Ενέργεια

Συμφωνία Γερμανίας - Γαλλίας για τα πυρηνικά (oilprice.com)

Συμφωνία Γερμανίας - Γαλλίας για τα πυρηνικά (oilprice.com)

Πιθανολογείται ότι θα παίξει ρόλο στην ενέργεια

Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι τα βρήκαν… για τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας μετά από μακρά περίοδο διαφωνιών και πλέον η μεταξύ τους συμφωνία στο θέμα των πυρηνικών δεν αποκλείεται να διαδραματίσει ρόλο στον ενεργειακό τομέα, όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα oilprice.com.

Σε μια προσπάθεια εξεύρεσης ισορροπίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι υπουργοί Γερμανίας και Γαλλίας συμφώνησαν ότι οι κυβερνήσεις έχουν την επιλογή να εφαρμόσουν CfD (νομικά δεσμευτική συμφωνία που δημιουργεί, ορίζει και διέπει αμοιβαία δικαιώματα και υποχρεώσεις) για εγκατεστημένους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Αυτή η συμφωνία, εάν λάβει έγκριση από την ΕΕ, σηματοδοτεί ότι η ΕΕ αναγνωρίζει πλήρως ότι η επιλογή της πυρηνικής ενέργειας είναι πολιτική απόφαση και ότι η επέκταση της πυρηνικής ενέργειας απαιτεί κυβερνητικές ενέργειες και ρητή κρατική οικονομική στήριξη.

Η Γαλλία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πυρηνική ενέργεια που παράγεται από την κρατική EDF. Οι υφιστάμενοι γαλλικοί πυρηνικοί σταθμοί θα απαιτήσουν σημαντικές κεφαλαιουχικές βελτιώσεις και οι υπό κατασκευή μονάδες είναι εξαιρετικά ακριβές.

Η γαλλική κυβέρνηση θέλει να επιδοτήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά άλλες χώρες της ΕΕ (ιδίως η Γερμανία) αντιτάχθηκαν, επειδή οι κρατικές επιδοτήσεις δεν είναι στο πνεύμα των αγορών ενέργειας της ΕΕ.

Η αγορά θα πρέπει να καθορίσει τις τιμές και τα κατάλληλα μέσα για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση, υποστηρίζουν οι αντίπαλοι.


Τεράστια προγράμματα επιδοτήσεων σε ΗΠΑ και Κίνα

Tόσο οι Κινέζοι όσο και οι Αμερικανοί έχουν ξεκινήσει τεράστια προγράμματα επιδοτήσεων που έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν περισσότερη ενέργεια χωρίς άνθρακα και περισσότερα ηλεκτρισμένα προϊόντα.

Οι Ευρωπαίοι ξύπνησαν… με την πιθανότητα ότι οι μη επιδοτούμενες επιχειρήσεις τους θα έπρεπε να ανταγωνιστούν τους βαριά επιδοτούμενους Κινέζους και Αμερικανούς ανταγωνιστές.

Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές εταιρείες που εξετάζουν αυτές τις αμερικανικές επιδοτήσεις άρχισαν να μιλούν για τη μεταφορά των εγκαταστάσεών τους στις ΗΠΑ, προκειμένου να πληρούν τις προϋποθέσεις για τις επιδοτήσεις.

Αιτίες που κάνουν τους πυρηνικούς σταθμούς της ΕΕ να τραβούν την προσοχή

Οι πυρηνικοί σταθμοί του ευρώ απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή για τους ακόλουθους 3 λόγους:

Πρώτον, επειδή τα περισσότερα πυρηνικά λειτουργικά κόστη είναι σταθερά, οι επενδυτές δεν θα βάλουν χρήματα σε πυρηνικά αν δεν μπορέσουν να συγκεντρώσουν μια σταθερή ροή εσόδων για να καλύψουν αυτά τα κόστη παγίου κεφαλαίου. Οι επενδυτές δεν θέλουν να εξαρτώνται από το μεταβλητό εισόδημα που θα παρήγαγε μια καθημερινή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεύτερον, οι πυρηνικοί σταθμοί μπορεί να παρέχουν οφέλη στην κοινωνία πέρα από αυτά που πληρώνει η αγορά, όπως βελτιωμένη εθνική ασφάλεια ή μειωμένες εκπομπές άνθρακα. Κάποιος πρέπει να πληρώσει για αυτά τα επιδόματα. Αλλά όχι με τρόπο που κάνει την αγορά να φαίνεται άσχημη.

Τρίτον, οι κίνδυνοι της κατασκευής ενός μεγάλου πυρηνικού σταθμού είναι πολύ μεγάλοι για να αναλάβει οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση. Επομένως, η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει για να παράσχει κεφάλαια για το έργο.


Το κλειδί της συμφωνίας

Η τιμή δεν προκύπτει από τις δυνάμεις της αγοράς, αλλά από τα έσοδα (μάλλον) που απαιτούνται για την κάλυψη του κόστους κατασκευής ή συντήρησης μιας πυρηνικής μονάδας την οποία οι αγοραστές δεν μπορούν να αποφύγουν εάν το πυρηνικό δεν σταματήσει να λειτουργεί.

Το κράτος είναι αυτό που στο τέλος ορίζει την τιμή και καθορίζει τους όρους του τι είναι πραγματικά μια μακροπρόθεσμη σταθερή σύμβαση που συνάπτεται με έναν αγοραστή ο οποίος δεν έχει άλλη επιλογή από το να αγοράσει.

Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για εμπορική συναλλαγή, γιατί στις ελεύθερες αγορές, οι αγοραστές έχουν μια επιλογή: να αγοράσουν ή να μην αγοράσουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης