Ενέργεια

Oilprice: Ρεαλιστικός ο φόβος της αστάθειας για την Ευρώπη στις τιμές φυσικού αερίου το φετινό χειμώνα

Oilprice: Ρεαλιστικός ο φόβος της αστάθειας για την Ευρώπη στις τιμές φυσικού αερίου το φετινό χειμώνα
Η ασφάλεια των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη έρχεται στο επίκεντρο

Η ζήτηση LNG στην Ασία και την Ευρώπη αρχίζει να αυξάνεται ενόψει της χειμερινής περιόδου, όπως μεταδίδει το Oilprice. Όμως ούτε η Ευρώπη ούτε η Ασία θα πρέπει να εφησυχάζουν για τον χειμερινό εφοδιασμό φυσικού αερίου, καθώς οι καιρικές συνθήκες, οι διακοπές παράδοσης και οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να ανατρέψουν την αγορά LNG για άλλη μια φορά και να εκτινάξουν τις τιμές στα ύψη.

Ενόψει του χειμώνα 2023/2024, οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν γεμάτοι κατά 97% στις 9 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Η Ευρώπη πέτυχε τον στόχο της να έχει πληρότητα αποθηκευτικού χώρου κατά 90% ένα μήνα νωρίτερα από τον προγραμματισμένο.

Ξύπνησαν «μνήμες»

Πρόσφατα όμως, ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία έκλεισε νωρίς την Κυριακή μετά από ασυνήθιστη πτώση της πίεσης που πιθανώς προκλήθηκε από διαρροή. Ένα χρόνο μετά τις εκρήξεις του αγωγού Nord Stream, το φάσμα της δολιοφθοράς σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές στην Ευρώπη επιστρέφει.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022, οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream που συνέδεαν τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω Βαλτικής, υπέστησαν ζημιές από εκρήξεις που οι αρχές απέδωσαν σε δολιοφθορά. Τι ακριβώς προκάλεσε τη ζημιά δεν είναι ακόμη γνωστό», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinisto.

Ζητούμενο η ασφάλεια

Η ασφάλεια των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη έρχεται στο επίκεντρο, καθώς ο εφοδιασμός από την ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Στις ανησυχίες για την προσφορά προστίθεται η νέα απειλή απεργιών στους δύο τερματικούς σταθμούς εξαγωγής LNG της Chevron στην Αυστραλία, το Gorgon και το Wheatstone, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 7% της παγκόσμιας προσφοράς LNG, αν και οι αναλυτές δεν αναμένουν καμία διακοπή του εφοδιασμού προς το παρόν.

Οι αποστολές φορτίου LNG στην Ασία και την Ευρώπη εκτιμάται ότι έχουν επιταχυνθεί αυτόν τον μήνα καθώς το βόρειο ημισφαίριο προετοιμάζεται για το χειμώνα, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης της Kpler.

Ένα άλλο σημαντικό άγνωστο για την αγορά LNG αυτό το χειμώνα είναι το πόσο κρύο θα κάνει. Ο περασμένος χειμώνας ήταν πιο ήπιος από ό,τι συνήθως στην Ευρώπη, γεγονός που βοήθησε τις κυβερνήσεις και τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων φυσικού αερίου να αποφύγουν τις ελλείψεις φυσικού αερίου. Αυτό μπορεί να μην συμβαίνει αυτό το χειμώνα και η προσφορά θα μπορούσε να είναι τεταμένη εάν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες από το κανονικό, ακόμη και αν η ζήτηση είναι χαμηλότερη λόγω της εξοικονόμησης και της αδύναμης βιομηχανικής κατανάλωσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης