Ενέργεια

Εξετάζεται θεσμοθέτηση κυμαινόμενου τιμολογίου με ρήτρα αναπροσαρμογής - Σύσκεψη ΥΠΕΝ, ΔΕΗ, ΡΑΑΕΥ

Εξετάζεται θεσμοθέτηση κυμαινόμενου τιμολογίου με ρήτρα αναπροσαρμογής - Σύσκεψη ΥΠΕΝ, ΔΕΗ, ΡΑΑΕΥ

Πρόθεση του υπουργείου είναι να νομοθετήσει ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο που θα ισχύει για το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και στο οποίο θα μεταπέσουν οι καταναλωτές που δεν έχουν υπογράψει συμβόλαια προμήθειας

Μια ακόμη σύσκεψη με την ηγεσία της ΔΕΗ και της ΡΑΑΕΥ προγραμματίζει για την ερχόμενη Πέμπτη (19/10) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης με κύριο αντικείμενο τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύσουν από την αρχή του 2024.


Πρόθεση του υπουργείου είναι να νομοθετήσει ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο που θα ισχύει για το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και στο οποίο θα μεταπέσουν οι καταναλωτές που δεν έχουν υπογράψει συμβόλαια προμήθειας. Παράλληλα ο κ. Σκυλακάκης αναζητεί τρόπο αντιμετώπισης μιας πιθανής αναζωπύρωσης της ενεργειακής κρίσης που ενδεχομένως να τροφοδοτηθεί από το δεύτερο μέτωπο της Μέσης Ανατολής.

Η συνάντηση της Πέμπτης είναι η δεύτερη που συγκαλεί ο υπουργός για το ίδιο θέμα, με τους ίδιους συμμετέχοντες και χωρίς να το έχει συζητήσει με την υπόλοιπη αγορά, δηλαδή με τους ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος. Μάλιστα ο ΕΣΠΕΝ, ο σύνδεσμος των ιδιωτών προμηθευτών θορυβημένος έχει ήδη αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας ενώ έχει υπάρξει και επικοινωνία με την αρμόδια υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου.


Τιμολόγιο με ρήτρα αναπροσαρμογής με μεταβλητές

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς η πρόθεση του υπουργού να θεσμοθετήσει συγκεκριμένο κυμαινόμενο τιμολόγιο με ρήτρα αναπροσαρμογής η οποία θα περιγράφεται στη νομοθετική ρύθμιση, θα βασίζεται σε μια ή περισσότερες μεταβλητές και θα έχει συγκεκριμένα όρια διακύμανσης, δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία της αγοράς και τον ανταγωνισμό.

Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν η όλη συζήτηση ξεκίνησε με στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ΔΕΗ, με τους σχεδόν 5 εκατομμύρια παλαιούς πελάτες που δεν έχουν σύμβαση προμήθειας με την επιχείρηση. Η αρχική ιδέα λοιπόν ήταν να διαμορφωθεί ένα τιμολόγιο στο οποίο θα μεταπέσει η μεγάλη πλειονότητα των πελατών της ΔΕΗ μετά την 1η Ιανουαρίου του 2024 όταν θα πάψει να ισχύει το έκτακτο καθεστώς των επιδοτήσεων στη λιανική που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2022 για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Ωστόσο η νομοθέτηση ενός ενιαίου κυμαινόμενου τιμολογίου πέραν του ότι αντιβαίνει στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, αποτελεί επί της ουσίας τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού αντίστοιχου με αυτόν που υιοθετήθηκε την περίοδο της βαθιάς κρίσης.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι παράγοντες, εάν η κυβέρνηση ανησυχεί για την εξέλιξη των τιμών και αναζητεί έναν νέο τρόπο παρέμβασης θα πρέπει απλώς να αναστείλει τον υφιστάμενο μηχανισμό διατηρώντας το δικαίωμα ενεργοποίησης του εάν η αγορά ηλεκτρισμού επανέλθει σε κατάσταση βαθιάς κρίσης.

Μάλιστα επισημαίνεται ότι εφόσον η τιμή του φυσικού αερίου ξεπερνά για κάποιο διάστημα τα 150 ευρώ/MWh τότε θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί και πάλι ο υφιστάμενος μηχανισμός επιδοτήσεων τον οποίο γνωρίζει η αγορά και εφαρμόζει εδώ και ενάμιση χρόνο.

Τι λένε οι ιδιώτες προμηθευτές

Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αφεθεί η αγορά να λειτουργήσει με άξονα τις κατηγορίες τιμολογίων που παρουσίασε πρόσφατα η ΡΑΑΕΥ και βεβαίως η ρήτρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι ενιαία. Κατά την άποψη των ιδιωτών προμηθευτών θα μπορούσε να είναι ενιαία μόνο η μεταβλητή που θα ενσωματωθεί στη ρήτρα και αυτή να είναι η τιμή στην χονδρική αγορά ενώ τα όρια διακύμανσης, δηλαδή το επίπεδο χονδρικής τιμής πάνω από το οποίο ενεργοποιείται η ρήτρα θα πρέπει να προσδιορίζεται από κάθε προμηθευτή ξεχωριστά.

Και τούτο διότι οι ανάγκες και οι δυνατότητες κάθε προμηθευτή είναι διαφορετικές όπως επίσης η δυνατότητα του να κάνει προβλέψεις και αναλόγως να διαμορφώνει τα τιμολόγια του.

Πέραν όλων αυτών των ουσιαστικών αντιρρήσεων, σε μείζον ζήτημα για τους προμηθευτές αναδεικνύεται και το γεγονός ότι σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΑΕΥ θα πρέπει έως το τέλος του μήνα να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από την αρχή του έτους. Κάτι το οποίο βεβαίως δεν μπορούν να κάνουν όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο νέων αλλαγών στα τιμολόγια οι οποίες θα προκύψουν από νομοθετική ρύθμιση. Πολύ δε περισσότερο που δεν έχουν κληθεί σε διάλογο για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης