάνω από 10% ενώ η αγορά αναμένει περαιτέρω υποχώρηση κοντά στο 13% στο τέλος της χρονιάς. Το 2022 η ζήτηση φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά μειώθηκε κατά 19,2%, ως αποτέλεσμα της στροφής των επιχειρήσεων σε εναλλακτικά καύσιμα λόγω των υψηλών τιμών και της εξοικονόμησης των νοικοκυριών αλλά και της μείωσης της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο. Aν και η βιομηχανία επέστρεψε στο φυσικό αέριο και οι καταναλώσεις έχουν αυξηθεί στο 9μηνο, η χρήση του καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή έχει υποχωρήσει λόγω των αυξημένων εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τις γειτονικές χώρες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης