Ενέργεια

ΔΕΗ: Η ENEL Ρουμανίας κλείνει, το νέο business plan έρχεται

ΔΕΗ: Η ENEL Ρουμανίας κλείνει, το νέο business plan έρχεται
Tα επόμενα βήματα θα ξεδιπλώσει ο Γιώργος Στάσσης κατά την παρουσίαση στους επενδυτές του νέου επενδυτικού πλάνου της επιχείρησης στο Investor Day του Λονδίνου που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Νοέμβριο και το αργότερο εντός του Δεκεμβρίου

Ζήτημα ημερών αν όχι και ωρών, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είναι η υπογραφή της τελικής συμφωνίας για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Enel στη Ρουμανία, που δρομολογήθηκε από τον περασμένο Νοέμβριο με τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εταιρειών, οι οποίες κατέληξαν στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας στις 9 Μαρτίου 2023. Στελέχη της ΔΕΗ βρίσκονται ήδη στο Βουκουρέστι για να προετοιμάσουν τις υπογραφές, οι οποίες σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα γίνουν εξ αποστάσεως (ηλεκτρονικά).

Με την οριστική συμφωνία ελέγχου του πλήρους χαρτοφυλακίου της Enel Romania στα χέρια και πιθανότατα και μια κατ αρχήν συμφωνία για το δίκτυο της Κωτσόβολος, το οποίο η ΔΕΗ διαπραγματεύεται κατ αποκλειστικότητα με τους βρετανούς μετόχους της Currys, ο επικεφαλής της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης θα επισφραγίσει το ισχυρό αποτύπωμά του στη μέχρι τώρα θητεία του στη ΔΕΗ. Σε τίποτα σήμερα η ΔΕΗ δεν θυμίζει την υπό σχεδόν χρεοκοπημένη επιχείρηση που παρέλαβε το 2019 . Δεν έχει καταφέρει απλώς να την εξυγιάνει αλλά και να ενισχύσει την θέση της εντός και εκτός της χώρας και να τη μετατρέψει σε μια σύγχρονη ενεργειακή επιχείρηση κοινής ωφέλειας , οδηγό της ενεργειακής μετάβασης της χώρας.

To νέο business plan

Τα επόμενα βήματα της ΔΕΗ, στον τομέα των νέων τεχνολογιών ΑΠΕ , της ηλεκτροκίνησης και της σύγχρονης λιανικής που ανταποκρίνεται στις νέες υπηρεσίες και προϊόντα της ενεργειακής μετάβασης, θα ξεδιπλώσει ο Γιώργος Στάσσης κατά την παρουσίαση στους επενδυτές του νέου επενδυτικού πλάνου της επιχείρησης στο Investor Day του Λονδίνου που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Νοέμβριο και το αργότερο εντός του Δεκεμβρίου.

Στο νέο business plan, η ΔΕΗ θα επαναφέρει το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που πάγωσε για δύο χρόνια λόγω της ενεργειακής κρίσης και θα επιταχύνει τα αναπτυξιακά της έργα στις ΑΠΕ σε όλες τις τεχνολογίες, από υδροηλεκτρικά , αιολικά και φωτοβολταϊκά μέχρι αποθήκευση, υπεράκτια αιολικά, γεωθερμία και υδρογόνο. Σήμερα, τόσο σε λειτουργία όσο και στο στάδιο της κατασκευής, η ΔΕΗ μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει έργα συνολικής ισχύος 1,6 GW , ενώ έργα ισχύος 1 GW βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης.

Αυτό σημαίνει ότι έχει διασφαλίσει από τώρα την επίτευξη του 30% του στόχου που έχει θέσει για εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 5,1 GW το 2026. Με την ενσωμάτωση του πράσινου χαρτοφυλακίου της Enel Romania, το συνολικό pipeline ΑΠΕ της ΔΕΗ φτάνει τα 10 GW. Η Enel Green Power Romania είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα, με εγκατεστημένη ισχύ 534 MW και αδειοδοτημένα έργα 5.000 MW. Το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα ενισχυθεί και με τα 210 MW που εξαγόρασε πρόσφατα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τη Mytilineos, αλλά και τα 84 MW αιολικής ενέργειας που εξαγόρασε τον Ιούλιο από τον όμιλο Lukoil. Η συναλλαγή, σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ, θα προσθέσει ένα EBITDA της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ στο συνολικό EBITDA του ομίλου ΔΕΗ, ενώ οι συνέργειες που θα δημιουργηθούν είναι της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας.


Καθετοποιημένη παρουσία

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Romania, η ΔΕΗ αποκτά καθετοποιημένη παρουσία στην αγορά της Ρουμανίας και ενισχύει τη θέση της στην ενιαία περιφερειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και κυρίως στον άξονα Ρουμανίας – Βουλγαρίας – Ελλάδας. Η Enel Romania, με παρουσία από το 2005, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες επενδυτές στον ενεργειακό τομέα στη Ρουμανία. Απασχολεί περίπου 3.100 υπαλλήλους και εξυπηρετεί περισσότερους από 3 εκατ. πελάτες. Αναπτύσσεται στον τομέα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με ένα δίκτυο 130.000 χιλιομέτρων σε τρεις σημαντικές περιοχές της χώρας: Muntenia (συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου), Banat και Dobrogea, καλύπτοντας το ένα τρίτο της τοπικής αγοράς.

Η Enel Energie και η Enel Energie Muntenia είναι από τους κύριους προμηθευτές ενέργειας στη χώρα και η προσφορά τους περιλαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, αλλά και παροχή υπηρεσιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης