Ενέργεια

Ο πόλεμος δεν φρέναρε τον EuroAsia Interconnector - Επιταχύνονται οι διαδικασίες

Ο πόλεμος δεν φρέναρε τον EuroAsia Interconnector - Επιταχύνονται οι διαδικασίες

Η ΕΕ είχε αποφασίσει το 2021 τη χρηματοδότηση του έργου με 657 εκατ. ευρώ

 

Η στρατηγική σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης παραμένει ισχυρή και ο πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ισραήλ δεν φαίνεται να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ωρίμανση του έργου και σε ότι αφορά το τμήμα Κύπρου - Ισραήλ.

Πρόκειται για το πλέον ανώριμο τμήμα του έργου, στο οποίο επιχειρεί να δώσει ώθηση ο ΑΔΜΗΕ μετά την ανάληψη του ρόλου του project promoter για το σύνολο της διασύνδεσης. Άλλωστε, η συμφωνία μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της κυπριακής εταιρίας Euroasia Interconnector για την ανάληψη της διαχείρισης του έργου και την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρίας, έγινε με τη σύμφωνη γνώμη και υπό την εποπτεία της Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ είχε αποφασίσει το 2021 τη χρηματοδότηση του έργου με 657 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Connecting Europe Facility (CEF) αφού είχε ενταχθεί στη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος από το 2013.

Ανοιγεί βήμα ο ΑΔΜΗΕ

Έτσι μόλις χθες στελέχη του ΑΔΜΗΕ είχαν τηλεδιάσκεψη με στελέχη των διαχειριστών της Κύπρου και του Ισραήλ για την οργάνωση των βημάτων ωρίμανσης του τμήματος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ισραήλ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ και τη συνάντηση του με τον Μπένζαμιν Νετανιάχου και μάλιστα οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ισραηλινού υπουργείου Ενέργειας, ενώ αντίστοιχη συνάντηση είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου.

Εξάλλου μόλις την περασμένη Παρασκευή ο ΑΔΜΗΕ υπέγραψε Μνημόνιο συνεργασίας με τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς της Κύπρου (ΔΣΜΚ), κάνοντας ένα ακόμα βήμα για την περαιτέρω ωρίμανση της διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

Όλα αυτά δείχνουν ότι ο ΑΔΜΗΕ «τρέχει» με μεγάλη ταχύτητα την ωρίμανση του έργου σε όλα τα τμήματα του, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και οι νομικές διαδικασίες για την απόκτηση του πλήρους ελέγχου με την εξαγορά των μετοχών που διαθέτει η EuroAsia Interconnector.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί το τίμημα της εξαγοράς και αυτό το διάστημα εκπονείται η συμφωνία αγοράς των μετοχών. Εξάλλου όπως έχει γίνει γνωστό ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με ισραηλινό fund για συμμετοχή στην EuroAsia Interconnector με ποσοστό 33%. Μάλιστα όπως λέγεται χαρακτηριστικά οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή σε καμία περίπτωση δεν αναστέλλουν τα όσα μέχρι στιγμής έχουν συμφωνηθεί, καθώς η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας τόσο για το Ισραήλ όσο και για την Κύπρο.

Συνομιλίες για τη χρηματοδότηση

Έτσι η πλήρης εικόνα της νέας μετοχικής σύνθεσης της EuroAsia Interconnector αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός του επομένου διαστήματος καθώς στην παρούσα φάση, όπως προαναφέρθηκε βρίσκονται σε εξέλιξη νομικές διαδικασίες αλλά και έλεγχος από την Κομισιόν της διαχείρισης των κεφαλαίων που έχουν διατεθεί στον εταιρία για την εκπόνηση μελετών και άλλων έργων προπαρασκευής της διασύνδεσης.

Παράλληλα ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την εξασφάλιση χρηματοδότηση ύψους 580 εκατ. ευρώ η οποία αναμένεται πλέον να απεμπλακεί μετά την οριστικοποίηση της νέας μετοχικής σύνθεσης του EuroAsia Interconnector με την ολοκλήρωση της εισόδου του ΑΔΜΗΕ και του ισραηλινού fund, εξέλιξη που διασφαλίζει την οικονομική φερεγγυότητα του φορέα υλοποίησης του έργου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης