Bloomberg: Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα απέχει πολύ από ρεαλιστικές εφαρμογές

Bloomberg: Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα απέχει πολύ από ρεαλιστικές εφαρμογές

Παράμετροι και προβλέψεις στο άκρως ενδιαφέρον άρθρο του Akshat Rathi

Τις δυσκολίες που υφίσταται η δέσμευση άνθρακα και τις εκτιμήσεις για το τι μπορεί να γίνει στο συγκεκριμένο τομέα, καθώς και τις προβλέψεις για το τι μπορεί να ειπωθεί στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28), παρουσιάζει ο Akshat Rathi μέσω άρθρου του που δημοσιεύεται στο Bloomberg.

Κάθε χρόνο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) εκπονεί έκθεση εκατοντάδων σελίδων μέσω της οποίας περιγράφει εξελίξεις πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων στον ενεργειακό τομέα.

Καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) όπως η ηλιακή ενέργεια έχουν αυξηθεί θεαματικά, τα σενάρια του IEA έχουν αλλάξει για να αντικατοπτρίζουν τον αυξανόμενο ρυθμό της συνεχιζόμενης αλλαγής.

Μόνο μία τεχνολογία λαμβάνει σχεδόν πάντα μια ολοένα και πιο ανοδική αξιολόγηση, ενώ δεν προχωρά η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS).

Το 2023 World Energy Outlook, που δημοσιεύθηκε στις 24/10/2023, συνεχίζει την τάση. Η παγκόσμια ικανότητα παγίδευσης εκπομπών από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και βαριάς βιομηχανίας και το θάψιμο του διοξειδίου του άνθρακα βαθιά στη γη, προβλέπεται να φτάσει τους 400 εκατομμύρια τόνους το 2030 (υπό την προϋπόθεση ότι θα κατασκευαστούν όλα τα εργοστάσια που ανακοινώθηκαν).

Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντικά πιο αισιόδοξη προοπτική από την πρόβλεψη του IEA για 350 εκατομμύρια τόνους για τη χρονική περίοδο 2020 - 2030.


Ανάγκη για CCS (Σύλληψη και αποθήκευση άνθρακα)

Εάν ο κόσμος θέλει να επιτύχει τους στόχους για το κλίμα όπως αυτοί ορίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού, θα χρειάζεται περισσότερη CCS.  

Ωστόσο, την τελευταία τριετία υπήρξε ουσιαστικά μηδενική επέκταση της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

Η συνολική ικανότητα CCS (τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τον διαχωρισμό του CO2 από άλλα αέρια και συνήθως συλλέγει εκπομπές από καπνογόνα) των υφιστάμενων εργοστασίων παρέμεινε σε περίπου 40 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

«Η CCS ήταν η μεγάλη απογοήτευση. Αν είχε κλιμακωθεί σύμφωνα με τις γραμμές που προβλήθηκαν στις εκθέσεις της οργάνωσής του, θα μπορούσε να είχε αλλάξει την τροχιά του αγώνα μας ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή ασφάλεια και θα μπορούσε να είχε δώσει μια διαφορετική όψη στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο Fatih Birol (εκτελεστικός διευθυντής του IEA).

Τα τελευταία χρόνια οι υπεύθυνοι μοντελοποίησης ενέργειας όπως ο IEA, έχουν προσθέσει αυξανόμενες ποσότητες CCS στα μεσοπρόθεσμα σενάρια τους, επειδή οι χώρες και οι εταιρείες κινούνται πολύ αργά στη μείωση των εκπομπών.

Λόγω της μεγάλης καθυστέρησης, θα πρέπει να αναπτυχθούν τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα για την απομάκρυνση του CO2 απευθείας από τον αέρα για να αναιρεθεί μέρος της ζημιάς που έχει ήδη προκληθεί.

Μια νέα έρευνα του Bloomberg Green, αποκαλύπτει ότι το μεγαλύτερο εργοστάσιο δέσμευσης άνθρακα στον κόσμο που κατασκευάστηκε στο Τέξας από την Occidental Petroleum Corp., δεν λειτούργησε ποτέ με περισσότερο από το 1/3 της δυναμικότητάς του σε περισσότερο από μια δεκαετία λειτουργίας.


Μια από τις αποτυχίες CCS είναι το Century

Δεν ήταν το πρόβλημα στο εργοστάσιο να βάλει την τεχνολογία σε λειτουργία (γνωστή ως Century) που σημαίνει ότι απέφυγε τη μοίρα πολλών άλλων αποτυχημένων έργων CCS. Το μεγάλο πρόβλημα προήλθε από την κακή οικονομία.

Η λειτουργία του Century είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις τιμές του φυσικού αερίου. Όταν οι τιμές των commodities ανέβηκαν, η Occidental είχε ελάχιστη χρήση για το ακριβό περιουσιακό της στοιχείο και τελικά το πούλησε.

Το Century δεν είναι παρά μία από τις πολλές αποτυχίες CCS που έχουν έρθει στο φως. Η μεγαλύτερη αλλαγή από την έκθεση του 2021 είναι η ψήφιση του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των έργων CCS στον κόσμο και το μεγαλύτερο δίκτυο αγωγών μεταφοράς άνθρακα.

Ο νόμος για το κλίμα που υποστήριξε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αυξάνει το κίνητρο που μπορούν να έχουν οι εταιρείες για κάθε τόνο CO2 που θα θαφτεί (μπορεί να φτάσει έως και 85 δολάρια τον τόνο).


CCS: Είναι εφικτή η αλλαγή της κατάστασης;

Η Emily Grubert (καθηγήτρια βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame) είναι δύσπιστη. «Δεν υπάρχουν νόμοι που να λένε ότι πρέπει να απελευθερώσουμε τον άνθρακα. Η δέσμευση άνθρακα σε ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής ή εργοστάσιο τσιμέντου είναι ένα καθαρό κόστος», είπε.

Το κίνητρο σε μετρητά μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους να αναλάβουν τη δέσμευση άνθρακα οικειοθελώς, αλλά είναι ακριβό και όπως σημείωσε η Grubert, η προσθήκη της τεχνολογίας στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι εξαιρετικά ενοχλητική.

Η δέσμευση άνθρακα έχει λίγα κοινά με την παραγωγή ηλιακών συλλεκτών ή την ανέγερση ανεμογεννητριών, στις οποίες οι εταιρείες κατασκευάζουν χιλιάδες ή εκατομμύρια ίδιες μονάδες. Τα φυτά CCS τείνουν να είναι μεγάλα και σχεδόν μοναδικά. Τον τελευταίο μισό αιώνα το κόστος του CCS δεν μειώθηκε όσο το κόστος της ηλιακής ή αιολικής ενέργειας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Grubert και άλλοι ειδικοί για το κλίμα θα προτιμούσαν να βασίζονται μόνο στο CCS για την απαλλαγή από τις βιομηχανίες άνθρακα που δεν έχουν άλλη εναλλακτική.

«Οι τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα είναι πολύτιμες. Είναι απίστευτα ενεργοβόρες και παίρνουν πολλά από τις κοινότητες που το φιλοξενούν. Πρέπει πραγματικά να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για την ανάπτυξή του», είπε η Grubert.


Προβλέψεις για τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28)

Στην επερχόμενη ετήσια σύνοδο κορυφής για το κλίμα (COP28), που διοργανώνεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ξεκινά στα τέλη Νοεμβρίου) υπάρχει ευρέως διαδεδομένη προσδοκία ότι η παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου θα ενθαρρυνθεί να διπλασιάσει την ανάπτυξη.

Η επιφυλακτικότητα της υπερβολικής δέσμευσης άνθρακα είναι απίθανο να βρει υποστήριξη. Οι οικοδεσπότες του COP28, δίνουν σαφείς ενδείξεις ότι υποστηρίζουν την πιο ισχυρή δυνατή ώθηση για περισσότερα CCS.

Ακόμη και ο Birol, με τις συνεχώς αισιόδοξες προβλέψεις του για το τέλος της δεκαετίας, θα παραδεχτεί ότι ανησυχεί για κακή χρήση της τεχνολογίας. «Προσέχω πολύ.Το CCS να μην χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα μεγάλης κλίμακας», είπε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης