Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Στο Λονδίνο ο Γιώργος Περιστέρης για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής

Στο Λονδίνο ο Γιώργος Περιστέρης για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής
Ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα θα επιδιώξει ένα σκληρό παζάρι την ώρα που οι κεφαλαιοποιήσεις των ΑΠΕ ανακάμπτουν αλλά οι πιέσεις για ένα deal είναι μεγάλες
Στο Λονδίνο βρίσκεται ο κ.Γιώργος Περιστέρης με το επιτελείο του με στόχο να εξετάσει και να αναζητήσει μια συμφωνία για μεταβίβαση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.
Όπως είναι γνωστό το deal με την First Sentier μπλόκαρε, καθώς η περίοδος του Φθινοπώρου χαρακτηρίστηκε από μια απομείωση των κεφαλαιοποιήσεων των εταιριών του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών διεθνώς. Οι κεφαλαιοποιήσεις όπως έχει επανελειμμένα αναλυσει το WEN υποχώρησαν σημαντικά και μόλις πρόσφατα δείχνουν να ανακάμπτουν όπως συμβαίνει με τις μεγαλύετερες του κλάδου διεθνώς, όπως είναι η NEXTERA και η Orsted.

To ερώτημα είναι σε ποιά τιμή μπορεί τώρα να πουλήσει ο κ. Περιστέρης την ΤΕΡΝΑ Ενεραιακή σε σχέση με τα 22 και 23 ευρώ που επί μήνες συζητιόταν και γραφόταν πριν το καλοκαίρι. Η αγορά μιλά για ένα νούμερο της τάξης των 17 -17,5 ευρώ ανά μετοχή, περί τα  2 δισ ευρώ,  που υπήρξε η αρχική βάση διαπραγμάτευσης.
Για τον επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα που κατά πολλούς έχει καταστεί ο νέος εθνικός προμηθευτής στον τομέα των έργων, δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις, στον βαθμό μάλιστα που η ανάληψη σειράς μεγάλων έργων, έχουν επιφορτίσει τον ομιλό του με σειρά υποχρέωσεων, ενώ η έκθεσή του σε δάνεια είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Παρά ταύτα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ακόμα και αν δεν έβγαλε καλά αποτελέσματα στο εξάμηνο, μόλις 23 εκατ, ακόμα και αν "αποβλήθηκε" από τον MSCI, μπορεί να πει κανείς ότι διαθέτει σημαντικα assets που ενισχύονται, όπως η ενεργοποίηση του πάρκου του Καφηρέα έιτε η ανάληψη με την Grid Telecom του έργου οπτικών ινών UFBB, αλλά και η μελλοντική της παρουσία στα Υπεράκτια Αιολικά, όπου φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Εκεί βρίσκεται όμως και το ευαίσθητο σημείο του βασικού μετόχου της TΕΡΝΑ Ενεργειακής , ο οποίος δεν το πήρε εύκολα απόφαση να αποκοπεί από τις πρωτοπόρες επιχειρηματικές κινήσεις που διαθέτει το εταιρικό αυτό σχήμα την προηγούμενη φορά.

Oι πιέσεις για ένα οριστικό deal

Το σίγουρο είναι ότι ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ θα επιχειρήσει ένα σκληρό παζάρι, όπου ενδεχομένως να επιδιώξει να διατηρήσει μικρό ποσοστό και να κρατήσει και το μάνατζμεντ, είτε να συμμετάσχει ενεργά σε αυτό, καθώς ο κλάδος μελλοντικά θα έχει πολλές υπεραξίες με τις νέες ενεργειακές τεχνολογίες. Να πούμε επίσης ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δραστηριοποιείται και στον κλάδο της διαχείρισης απορριμάτων έχοντας ήδη αναλάβει σημαντικά έργα, ενώ ο ίδιος ο κ. Περιστέρης έχει φροντίσει να χτίσει σημαντικές συμμαχίες με όλους τους πρωτοκλασσάτους παράγοντες της χώρας.

Αυτό βέβαια δεν αναιρεί, ότι η κατοχύρωση της Αττικής Οδού στον όμιλό του με μια διαφορά  "ελεγχόμενη" οριακά από την δεύτερη κοινοπραξία, αντιμετωπίστηκε με μεγάλη επιφύλαξη διεθνώς και αποτέλεσε ( τυχαία?) χρονική αφετηρία για την τελευταία κατρακύλα της χρηματιστηριακής αγοράς. Και ο ίδιος ασφαλώς γνωρίζει, ότι είναι δεν είναι εύκολο να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση για να ξεκινήσει τόσο η Εγνατία, η οποία καθυστερεί, όσο και η Αττική Οδός, που προφανώς θα ακολουθήσει, αν δεν ευοδωθούν οι προσφυγές της κοινοπραξίας Vinci - Μυτιληναίου.

Παράλληλα οι υπερβολικές μοχλέυσεις δημιουργούν ζητήματα συστημικής μορφής, που δεν βοηθουν σε τίποτε ούτε τις προοπτικές του ίδιου του τραπεζικού συστήματος, οι μετοχές του οποίου βρίσκονται συχνά τον τελευταίο καιρό στο στόχαστρο των short επενδυτών της χρηματιστηριακής αγοράς. Για τον λόγο αυτό ο αναμφισβήτητα πρωτοπόρος στις Ανανεώσιμες Πηγές μπορεί αυτή την φορά να σφίξει την καρδιά του και να καταλήξει σε συμφωνία για μια επιχείρηση, η μετοχή της οποίας ταλαιπώρησε πολύ από το smart money τους τελευταίους μήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης