Ενέργεια

Τι αλλάζει στον Κανονισμό Αγοράς Εξισορρόπησης - Πως θα ενταχθεί στις πλατφόρμες PICASSO και MARI

Τι αλλάζει στον Κανονισμό Αγοράς Εξισορρόπησης - Πως θα ενταχθεί στις πλατφόρμες PICASSO και MARI

Εως το τέλος Οκτωβρίου σε δημόσια διαβούλευση η πρόταση του ΑΔΜΗΕ

 

Ένα ακόμη βήμα για σύνδεση της ελληνικής Αγοράς Εξισορρόπησης ηλεκτρικής ενέργειας με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και την συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες PICASSO και MARI κάνει ο ΑΔΜΗΕ μέσω της πρότασης του για την τροποποίηση του Κανονισμού λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης. Η συμμετοχή της ελληνικής Αγοράς Εξισορρόπησης στις δυο πλατφόρμες θα δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες στην ελληνική αγορά να διαθέτουν ενέργεια εξισορρόπησης και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.


Η πρόταση του ΑΔΜΗΕ που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ έως το τέλος Οκτωβρίου εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ελληνικής Αγοράς Εξισορρόπησης για ένταξη της στην πλατφόρμα PICASSO εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απώτερη ημερομηνία ένταξης στην πλατφόρμα PICASSO, όπως έχει εγκριθεί από τη ΡΑΑΕΥ, είναι η 24η Ιουλίου του 2024 ενώ η ένταξη στην πλατφόρμα MARI, αναμένεται να καθυστερήσει κατά περίπου χρόνια και προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο του 2026.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαϊκές πλατφόρμες MARI (Χειροκίνητη Εφεδρεία Αποκατάστασης Συχνότητας, χΕΑΣ) και PICASSO (Αυτόματη Εφεδρεία Αποκατάστασης Συχνότητας, αΕΑΣ) έχουν ως στόχο την ενοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών εξισορρόπησης.
Η λειτουργία των δυο πλατφορμών συμβάλει στην αποτελεσματικότητα της αγοράς εξισορρόπησης στην Ευρώπη διευκολύνοντας την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης και διασφαλίζοντας παράλληλα στη ασφάλεια λειτουργίας των συστημάτων.

Οι βασικότερες τροποποιήσεις του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης που προτείνει ο ΑΔΜΗΕ συνοψίζονται στα εξής:

Περιεχόμενο, υποβολή και μετατροπή των Προσφορών Ενέργειας Εξισορρόπησης

Το περιεχόμενο και η μορφή των Προσφορών Ενέργειας Εξισορρόπησης που υποβάλλονται στη ΔΕΠ προσαρμόζεται με βάση τις απαιτήσεις για τα τυποποιημένα προϊόντα χΕΑΣ και αΕΑΣ.

Προστίθενται επιπλέον χαρακτηριστικά τα οποία θα χρησιμοποιούνται μόνο κατά την εκτέλεση της Διαδικασία χΕΑΣ (MARI), όπως ο τύπος της ενεργοποίησης και η δυνατότητα υποβολής από τα Χαρτοφυλάκια Κατανεμόμενου Φορτίου σύνθετων προσφορών (multipart bids).
Επίσης προτείνεται να τροποποιηθεί ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός βημάτων των προσφορών, από 10 σε 5.
Λόγω του μοντέλου κεντρικής κατανομής, απαιτείται η προσθήκη νέας διαδικασίας στο Σύστημα Αγοράς Εξισορρόπησης για την μετατροπή των Προσφορών Ενέργειας Εξισορρόπησης σε τυποποιημένα προϊόντα.
Η διαδικασία μετατροπής θα εκτελείται διακριτά για τις προσφορές χΕΑΣ και αΕΑΣ. Με τη διαδικασία μετατροπής θα επιλέγονται οι διαθέσιμες τοπικές προσφορές, θα μετατρέπονται στη μορφή που απαιτείται, και θα δημιουργούνται οι τοπικές λίστες αξιολογικής κατάταξης για χΕΑΣ και αΕΑΣ (LMOL) για ανοδική και καθοδική κατεύθυνση, οι οποίες θα αποστέλλονται στις πλατφόρμες MARI και PICASSO.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών από τον ΑΔΜΗΕ στις πλατφόρμες MARI και PICASSO είναι 12 λεπτά και 10 λεπτά πριν έναρξη της αντίστοιχης 15-λεπτης περιόδου, αντίστοιχα.
Δεδομένου ότι η διαδικασία μετατροπής θα είναι χρονοβόρα, προτείνεται η προθεσμία υποβολής προσφορών από τους Παρόχους Υπηρεσιών Εξισορρόπησης στις Διαδικασίες χΕΑΣ και αΕΑΣ, αρχικά, να οριστεί 45 λεπτά πριν την έναρξη της αντίστοιχης 15-λεπτης περιόδου.

Τέλος, προστίθεται διαδικασία, σύμφωνα με την οποία, οι συμμετέχοντες θα έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν στην τοπική λίστα αξιολογικής κατάταξης χΕΑΣ τη διαθεσιμότητα, την ποσότητα και τον τύπο ενεργοποίησης των προσφορών, και να εισάγουν τεχνικές συνδέσεις μεταξύ προσφορών σε δύο διαδοχικές 15-λεπτες περιόδους.

Διαδικασία χΕΑΣ και αΕΑΣ

Η Διαδικασία χΕΑΣ τροποποιείται ώστε να περιλαμβάνει τις διαδικασίες που εκτελούνται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πλατφόρμας MARI. Οι ποσότητες και οι τιμές για την ενεργοποίηση των προσφορών Ενέργειας Εξισορρόπησης χΕΑΣ από τους Παρόχους Υπηρεσιών Εξισορρόπησης θα προσδιορίζονται, από την πλατφόρμα MARI, διακριτά για Προγραμματισμένη και Άμεση Ενεργοποίηση. Ο ΑΔΜΗΕ θα μετατρέπει τις κατακυρωμένες ποσότητες σε Εντολές Κατανομής χΕΑΣ. Οι οντότητες οφείλουν να εκτελούν τις Εντολές Κατανομής χΕΑΣ με τρόπο ώστε να συμμορφώνονται με το προφίλ ενεργοποίησης των τυποποιημένων προϊόντων χΕΑΣ.
Η Διαδικασία αΕΑΣ τροποποιείται ώστε να περιλαμβάνει τις διαδικασίες που εκτελούνται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πλατφόρμας PICASSO.

Η ενεργοποίηση της Ενέργειας Εξισορρόπησης αΕΑΣ θα πραγματοποιείται από το σύστημα Αυτόματης Ρύθμισης Παραγωγής του ΑΔΜΗΕ, αξιοποιώντας την τοπική λίστα αξιολογικής κατάστασης προσφορών αΕΑΣ και λαμβάνοντας υπόψη το Διορθωτικό Σήμα αΕΑΣ που θα αποστέλλει η πλατφόρμα PICASSO.
Σε περίπτωση αποσύνδεσης από την πλατφόρμα PICASSO θα ενεργοποιείται εφεδρική διαδικασία ενεργοποίησης αΕΑΣ όπως προβλέπεται και για την χΕΑΣ.

Εκκαθάριση Αγοράς Εξισορρόπησης

Τροποποιείται ο υπολογισμός της ενεργοποιημένης Ενέργειας Εξισορρόπησης χΕΑΣ ώστε να λαμβάνονται υπόψη διακριτά οι ποσότητες χΕΑΣ για Προγραμματισμένη και Άμεση ενεργοποίηση, βάσει των κατακυρωμένων από τη Διαδικασία χΕΑΣ ποσοτήτων των Προσφορών Ενέργειας Εξισορρόπησης.
Η τιμή εκκαθάρισης αΕΑΣ υπολογίζεται διακριτά ανά κατεύθυνση, για κάθε λεπτό μίας Περιόδου Εκκαθάρισης Αποκλίσεων, ως η σταθμισμένη μέση τιμή των τιμών εκκαθάρισης αΕΑΣ που προκύπτουν ανά κύκλο της διαδικασίας αΕΑΣ προς την σχετική κατεύθυνση.
Κατά την αποζημίωση των Οντοτήτων Υπηρεσιών Εξισορρόπησης, λαμβάνονται υπόψη η τιμή προσφοράς Ενέργειας Εξισορρόπησης για αΕΑΣ της οντότητας και η τιμή εκκαθάρισης αΕΑΣ της σχετικής κατεύθυνσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης