Τελευταία Νέα

ΔΑΠΕΕΠ: Αναλογικά τα τέλη για την παραγωγή από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ - Οι αλλαγές του κώδικα

ΔΑΠΕΕΠ: Αναλογικά τα τέλη για την παραγωγή από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ - Οι αλλαγές του κώδικα

Σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ έως τις 23 Οκτωβρίου η εισήγηση του ΔΑΠΕΕΠ

 

Χωρίς οριζόντιες χρεώσεις προς τους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρισμού με παραγωγή από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, αλλά με μια σειρά σαφώς προσδιορισμένων και διαφορετικών κατά περίπτωση τελών θα αμείβεται στο εξής ο ΔΑΠΕΕΠ σύμφωνα με την πρόταση του για την τροποποίηση του Κώδικα του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ).

Τα τέλη θα είναι αναλογικά και διακριτά και δεν θα καθορίζονται με ενιαίο τρόπο όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Ο εξορθολογισμός των χρεώσεων περιλαμβάνεται στην εισήγηση περί τροποποίησης του Κώδικα ΔΑΠΕΕΠ για την εισαγωγή τελών διαχείρισης του Μητρώου ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και του Μητρώου Εγγυήσεων Προέλευσης, καθώς και των νέων σχετικών υπολογαριασμών. Η εισήγηση του ΔΑΠΕΕΠ έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ έως τις 23 Οκτωβρίου.

Με την προτεινόμενη αλλαγή του Κώδικα ΔΑΠΕΕΠ θα υπάρχει διαφοροποίηση της χρέωσης ανάλογα με την παρεχόμενη υπηρεσία την οποία θα επιβαρύνονται οι επωφελούμενοι. Η χρέωση θα συμψηφίζεται αφαιρετικά από το ενιαίο τέλος που καταβάλλουν με βάση το άρθρο 22 του Κώδικα ΔΑΠΕΕΠ.

Στόχος ο εξορθολογισμός των χρεώσεων

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρείας Γιάννης Γιαρέντης στη συνοδευτική επιστολή της πρότασης τροποποίησης του Κώδικα στόχος της προτεινόμενης μεθοδολογίας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφοροποίηση των χρεώσεων, αρχίζοντας από τις βασικές όπως είναι η διαχείριση του Μητρώου ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, η σύνταξη και υπογραφή συμβάσεων κ.α.
Ο εξορθολογισμός των χρεώσεων στους υπόχρεους για την κάλυψη των Λειτουργικών και Επενδυτικών Δαπανών του ΔΑΠΕΕΠ γίνεται μέσω της μεθοδολογίας ABC (Activity based Costing).

Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη του ΚΔΑΠΕΕΠ, η κάλυψη των δαπανών του Διαχειριστή γίνεται μέσω οριζόντιας χρέωσης με την οποία χρεώνονται όλοι οι παραγωγοί με ενιαίο υπολογιζόμενο τέλος. Με την προτεινόμενη ρύθμιση του ΚΔΑΠΕΕΠ θα υπάρχει διαφοροποίηση της χρέωσης ανάλογα με την παρεχόμενη υπηρεσία την οποία θα επιβαρύνονται οι «επωφελούμενοι» και η οποία θα συμψηφίζεται αφαιρετικά από το ενιαίο τέλος το οποίο με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά. Με αυτή την μεθοδολογία η κατανομή των χρεώσεων θα είναι δικαιότερη και αθροιστικά θα λειτουργήσει προς όφελος των παραγωγών ΑΠΕ, όπως σημειώνει ο κ. Γιαρέντης.
Οι διακριτές χρεώσεις θα καθορίζονται με απόφαση της ΡΑΑΕΥ.

Εισαγωγή νέων υπολογαριασμών

Παράλληλα προκειμένου να είναι δυνατή η διαφανής παρακολούθηση των διακριτών χρηματοροών που προκύπτουν από την επιβολή όλων των τελών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν εισαχθεί με Υπουργικές Αποφάσεις, όπως το ανταποδοτικό τέλος διαχείρισης για την κάλυψη των δαπανών που αφορούν τη λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος Μειωμένων Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ (άρθρο 17 του γ’ σχετικού) και οι χρεώσεις του ΦοΣΕΤεΚ (άρθρο 8 δ’ σχετικού), εισάγονται νέοι υπολογαριασμοί του Λογαριασμού Λ-Δ του ΔΑΠΕΕΠ με σκοπό την καλύτερη οργάνωσή του και τη βελτίωση της λειτουργικότητάς του. Τα έσοδα όλων των προτεινόμενων Υπολογαριασμών του Λογαριασμού Λ-Δ θα προϋπολογίζονται κάθε χρόνο και θα απομειώνουν το ποσό των Λειτουργικών και Επενδυτικών Δαπανών προς ανάκτηση από το σύνολο των κατόχων Μονάδων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και Σταθμών Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας στο πλαίσιο της τήρησης του Λογαριασμού Λ-Α.

Αναλυτικά ο ΔΑΠΕΕΠ προτείνει:

O Λογαριασμός Δραστηριοτήτων (Λ-Δ) του ΔΑΠΠΕΠ διαχωρίζεται λογιστικά́ στους εξής υπολογαριασμούς:

1). Υπολογαριασμός Ανταποδοτικών Τελών Διαχείρισης Συστήματος Μειωμένων Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ, ο οποίος πιστώνεται με το αντίστοιχο ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλουν οι υπόχρεοι καθώς και άλλα ποσά που αφορούν στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ
2) Υπολογαριασμός Ανταποδοτικών Τελών Διαχείρισης Συστήματος Εγγυήσεων Προέλευσης, οποίος πιστώνεται με τα σχετικά ανταποδοτικά τέλη, α τέλη που καταβάλλουν όσοι ζητούν συμμετοχή στις δημοπρασίες εγγυήσεων προέλευσης, καθώς και άλλα σχετικά ποσά που προβλέπονται από τον Κώδικα
3) Υπολογαριασμός Τελών Μητρώου Μονάδων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και Σταθμών Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας. Στον εν λόγω υπολογαριασμό πιστώνονται τα τέλη εγγραφής στο μητρώο εγγυήσεων προέλευσης, τα τέλη σύναψης αρχικής λειτουργικής σύμβασης ενίσχυσης, τα τέλη μεταβίβασης, τα τέλη τροποποίησης, , τα τέλη καταχώρησης και μεταβολής οικονομικών στοιχείων κλπ
4) Υπολογαριασμός Τελών Εκπροσώπησης στις Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ο υπολογαριασμός πιστώνεται με τα ποσά που καταβάλλουν οι κάτοχοι μονάδων ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ και μονάδων αποθήκευσης ως αμοιβή για την εκπροσώπησή τους στις αγορές ηλεκτρισμού , καθώς και άλλα έσοδα όπως αυτά προβλέπονται από τον υφιστάμενο Κώδικα.

Σε διακριτούς λογαριασμούς διαχωρίζεται και ο Λογαριασμός Εκκαθάρισης Συναλλαγών Δημοπρασιών Εγγυήσεων Προέλευσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης