Ενέργεια

PvEurope: Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας ο κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας

PvEurope: Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας ο κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας

Ενισχύστε τον κεντρικό ρόλο του πλέγματος για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές»

 

Η ηλιακή ενέργεια ξεπερνά τα ορυκτά καύσιμα σε όλη την Ευρώπη. Με πάνω από 600 GW συνολικής εγκατεστημένης ηλιακής ισχύος που στοχεύει έως το 2030, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στην εκθετική ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας και να επιτρέψει την ταχύτερη απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές σύμφωνα με το PvEurope.


Η βιομηχανία ηλιακής και ηλεκτρικής ενέργειας συγκεντρώθηκαν σε τρία στρογγυλά τραπέζια για να συζητήσουν πώς μπορεί να βελτιστοποιηθεί η ενσωμάτωση ηλιακών φωτοβολταϊκών στο δίκτυο. Σήμερα, η κλίμακα της πρόκλησης απαιτεί μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση στο σχεδιασμό του δικτύου, τις τυποποιημένες διαδικασίες, την ψηφιοποίηση, τη διαφανέστερη ανταλλαγή δεδομένων και μια συνολική αξιολόγηση των εργαλείων ευελιξίας.

Η ηλιακή ανάπτυξη αντιπροσωπεύει μια επανάσταση για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης που σχεδιάστηκαν αρχικά για κεντρική παραγωγή ενέργειας. Σήμερα, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν περίπου 1.000 GW ηλιακών έργων σε αναμονή για να συνδεθούν. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις σύνδεσης που προκαλούνται από συμφόρηση στο δίκτυο και μακροχρόνιες άδειες ανάπτυξης του δικτύου αυξάνουν το κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, θέτοντας σε κίνδυνο το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ηλιακής ενέργειας.
Για να αποφευχθεί η επιβράδυνση της ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να προβλέψουν αυτό το μέλλον που καθοδηγείται από την ηλιακή ενέργεια, υποστηριζόμενο από κατάλληλες πολιτικές.

Έκκληση για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για το δίκτυο

«Το ενεργειακό σύστημα αλλάζει γρήγορα, επομένως χρειαζόμαστε μια νέα, στραμμένη προς το μέλλον προσέγγιση όταν εκσυγχρονίζουμε και επεκτείνουμε το ηλεκτρικό μας δίκτυο. Αυτό σημαίνει σχεδιασμό δικτυακών σχεδίων με ισχυρότερη εστίαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που λαμβάνει υπόψη ευρύτερους χρονικούς ορίζοντες και μεγεθύνει σε πιο κοκκώδεις περιοχές χαμηλής τάσης, όπου πραγματοποιούνται οι περισσότερες συνδέσεις ΦΒ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Eurelectric, Kristian Ruby.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι ο σχεδιασμός του δικτύου θα γίνει ολόπλευρος, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες δημιουργίας υποδομών καθώς και την ψηφιοποίηση του δικτύου και την ανάπτυξη ευελιξίας. Ο μελλοντικός προγραμματισμός απαιτεί επένδυση και εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού εκ των προτέρων για την έγκαιρη ολοκλήρωση των προγραμμάτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να πρωτοστατήσει παρέχοντας κίνητρα για προκαταρκτικές επενδύσεις και εντοπίζοντας βέλτιστες πρακτικές με ένα νέο σχέδιο δράσης για το ευρωπαϊκό δίκτυο.

Περισσότερες υποδομές για την επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης

Ενώ κοιτάμε το μέλλον, μπορούν να ληφθούν πολλές ενέργειες στο άμεσο μέλλον για τη βελτιστοποίηση των συνδέσεων δικτύου και την επίτευξη ταχύτερης ολοκλήρωσης Φ/Β. Οι κανόνες σύνδεσης στο δίκτυο διαφέρουν σημαντικά μεταξύ και εντός των χωρών της ΕΕ, ιδίως στο επίπεδο χαμηλής τάσης. Η τυποποίηση τέτοιων διαδικασιών είναι πρωταρχικής σημασίας. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να θεσπιστούν εθνικά βιβλία κανόνων για την περιγραφή των διαδικασιών, τα λεπτομερή χρονοδιάγραμμα και την επεξήγηση των ρόλων των σχετικών παραγόντων.

Η εξασφάλιση υψηλότερης ορατότητας σε σχέση με τη διαθέσιμη χωρητικότητα δικτύου είναι επίσης καθοριστικής σημασίας για τους προγραμματιστές έργων που αποφασίζουν πού θα τοποθετήσουν τη νέα τους εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πολλοί έχουν ήδη αναπτύξει χάρτες χωρητικότητας δικτύων και τους έχουν καταστήσει διαθέσιμους στο Διαδίκτυο, αλλά η ανταλλαγή δεδομένων θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω προς όφελος όλων των χρηστών του δικτύου, τηρώντας διαφανείς κατευθυντήριες γραμμές στο πλαίσιο μιας ονοματολογίας σε επίπεδο ΕΕ.

Απαιτείται μεγαλύτερη ευέλικτη χωρητικότητα

Για μικρά φωτοβολταϊκά έργα ή εγκαταστάσεις προμηθευτών, θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα απλοποιημένο σύστημα ειδοποίησης αντί για την έκδοση μακροχρόνιων αιτημάτων, για την επιτάχυνση των προσθηκών χαμηλών κιλοβάτ. Οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων θα πρέπει επίσης να ενθαρρυνθούν να συμπεριλάβουν περισσότερα υβριδικά συστήματα – συνδυασμό πηγών ενέργειας όπως ηλιακή και αποθήκευση, ή ηλιακή και αιολική – στα σχέδια ανάπτυξης του δικτύου τους για να ευνοήσουν υψηλότερη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αποθήκευσης.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της SolarPower Europe Walburga Hemetsberger δήλωσε: «Το μέλλον που βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές είναι εδώ. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι διαχειριστές συστημάτων και οι ηλιακές γεννήτριες συνεργάζονται για να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες μπορούν να επωφεληθούν από καθαρή, χαμηλού κόστους ανανεώσιμη ενέργεια. Οι συνδέσεις δικτύου είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που εμποδίζουν την ταχεία πράσινη μετάβαση. Λύσεις υπάρχουν. Ο καλός σχεδιασμός, οι επενδύσεις, η ευελιξία, η ψηφιοποίηση, η καινοτομία θα πρέπει όλα να υποστηρίζονται από πολιτική υποστήριξη στο υψηλότερο επίπεδο».

Ακόμη και με βελτιστοποιημένες διαδικασίες σύνδεσης, η ενσωμάτωση υψηλού μεριδίου μεταβλητής παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξακολουθεί να θέτει προκλήσεις για τη διατήρηση της σταθερότητας του δικτύου. Αυτό απαιτεί μεγαλύτερη ευέλικτη χωρητικότητα για την ανακούφιση των περιοχών με κυκλοφοριακή συμφόρηση και την εξισορρόπηση του δικτύου. Αφού χαρτογραφηθούν, όλες οι ευέλικτες λύσεις από τις τοπικές αγορές ευελιξίας έως τις εναλλακτικές λύσεις που δεν είναι εμπορεύσιμες, όπως οι συμφωνίες ευέλικτης σύνδεσης, θα πρέπει να αξιολογηθούν για να αυξηθεί η ευέλικτη χωρητικότητα και να υποστηριχθούν οι φορείς εκμετάλλευσης στη διαχείριση της συμφόρησης του δικτύου.

Η ηλιακή ανάπτυξη της Ευρώπης βασίζεται σε μια υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας κατάλληλη για το σκοπό. Καλούμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ενισχύσουν τον κεντρικό ρόλο του δικτύου για να καταστεί δυνατή η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της Ευρώπης, επεκτείνοντας τις δυνατότητές της, διευκολύνοντας τις αδειοδοτήσεις και επενδύοντας στην ψηφιοποίησή της. (hcn)

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης