Ενέργεια

ΔΕΗ: Μηχανισμός αποζημίωσης για την λειτουργία μονάδων με εναλλακτικό καύσιμο

ΔΕΗ: Μηχανισμός αποζημίωσης για την λειτουργία μονάδων με εναλλακτικό καύσιμο

 Το μέτρο της εναλλαγής καυσίμου πρέπει να αξιολογηθεί σε συνδυασμό με τον μηχανισμό αποζημίωσης επισημαίνει σε επιστολή της στο πλαίσιο της διαβούλευσης

 

Τη θεσμοθέτηση του τρόπου λειτουργίας αλλά και κυρίως της αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων που σε περίπτωση κρίσης στην τροφοδοσία με φυσικό αέριο θα κληθούν να λειτουργήσουν με εναλλακτικό καύσιμο (ντίζελ) για να διασφαλίσουν την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας, ζητεί η ΔΕΗ.

Με επιστολή της στο πλαίσιο διαβούλευσης επί του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης 2023 που εκπονήθηκε από τη ΡΑΑΕΥ η ΔΕΗ ζητεί με νομοθετική ρύθμιση ή με κανονιστική παρέμβαση από τη ΡΑΕΕΥ, να προβλεφθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μονάδων για τη λειτουργία τους με εναλλακτικό καύσιμο, προκειμένου όπως σημειώνει να μην «προκύπτει ζημιά και υπέρμετρη επιβάρυνση του παραγωγού». Μάλιστα σύμφωνα με την επιστολή της ΔΕΗ ο μηχανισμός που θα υιοθετηθεί θα πρέπει «να διασφαλίζει την πλήρη ανάκτηση του μεταβλητού κόστους λειτουργίας των μονάδων».

Η ΔΕΗ υπενθυμίζει ότι είναι η μεγαλύτερη, σε εγκατεστημένη ισχύ, από τους τρεις παραγωγούς ηλεκτρισμού (ΔΕΗ, Elpedison, Ήρων) που διαθέτουν μονάδες εναλλακτικού καυσίμου και ότι η συμβολή της στην επίτευξη του στόχου της ελαχιστοποίησης της χρήσης φυσικού αερίου μπορεί να είναι αποτελεσματική και υπό όρους ασφαλούς και αξιόπιστης λειτουργίας.

Ωστόσο σημειώνει πως το μέτρο της εναλλαγής καυσίμου πρέπει να αξιολογηθεί σε συνδυασμό με τον μηχανισμό αποζημίωσης τους. Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνει σε περιόδους κρίσης να γίνεται σύγκριση των τελικών εσόδων των μονάδων από την εκκαθάριση όλων των αγορών ενέργειας με το κόστος που προκύπτει βάσει της πραγματικής τους λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο, όπως αυτό θα έχει αποτυπωθεί στην Αγορά Εξισορρόπησης. Παράλληλα ζητεί να λαμβάνεται υπόψιν η ρυθμιστική υποχρέωση των μονάδων να αναπληρώσουν το καύσιμο που υποχρεώθηκαν να καταναλώσουν. Ζητεί δε να οριστεί Ρυθμιζόμενη Τιμή Εσόδων Παραγωγού για την κατηγορία των μονάδων παραγωγής εναλλακτικού καυσίμου.

Σχεδιασμός για την τήρηση αποθεμάτων

Ως προς την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας εναλλακτικού καυσίμου η ΔΕΗ σημειώνει ότι δεν υφίσταται εθνικός σχεδιασμός ως προς τη διαχείριση των πόρων και των υποδομών για την αποθήκευση του εναλλακτικού καυσίμου, τη συμπλήρωση και την αναπλήρωση του. Θεωρεί ότι την ευθύνη αυτή θα πρέπει να έχει η ΡΑΑΕΥ και τονίζει πως θα πρέπει να διασφαλιστεί νομοθετικά ή ρυθμιστικά η υποχρέωση των προμηθευτών του ντίζελ να προμηθεύουν ακριβόχρονα το σύνολο των υπόχρεων παραγωγών με τις ποσότητες του καυσίμου που απαιτούνται για την πλήρωση των υφιστάμενων δεξαμενών.

Επίσης ζητεί να ρυθμιστεί νομοθετικά:

• Η διαθεσιμότητα των μέσων και των υποδομών αποθήκευσης και διαμετακόμισης του απαραίτητου καυσίμου.
• Η λήψη μέτρων που θα αφορούν το σύνολο των εμπλεκομένων στην εφοδιαστική αλυσίδα βάσει των οποίων θα διασφαλίζεται η προμήθεια των υπόχρεων παραγωγών με την απαραίτητη ποσότητα καυσίμου καθώς το ζήτημα εξαρτάται από εξωγενείς και ετερόκλητους παράγοντες πέραν της ευθύνης του παραγωγού.
• Η αποζημίωση των υπόχρεων παραγωγών ηλεκτρισμού σε περίπτωση που κληθούν να πληρώσουν ρήτρα take or pay
• Η δυνατότητα δοκιμών των μονάδων.
• Η ύπαρξη πρόβλεψης ώστε σε περίπτωση που δεν αναλωθεί το σύνολο του καυσίμου το επιπλέον απόθεμα να μπορεί να αναλωθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της συμμετοχής της μονάδας στην αγορά, καλύπτοντας οπωσδήποτε το μεταβλητό κόστος το οποίο συναρτάται με την εκάστοτε τιμή προμήθειας του καυσίμου.

Διασφάλιση λειτουργίας των μονάδων

Επίσης η ΔΕΗ ζητεί να διασφαλιστεί ότι η αδιάλειπτη λειτουργία των μονάδων εναλλακτικού καυσίμου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες, διότι η συνεχής και παρατεταμένη λειτουργία τους με καύσιμο εκτός σχεδιασμού τους δεν μπορεί τεχνικά να θεωρηθεί ότι είναι εγγυημένη.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η ΔΕΗ στην επιστολή της διευκρινίζει με έμφαση ότι οι λιγνιτικές μονάδες της, σύμφωνα με τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο αλλά και το υπό διαβούλευσης ΕΣΕΚ θα συνεχίσουν να λειτουργούν έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2028, οπότε και θα απαγορευθεί η χρήση στερεών ορυκτών καυσίμων δηλαδή λιγνίτη.

Μάλιστα σημειώνει ότι έως ότου αποσυρθούν οι λιγνιτικές μονάδες είναι κανονικά εγγεγραμμένες στο μητρώο κατανεμόμενων μονάδων του ΑΔΜΗΕ και έτσι συμμετέχουν στις αγορές λαμβάνοντας υπόψη και άλλες τυχόν υποχρεώσεις λειτουργίας όπως η παροχή τηλεθέρμανσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διευκρίνηση αυτή της ΔΕΗ, η οποία μάλιστα ζητεί να υπάρξει σχετική διόρθωση από τη ΡΑΑΕΥ, προέκυψε από την αναφορά στο Σχέδιο Προληπτικής Δράσης ότι «οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες είναι διαθέσιμες έως τον χειμώνα 2025-2026 και ενεργοποιούνται μόνο όταν είναι απαραίτητο για λόγους επάρκειας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης