Ενέργεια

Έκθεση ΙΕΑ: Μονόδρομος η παγκόσμια επέκταση των δικτύων μέχρι το 2040

Έκθεση ΙΕΑ: Μονόδρομος η παγκόσμια επέκταση των δικτύων μέχρι το 2040
Η έκθεση του IEA αναφέρει ότι τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως δεν συμβαδίζουν με την ταχεία αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας

Μια νέα μελέτη του IEA διαπιστώνει ότι ο κόσμος πρέπει να προσθέσει ή να αντικαταστήσει 80 εκατομμύρια χιλιόμετρα δικτύων μέχρι το 2040, ίσα με όλα τα δίκτυα παγκοσμίως σήμερα, για να επιτύχει τους εθνικούς στόχους για το κλίμα και να υποστηρίξει την ενεργειακή ασφάλεια.

Όπως αναμεταδίδει το renewsbiz, σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και ρύθμισης των δικτύων είναι επίσης απαραίτητες, ενώ οι ετήσιες επενδύσεις σε δίκτυα, που παρέμειναν σε γενικές γραμμές στάσιμες, πρέπει να διπλασιαστούν σε περισσότερα από 600 δις δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση Electricity Grids and Secure Energy Transitions.

Η σπουδαιότητα των δικτύων

Σημειώνεται ότι τα δίκτυα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας για περισσότερο από έναν αιώνα, παρέχοντας ενέργεια σε σπίτια, εργοστάσια, γραφεία και νοσοκομεία – και η σημασία τους πρόκειται να αυξηθεί μόνο καθώς αυξάνεται ο ρόλος της ηλεκτρικής ενέργειας στα ενεργειακά συστήματα.

Ο ΙΕΑ επισημαίνει ότι οι ελλείψεις στην εμβέλεια και την ποιότητα των υποδομών δικτύου θα μπορούσαν να θέσουν τον στόχο περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C απρόσιτο και να υπονομεύσουν την ενεργειακή ασφάλεια.

Παράλληλα, η έκθεση εντοπίζει μια μεγάλη και αυξανόμενη ουρά έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που περιμένουν το πράσινο φως για να συνδεθούν στο δίκτυο. Την ίδια ώρα μάλιστα, 1.500 GW για τα εν λόγω έργα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Αυτό είναι πέντε φορές το ποσό της ηλιακής και αιολικής δυναμικότητας που προστέθηκε παγκοσμίως πέρυσι.

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Fatih Birol αναγνώρισε την σημαντική άνοδο της καθαρής ενέργειας, αλλά «όλο αυτό θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο εάν οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις δεν ενωθούν για να διασφαλίσουν ότι τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας του κόσμου είναι έτοιμα για τη νέα παγκόσμια ενεργειακή οικονομία που αναδύεται γρήγορα».

«Αυτή η έκθεση δείχνει τι διακυβεύεται και τι πρέπει να γίνει. Πρέπει να επενδύσουμε σε δίκτυα σήμερα ή να αντιμετωπίσουμε το αδιέξοδο του αύριο» κατέληξε.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης