Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

CREA: Ο έλεγχος της Κίνας στις δεσμεύσεις περί άνθρακα και το παράδοξο με τις λειτουργικές μονάδες

CREA: Ο έλεγχος της Κίνας στις δεσμεύσεις περί άνθρακα και το παράδοξο με τις λειτουργικές μονάδες
Από τον Σεπτέμβριο του 2022, είχαν ακυρωθεί 17,65 GW δυναμικότητας έργου άνθρακα, αποφεύγοντας 2,1 δισεκατομμύρια τόνους εκπομπών άνθρακα

Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2021, ο Πρόεδρος της Κίνας Xi δεσμεύτηκε να σταματήσει τη χρηματοδότηση και την κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το energyandcleanair.org.

Όπως αναφέρεται, η εν λόγω πρόταση καλωσορίστηκε από όλους, καθώς σήμαινε τη διακοπή της κατασκευής 103 εργοστασίων άνθρακα σε 28 χώρες, με συνδυασμένη ισχύ 104 GW τα οποία είτε είχαν προγραμματιστεί, εξεταστεί ή ήταν υπό κατασκευή, συμβάλλοντας στην αποφυγή περίπου 480 εκατ. τόνων εκπομπών άνθρακα ετησίως.

Ένα χρόνο μετά τη δέσμευση του Προέδρου Xi, η CREA δημοσίευσε μια έκθεση παρακολούθησης και δέσμευσης της Κίνας, η οποία διαπίστωσε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2022, είχαν ακυρωθεί 17,65 GW δυναμικότητας έργου άνθρακα, αποφεύγοντας 2,1 δισεκατομμύρια τόνους εκπομπών άνθρακα.

Από τον Αύγουστο του 2023, αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε 4,1 δισεκατομμύρια τόνους εκπομπών άνθρακα, μείωση σχεδόν 50% στις εκπομπές, καταδεικνύοντας τον πιθανό αντίκτυπο της δέσμευσης της Κίνας όταν εφαρμοστεί. Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος στην ακύρωση και την κατάργηση έργων άνθρακα, ο αριθμός των λειτουργικών μονάδων άνθρακα που χρηματοδοτούνται από την Κίνα έχει αυξηθεί.

076.jpg



Το 2022, μόλις ένα χρόνο μετά τη δέσμευση της Κίνας, λειτουργούσαν 7,6 γιγαβάτ δυναμικότητας από μονάδες άνθρακα που υποστηρίζονται από την Κίνα. Από τον Αύγουστο του 2023, ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί στα 19,7 GW, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα πέμπτο της συνολικής χωρητικότητας από εργοστάσια άνθρακα που υποστηρίζονται από την Κίνα.

Επιπλέον, 7,2 GW χωρητικότητας υποστηριζόμενης από την Κίνα αναζωογονήθηκαν μετά την αρχική ακύρωση ή απομάκρυνση τα τελευταία δύο χρόνια, και μερικά ακόμη αρχίζουν να λειτουργούν παρά τη δέσμευση. Επιπλέον, οι μονάδες παραγωγής άνθρακα συνεχίζουν να επεκτείνονται, φτάνοντας συνολικά 3,1 γιγαβάτ χωρητικότητας μέχρι το τέλος Αυγούστου 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης