Το hub των Snam - Eni για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα θα καλυψει τη Ν.Ευρώπη

Το hub των Snam - Eni για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα θα καλυψει τη Ν.Ευρώπη
Η Snam και η Eni στοχεύουν να ξεκινήσουν την πρώτη φάση του κόμβου CCS τους στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025

Ένα έργο της Snam και του ενεργειακού ομίλου Eni για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και την αποθήκευση του σε εξαντλημένα κοιτάσματα φυσικού αερίου μπορεί να βοηθήσει στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες επιχειρήσεις τόσο στην Ιταλία όσο και στις βιομηχανίες της Νότιας Ευρώπης, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Snam, Stefano Venier.

Η Snam και η Eni στοχεύουν να ξεκινήσουν την πρώτη φάση του κόμβου CCS τους στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025 για να αποθηκεύουν 25.000 τόνους CO2 ετησίως σε εξαντλημένα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Ραβέννας. Στη συνέχεια, η χωρητικότητα θα επεκταθεί σταδιακά για να καλύψει τις εκπομπές τόσο από Ιταλούς όσο και από ξένους παράγοντες υψηλής ρύπανσης.

Ορισμένοι περιβαλλοντολόγοι αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα του CCS για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την πρόληψη καταστροφών. Το Κέντρο Διεθνούς και Περιβαλλοντικού Δικαίου και πάνω από 500 οργανισμοί κάλεσαν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να απορρίψουν τη μέθοδο, αναφέροντας πιθανούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων για την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον.

Μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο της διάσκεψης στη Ραβέννα, ο Venier είπε ότι η Ιταλία περιπολούσε τις υποδομές φυσικού αερίου της για να αποτρέψει πιθανές δολιοφθορές για αρκετό καιρό και δεν είχαν ληφθεί πρόσθετα μέτρα λόγω αναταραχών στη Μέση Ανατολή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης