Γιαρέντης: Ο ΔΑΠΕΕΠ βάζει στην ελίτ της Ευρώπης τις ελληνικές Εγγυήσεις Προέλευσης

Γιαρέντης: Ο ΔΑΠΕΕΠ βάζει στην ελίτ της Ευρώπης τις ελληνικές Εγγυήσεις Προέλευσης
Ο ΔΑΠΕΕΠ προχώρησε σε μια στρατηγικής σημασίας συνεργασία με την εταιρεία Unicorn

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ανακοινώνουμε σήμερα ένα μεγάλο επίτευγμα του ΔΑΠΕΕΠ ως Φορέα Έκδοσης Εγγυήσεων Προέλευσης και ως αρμόδιου για την τήρηση, λειτουργία και ανάπτυξη του Μητρώου Εγγυήσεων Προέλευσης.

Η διασύνδεση του νέου Μητρώου, που τηρεί και λειτουργεί ο ΔΑΠΕΕΠ, με τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Μητρώα Εγγυήσεων Προέλευσης μέσω του HUB που λειτουργεί ο ΑΙΒ (Association of Issuing Bodies) ολοκληρώθηκε με επιτυχία!

Ο ΔΑΠΕΕΠ προχώρησε σε μια στρατηγικής σημασίας συνεργασία με την εταιρεία Unicorn, η οποία έχει αναπτύξει το HUB του νέου Μητρώου Εγγυήσεων Προέλευσης του οποίου οι προδιαγραφές αναβαθμίζουν σημαντικά τη λειτουργία του ελληνικού συστήματος.

Το Εργαστήριο έχει συμμορφωθεί με το πρότυπο EECS, με αποτέλεσμα να δίνει μεγαλύτερη δυναμική στις ελληνικές Εγγυήσεις Προέλευσης από ΑΠΕ και Συμπαραγωγές Ηλεκτρικής Ενέργειας και Θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) οι οποίες αυξάνουν την αξία τους στις Ευρωπαϊκές αγορές.

Το νέο Μητρώο Εγγυήσεων Προέλευσης τέθηκε σε κανονική λειτουργία στις 4 Αυγούστου και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τεχνικού ελέγχου που έκανε ο ΑΙΒ στο Ελληνικό Μητρώο Εγγυήσεων Προέλευσης, έλαβε την έγκριση μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας από τα μέλη του αρμόδιου οργάνου του ΑΙΒ οριστικοποιώντας τη σύνδεση του Μητρώο Εγγυήσεων Προέλευσης με το ΑΙΒ HUB στις 2 Οκτωβρίου 2023.

Η ημερομηνία αυτή αποτελεί ορόσημο για τη λειτουργία του συστήματος Εγγυήσεων Προέλευσης καθώς πλέον διευκολύνεται το διασυνοριακό εμπόριό τους και δίνεται η δυνατότητα στους κατόχους Λογαριασμού να απευθυνθούν στις Ευρωπαϊκές αγορές.

Σημειώνω ότι η διασύνδεση του ελληνικού Μητρώου Εγγυήσεων Προέλευσης (ΕΠ) με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά θα αυξήσει το ενδιαφέρον για τις ελληνικές ΕΠ που θα τεθούν σε δημοπρασία από τον ΔΑΠΕΕΠ οι οποίες αποτελούν και τον επόμενο μεγάλο στόχο της εταιρείας.

Κλείνοντας θέλω να αναδείξω την σημαντική δουλειά που έγινε και συνεχίζει να γίνεται από τα στελέχη του ΔΑΠΕΕΠ για την ολοκλήρωση αυτού του πρώτου μεγάλου στόχου αλλά και την συνεχή προσπάθεια να συμπεριλάβει ο ΔΑΠΕΕΠ ένα state of the art Μητρώο Εγγυήσεων Προέλευσης, ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια συνεχούς βελτίωσης της λειτουργίας και της απόδοσης του ΔΑΠΕΕΠ, γιατί αυτή συμβάλλει καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό της ενεργειακής αγοράς της χώρας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης