Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Πρεμιέρα 31/10 για την αγορά υπεράκτιων αιολικών πάρκων - Σε θέση μάχης οι επενδυτές για την κούρσα των 2 GW

Πρεμιέρα 31/10 για την αγορά υπεράκτιων αιολικών πάρκων - Σε θέση μάχης οι επενδυτές για την κούρσα των 2 GW

Η Δανέζικη Copenhagen Offshore Partners (COP) που πρωταγωνιστεί παγκοσμίως στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών εγκαινιάζει την Πέμπτη στις 9 Νοεμβρίου τα γραφεία της στην Αθήνα

Το "κουμπί" για το άνοιγμα της αγοράς υπεράκτιων αιολικών πάρκων αναμένεται να πατήσει την Τρίτη 31 Οκτωβρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει η ΕΔΕΥΕΠ θα παρουσιάσει το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΕΠΑΥΑΠ), γνωστοποιώντας για πρώτη φορά στους επενδυτές τις πρώτες θαλάσσιες περιοχές της χώρας που θα υποδεχτούν υπεράκτια αιολικά σταθερής έδρασης και πλωτά.

Οι επενδυτές, Ελληνες και ξένοι άρχισαν ήδη να προετοιμάζονται για την "κούρσα" των 2000 ΜW που θα περιλαμβάνει η πρώτη φάση ανάπτυξης του Εθνικού Προγράμματος με ορίζοντα το 2030-2031.

Οι κινήσεις των μεγάλων εταιριών

Η Δανέζικη Copenhagen Offshore Partners (COP), που πρωταγωνιστεί παγκοσμίως στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών εγκαινιάζει την Πέμπτη στις 9 Νοεμβρίου τα γραφεία της στην Αθήνα. Όπως μάλιστα ανακοίνωσε χθες η εταιρία, το ελληνικό της γραφείο θα είναι ένα εκ των δύο COP Global Hubs, δηλαδή παγκόσμιος κόμβος που θα εξυπηρετεί τα 17 γραφεία της εταιρείας στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική.

Η COP, με παρουσία σε εμβληματικά έργα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων στη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ταϊβάν, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Κορέα και το Βιετνάμ αποτελεί αποκλειστικό συνεργάτη της Copenhagen Infrastructrure Partners (CIP) με την οποία υπέγραψε το 2021 συμφωνία συνεργασίας για την ελληνική αγορά υπεράκτιων αιολικών πάρκων η Mytilineos.

Η COP είναι η μία από τις πολλές μεγάλες ξένες εταιρίες που βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες στην υπεράκτια αιολική αγορά της Ελλάδος και έχουν ήδη συμμαχήσει με ελληνικούς ομίλους για να αναπτύξουν έργα. Συμφωνίες έχουν υπογράψει η γερμανική RWE με τη HELLENiQ ENERGY, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την Ocean Winds (κοινοπραξία της πορτογαλικής EDPR και της γαλλικής Engie), η Motor Oil με την Abu Dhabi Future Energy Company Masdar και η Iντρακάτ με την Parkwind, ενώ στην αναζήτηση ξένου εταίρου βρίσκεται και η ΔΕΗ.

Ισχυρό φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον της νορβηγικής Equinor, της γαλλικής Total Eren και της πολυεθνικής Shell, της ισπανικής Iberdrola και της γερμανικής Innogy, θυγατρική της EON. Από αμερικανικής πλευράς, φέρονται να έχουν κινητοποιηθεί κολοσσοί, όπως οι Principal Power, Quantum και BlueFloat.

Οι επενδυτές εκτός από τις θαλάσσιες περιοχές που μπορούν να εγκαταστήσουν υπέρακτια αιολικά πάρκα θα πληροφορηθούν την Τρίτη με την παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος και για το μέγεθος των έργων, κάτι που θεωρείται κρίσιμος παράγοντας για τις τελικές επενδυτικές τους αποφάσεις. Βεβαίως δεν αναμένουν έργα μεγέθους της Βόρειας Θάλασσας. Εκτιμούν ωστόσο ότι για να έχουν νόημα οι επενδύσεις θα πρέπει τα πάρκα να είναι άνω των 200 MW.

Πρωταγωνίστρια η Κρήτη

Σε ότι αφορά στις περιοχές, οι επενδυτές δεν δουν κατά πάσα πιθανότητα στην πρώτη φάση ανάπτυξης του Προγράμματος κάποιες με πλούσιο αιολικό δυναμικό, αφού κυρίως εθνικοί λόγοι επέβαλαν να μην εκτός. Το Εθνικό Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει συνολικά 12 περιοχές εκ των οποίων οι 6 θα φιλοξενήσουν έργα σε πρώτη φάση.

Τα «σκήπτρα» της νέας αγοράς, σύμφωνα μα τα όσα προβλέπει το Εθνικό Πρόγραμμα ΑΥΑΠ, κρατάει η Κρήτη, όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν συνολικά 800 MW υπεράκτιας αιολικής ισχύος, τα 600 MW στο βορειανατολικό τμήμα του νησιού μεταξύ Αγ. Νικολάου και Σητείας και τα 200 MW ανατολικά της Σητείας. Ακολουθεί το Νότιο Αιγαίο, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κω και Ρόδου που μπορεί να φιλοξενήσει 550 MW και αμέσως μετά το ΒΑ Αιγαίο στην θαλάσσια ζώνη Λέσβου- Σκύρου- Κύμης όπου προβλέπεται η εγκατάσταση 300 MW.

Η υπεράκτια αιολική ισχύς των Κυκλάδων παρά το υψηλό δυναμικό της, περιορίζεται λόγω τουριστικής ανάπτυξης και πιθανολογούμενων κοινωνικών αντιδράσεων, στα 250 MW και στην περιοχή μεταξύ Σύρου και Νάξου, ενώ στον «χάρτη» των δυνητικών περιοχών μπαίνει και το Ιόνιο που δεν ήταν στον αρχικό σχεδιασμό, καθώς δεν συγκαταλέγεται στις περιοχές υψηλού αιολικού δυναμικού. Το Εθνικό Πρόγραμμα συμπεριέλαβε την περιοχή των Διαπόντιων νησιών στο Βορειο-Δυτικό Ιόνιο για την ανάπτυξη έργων ισχύος 200 MW.

Για την ταχύτερη προώθηση των έργων το ΥΠΕΝ σχεδιάζει την δημιουργία ενός SPV που θα αναλάβει να προχωρήσει τις έρευνες για λογαριασμό της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν αρχικά με εθνικούς πόρους. Στη συνέχεια τα δεδομένα που θα ανακτηθούν (ανεμολογικά, βυθομέτρηση θαλασσών κλπ) θα διατεθούν στους επενδυτές έναντι αμοιβής. Εξετάζεται επίσης η προώθηση κάποιων έργων ως πιλοτικά και διερευνάται η χρηματοδότησή τους από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των μη Διασυνδεδεμένων Νησιών που δίνει τη δυνατότητα επιδότησης έργων ενεργειακής μετάβασης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης